1. Haberler
  2. Güncel
  3. Deprem bölgesinde yıkık ve acil yıkılacak bina sayısı 118 bin

Deprem bölgesinde yıkık ve acil yıkılacak bina sayısı 118 bin

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Deprem bölgesinde şu ana kadar 927 bin bina incelendi; yıkık ve acil yıkılacak bina sayısı 118 bin olarak açıklandı.

Maraş Pazarcık merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde 10 şehirde en az 41 bin 20 kişi hayatını kaybetti. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde yeni konutların zemin artı üç-dört katı geçmeyeceğini, ‘yöresel kültürel ihtiyaçlara göre, ovalardan dağlara doğru sağlam zeminlerde yapılacağını’ söyledi.

Bakan, “11 ilde cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliğini yapacağız, vatandaşlarımıza güvenli yuvalarının anahtarlarını vereceğiz” dedi. Kurum, deprem bölgesinde 927 bin binanın incelemesini tamamladıklarını, 118 bin binanın yıkık ve acil yıkılacak durumda olduğunu tespit ettiklerini de belirtti.

İnşaat Mühendisleri Odası’na (İMO) göre binalarda tespit edilen hasar seviyeleri şöyle:

* Ağır hasarlı bina: Onarımı ve tekrar kullanımı mümkün değil. Hemen boşaltılarak hasar tespit süreci ardından yıkılacak.

* Orta hasarlı bina: Güçlendirme lazım. Yoksa kullanılamaz. Girilmemesi gerekiyor.

* Az hasarlı bina: Taşıyıcı sistemi hasar görmemiş ancak taşıyıcı olmayan duvarları hasarlı (çatlak, sıva çatlağı, boya/kaplama dökülmesi gibi). İsteyen geri dönebiliyor.”

Deprem bölgesinde yaşayanlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hasar tespit çalışmaları için oluşturduğu internet sitesine girip binalarına ilişkin rapora ulaşabiliyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Deprem bölgesinde yıkık ve acil yıkılacak bina sayısı 118 bin
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir