1. Haberler
  2. Güncel
  3. DEM Partili belediye yıkım kararı aldı: AKP’li Ölmez’in Van Gölü kıyısındaki kaçak otel inşaatı sürüyor

DEM Partili belediye yıkım kararı aldı: AKP’li Ölmez’in Van Gölü kıyısındaki kaçak otel inşaatı sürüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Gölü kıyısında 2011 depreminden sonra afet alanı ilan edilmesine rağmen AKP’li İsmet Ölmez tarafından satın alınan Merit Otel’in inşaatı, 20 milyon TL ceza kesilmesine ve DEM Partili Belediye’nin yıkım kararına rağmen devam ediyor.

AKP’nin Hakkari Belediye Başkan adayı İsmet Ölmez’in Van Gölü kıyısında satın aldığı Merit Otel’in kaçak inşaatı, 20 milyon TL’yi bulan cezalara ve DEM Parti’ye geçen Edremit Belediyesi’nin yıkım kararına rağmen sürüyor. Artı Gerçek’ten Zelal Sahidenur Sari’ya konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Emrah Koç, usulsüz inşaata bakanlığın göz yumduğunu söyledi.

Van’ın Edremit ilçesine bağlı Yeni Cami Mahallesi’nde, Van Gölü sahilindeki Merit Otel, AKP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde Hakkari Belediye Başkanlığı’na aday gösterdiği İsmet Ölmez tarafından 2023’te satın alınmıştı. Otelin etrafı mavi brandalarla çevrilerek izole bir alan yaratıldı. Ardından otelin genişletilmesi amacıyla dolgu çalışmaları başlatıldı. Kamyonlarla moloz ve hafriyat malzemesi taşındı, Van Gölü doldurularak otelin arazisinde yeni bir inşaata da başlandı.

2013’te afet alanı ilan edildi

Merit Otel’in eski binası için ruhsat 28 Şubat 1991’de, yapı kullanma izni ise 6 Temmuz 2001’de verildi. 2011’deki Van depreminin ardından Van Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2012 yılında hazırlanan Van Merkez ve Çevresi İlave İmar planları 2013 yılında onaylandı. Merit Otel’in bulunduğu alan 1652 afet kotu altında kaldığı için afete maruz bölge kabul edildi ve rekreasyon alanı olarak belirlendi.

‘Yeni iskan alamaz’ kararına rağmen

Otelin bulunduğu alan, imar planına göre ‘afete maruz’ bölgede kaldığı için mevcut yapıların iskanları muhafaza edilirken yeni iskân verilmiyor. Dolayısıyla Merit Otel ya da çevresindeki herhangi bir bina yıkıldıktan sonra yeniden yapılması mümkün değil.

 

Van Gölü havzası koruma eylem planına aykırı

2022 yılındaysa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın girişimiyle ‘Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı’ Resmî Gazete’de yayımlandı; imar planlarının, koruma amaçlı imar planı olarak revize edilmesi zorunluluğu getirildi.

 

Kayyım AKP’li Ölmez’e zaman kazandırdı

31 Mart 2024’e kadar kayyımla yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışması sonucunda, Van Gölü ve Çevresinin Koruma Amaçlı İmar Planları altı etaba bölündü. Merit Otel ise ikinci etapta kaldı. Kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi, Şubat 2024’te Merit Otel’in içerisinde bulunduğu alanı yedinci etaba aldı. Bununla ilgili bir koruma amaçlı imar planı hazırlanarak bakanlığa iletildi. Merit Otel için hazırlanan plan, bakanlık tarafından afet kotu ve ‘Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı’ görmezden gelinerek jeolojik etüt çalışması yapılmadığı gerekçesiyle onaylanmadı. Ancak Ölmez, proje onaylanmış gibi inşaat devam etti.

Basit tadilat izni aldı, yeni bina inşaatını gizledi

Afete maruz bölge kabul edilen ve rekreasyon alanı ilan edilen alanda kalan Merit Otel yıkılması durumunda yeniden yapılmayacaktı. AKP’li Ölmez bu nedenle otel için basit tadilat izni alırken, Van Gölü’nü doldurarak büyüttüğü arsada hızlıca inşaat başladı.

Kesilen ceza 20 milyon tl’yi buldu

Dönemin AKP’li Edremit Belediyesi arsada ruhsatsız bir yapı inşa edildiğini tespit ederek 6 Aralık 2023’te tutanak tuttu. Yapının rekreasyon alanı ve Van Gölü Doğal Sit Alanı’nda bulunduğu gerekçesiyle 3914 sayılı İmar Kanunu’nun 32’nci maddesi gereğince 2 milyon 863 bin 935 TL idari para cezası kesildi. O günden bugüne defalarca kez tutanak tutuldu ve Merit Otel için kesilen para cezaların toplamı 20 milyon TL’yi buldu. Ancak cezalar ödenmedi.

