1. Haberler
  2. Güncel
  3.  Devrim niteliğinde gelişme: Uzay uçağı geliştiriyorlar

 Devrim niteliğinde gelişme: Uzay uçağı geliştiriyorlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’li bir firma, uzay uçağı geliştirerek atmosfer dışına insan ve yük taşımayı hedefliyor.
Dünya atmosferinin dışına yolcu ve yük taşıyabilen bir “uzay uçağı,” Dünya’nın dışına uzanan görevlerde devrim niteliğinde bir değişim yaratmaya hazırlanıyor…

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli bir şirket olan Radian Aerospace, başarılı olması halinde uzay yolculuğunun gerçekleştirilme şeklini büyük ölçüde etkileyebilecek “uzay uçağının” bir modelini bu yıl test edecek.

Şirket, NASA’nın 2001 yılında finansmanı durdurmadan önce Lockheed Martin X-33 programı aracılığıyla denediği bir hedef olan Tek Aşamalı Yörüngeye Giden (SSTO) uzay uçağı hayalini yeniden canlandırmak amacıyla 2016 yılında kuruldu.

Radian One adı verilen yeni uzay uçağı tamamen yeniden kullanılabilir olacak. Ayrıca, geleneksel dikey fırlatmaların yerini roketle çalışan bir kızak sisteminin alabilmesi için tasarlandı.

Radian Aerospace CEO’su ve kurucu ortağı Richard Humphrey yaptığı açıklamada, “Uzaya yaygın erişimin insanlık için sınırsız fırsatlar anlamına geldiğine inanıyoruz,” dedi.

“Zaman içinde uzay yolculuğunu neredeyse uçak yolculuğu kadar basit ve kullanışlı hale getirmeyi amaçlıyoruz. Biz turizme odaklanmıyoruz, kendimizi araştırma, uzayda üretim ve karasal gözlem gibi kendi gezegenimizde yaşamı daha iyi hale getiren görevlerin yanı sıra burada, Dünya’da hızlı küresel teslimat gibi kritik yeni görevlere adadık.”
Roketler bugüne kadar uzaya nesne fırlatmak için en etkili ve baskın yöntem olmaya devam etseler de, NASA’nın bile “son derece verimsiz ve pahalı” olarak tanımladığı önemli dezavantajları da beraberinde getiriyor.

Öte yandan, daha az yakıt gerektiren ve tamamen yeniden kullanılabilen uzay uçakları, uzay yolculuğu için daha ekonomik ve konforlu bir alternatif sunabilir.

Uzaya ulaşmanın yeni bir yolu

Radian One, tıpkı bir jet uçağı gibi yatay olarak fırlatılmak ve iniş yapmak üzere tasarlanmış bir uzay aracıdır ve dikey olarak fırlatılan geleneksel roketlerden farklıdır.

Uzay aracı, uzaya yolculuk için motorları devreye girmeden önce standart bir pistten hızlanmak için iki mil uzunluğunda bir ray üzerinde roketle çalışan bir kızak kullanıyor.

Bu kızak sistemi, aracın taşıması gereken yakıt miktarını azaltarak potansiyel olarak maliyetleri düşürebilir ve hatta yolcular için daha konforlu bir deneyim sağlayabilir.

Radian Aerospace web sitesine göre, uzay uçağı 100 göreve kadar uçabiliyor. Ayrıca uçak, Dünya’ya döndükten sadece 48 saat sonra aracın yeniden fırlatılması olasılığı ile hızlı geri dönüş sürelerine de imkan tanıyor.
Radian One ayrıca, beş mürettebat taşıyabiliyor ve yörüngede beş güne kadar kalabiliyor, böylece bilimsel araştırma, uydu yerleştirme veya diğer uzay operasyonları gibi çeşitli görevler için gerekli zamanı sağlıyor.

Radian One, üç temel teknolojiyi bir araya getirerek bir SSTO aracı, yani yol boyunca herhangi bir parçasını kaybetmeden uzaya ulaşabilen bir araç olarak tasarlandı.

Bunlar arasında hem kızağın hem de uzay uçağının motorlarına güç veren ve uzay uçağının dolu bir yakıt deposuyla başlamasını sağlayan kızak fırlatma sistemi, aracın ağırlığını azaltan ve sadece iniş için tasarlanmış bir iniş takımı ve yörüngeye ulaşmak için gereken itme miktarını azaltan yükseliş sırasında kaldırma sağlayan kanatlar yer alıyor.

Şimdilik Radian Aerospace, Radian One’ın tam boyutlu bir versiyonunu 2028 yılına kadar hazır hale getirmeyi planlıyor ancak aracın yörüngeye ulaşması daha fazla zaman alabilir.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
 Devrim niteliğinde gelişme: Uzay uçağı geliştiriyorlar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir