ÖZEL HABER
Tutuklu ve hükümlüleri, haftada bir yaptığı yayınla, aileleriyle buluşturan Van Tutku Radyo, cezaevlerinden gelen yaklaşık 48 bin mektupta yer alan şiirlerin bir kısmını seçerek kitaplaştırdı. Kitabın kapağında ise bir tutsağın çizdiği ve kafesin içinden özgürlüğe uçan kuşlar kullanıldı.
Van’da yayın yapan Tutku Radyo, Türkiye’nin farklı illerindeki cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerden gelen yaklaşık 48 bin mektuptan seçtiği şiirleri kitaplaştırdı. Kürtçe ve Türkçe şiirlerin yer aldığı ve bin adet basımı yapılan ‘Dört Duvardan Tutku’ya Şiirler’ adlı kitap, cezaevlerindeki şiir sahiplerine gönderilecek. 16 yıldır düzenli olarak yapılan radyo programında, tutsak ailelerinin gönderdiği sesli mesajlar yayınlanarak tutsaklara ailelerinin sesleri ulaştırılırken, tutsakların gönderdiği mektuplarda okunarak aileler ve tutsaklar arasında bir bağ kuruluyor.
16 Yıldır Tutsakların Sesi Oluyor
Cezaevlerindeki mahkûmlara yönelik 16 yıldır aralıksız devam eden ‘Dört duvar’ programının büyük ilgi gördüğünü ifade eden Radyonun Genel Yayın Yönetmeni Salih Geçken, “Programımıza, cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülerden çok güzel mektup ve şiirler geliyor. Biz de bunları kitaplaştırmak için çalışma başlattık. Son bir yılda gelen 7 bin mektuptaki şiirlerin bir kısmını kitap haline getirdik. Son bir yıldaki mektupları seçmemizin amacı, pandemi dönemindeki kısıtlamalardan dolayı aileleriyle görüşme imkânları yoktu bu yüzden bir bağ kurmak istedik. ‘Dört duvar’ programını 16 yıldır yapıyoruz. Tutuklu ve hükümlülerden gelen mektupları radyodan okuyoruz. Haftada bir gün yaptığımız yayın 10 saat sürüyor. 16 yıldır mahkûmların sesi oluyoruz,” dedi.
16 Yıldır Bitmeyen İlgi
16 yıldır ilginin hiç azalmadığını dile getiren Geçken, şunlara dikkat çekti: “İlk zamanlar, mektuplarla başlattığımız programda, teknolojinin gelişmesiyle birlikte ailelerden gelen sesli mesajlara da yer verdik. İnternet üzerinden de yayın yaptığımızdan dolayı; Avustralya, ABD, İran, Kanada, Almanya ile Türkiye’nin batı illeri başta olmak üzere uzaklıktan dolayı ziyaretlere gelemeyen aileler içinde iyi bir bağ oluyoruz. Her pazar, 8 saat boyunca aileler ve tutsakları bir araya getirmiş oluyoruz.”
‘Cezaevine Gidip Mahkûmlara Kitaplarını Vereceğiz’
Etkinliğin duygusal anlara sahnede olduğunu da vurgulayan Geçken, “Sesli mesajlarla birlikte duygusal anlara da tanıklık ediyoruz. Mesela, bir çocuğun babasına gönderdiği; ağlamaklı, özlediğine dair mesajı bizi de stüdyoda ağlatmıştı. Biz, bu duygu yüklü mektupları kitaplaştırdık. Şimdi Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunduk. Amacımız, cezaevine giderek bu kitapları mahkûmlara vermektir. Eğer izin alamazsak, önümüzdeki zamanlarda posta yoluyla kendilerine göndereceğiz,” diye konuştu.
Serhat News
(TYK)