 

Ruhsatsız bina, ruhsatlı binaya koridorla bağlandı

Yeni yaptığı inşaata ruhsat alması hukuken mümkün olmayan AKP’li Ölmez, ruhsatsız binayı ruhsatlı eski binaya bir koridorla bağladı. Böylelikle otelin devamıymış gibi bir görüntü yaratıldı.

DEM partili belediye inşaatı durdurdu

31 Mart yerel seçimlerinin ardından DEM Parti’ye geçen Edremit Belediyesi, otelde yaptığı incelemede basit değil, esaslı bir tadilat yapıldığını ve bununla ilgili ruhsat alınmadığını tespit etti. Yapı statiğini etkileyecek şekilde taşıyıcı elemanlarda güçlendirme çalışması yapıldığı, mimari projeye aykırı olarak tüm katlarda duvarların kaldırıldığı belirlendi ve inşaat bu nedenle durduruldu.

Belediye meclisi yıkım kararı aldı

DEM Partili Belediye, Van Gölü kıyısının yasalara aykırı bir şekilde doldurulmasıyla ruhsatsız şekilde yapılan inşaat için 9 Mayıs’ta da yıkım kararı aldı. Belediye, yapının rekreasyon alanı içerisinde kaldığını ve inşaatın izinsiz sürdüğünü belirterek ruhsatsız binanın yıkılmasına karar verdi. Ancak inşaat durmadı.

 

‘AKP’li belediye moloz taşıyarak kaçak inşaata destek verdi’

 

Süreci değerlendiren Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Emrah Koç, “Merit Otel’in bulunduğu alanda yapılan inşaat dönemin AKP’li Edremit Belediyesi ve Van Büyükşehir Belediyesi kayyımı tarafından örtülü bir şekilde desteklendi. Meclis kararıyla ceza kesilmesine rağmen moloz ve hafriyat dolgusu Edremit Belediyesi’nin destekleriyle yapıldı. Belediye araçlarıyla o bölgeye bu malzemeler taşındı. Bakanlık kendi aldığı Van Gölü Havza Koruma Eylem Planını İsmet Ölmez için esnetiyor” dedi.

İnşaat usulsüz, bakanlık göz yumuyor’

Bölgenin herhangi bir yapılaşmaya uygun olmadığını vurgulayan Koç, “Eski binanın ruhsatına yeni bir bina eklemeye çalışıyor. Bu olacak iş değil. Bunca kanuna rağmen mevcut ruhsat bile kalıcı değilken yeni bir ruhsat için uğraşıyorlar. Her şeye rağmen inşaatı devam ettirmeye çalışıyorlar. Burada güvendikleri şey şu an Edremit Belediyesi’nin mevcut yönetiminin aldığı kararları bakanlığın desteklememesi. Bakanlık bu duruma göz yumuyor. İnşaat aslında usulsüzdür” diye konuştu.

DEM Partili belediye yıkım kararı aldı: AKP'li Ölmez'in Van Gölü kıyısındaki kaçak otel inşaatı sürüyor - van1

‘Ölmez, yıkılması gerektiğini bildiği halde oteli aldı’

Ölmez’in 31 Mart Yerel Seçimlerinde AKP’den Hakkari Belediye Başkanı adayı olduğuna dikkat çeken Koç, “Merit Otel’i yıllardır işleten kişiler otelin yıkılacağını bildikleri halde İsmet Ölmez o oteli aldı. Eski müdürleriyle de görüştük daha önce, otelin yıkılacağını bildiklerini belirtti. Fakat sahipleri buna rağmen devretmeye çalıştı. Oteli hiç kimse almazken, İsmet Ölmez işini garantiye alarak oteli aldı. Bakanlık anlaşması sonucunda bu süreç işledi” dedi.

‘Belediye yıkım dahil son noktaya kadar gidecek’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın DEM Partili belediyeleri yok saydığını dile getiren Koç, “Bu ay içerisinde havza koruma eylem planı kapsamında Van Gölü toplantısı yapıldı. Bu toplantı Van Gölü’nün etrafında olan bütün belediyeleri kapsarken bakanlık sadece üç belediyeyi bu toplantıya dahil etti; Ahlat, Adilcevaz ve Bitlis Belediyeleri. DEM Parti’nin elinde olan belediyeler bu toplantıya davet edilmedi. Buradan şunu görüyoruz: Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı bile siyaset ve çıkar ilişkileri üzerinden yürütülüyor. Biz Van Gölü’nü korumak için var gücümüzle ve bütün komisyonlarımızla çalışıyoruz. O değeri korumayı çalışıyoruz. Bütün belediyelerin de aynı oranda çalışması lazım. Bu gölün ömrünü uzatmamız gerekiyor. Merit Otel konusu bizim açımızdan nettir. Siyasi iktidarın verdiği bir destektir. Bu konuya dair belediye açısından son noktaya kadar gidilir. Yıkımı da bu sürece dahildir” diye konuştu.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
DEM Partili belediye yıkım kararı aldı: AKP’li Ölmez’in Van Gölü kıyısındaki kaçak otel inşaatı sürüyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir