1. Haberler
  2. Güncel
  3. DSİ önünde çiftçilerden ‘Su eylemi’

DSİ önünde çiftçilerden ‘Su eylemi’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Gürpınar İlçesin bulunan Zernek Barajından ekinlerini sulayacak yeterli su alamadıklarını söyleyen çiftçiler yetkililerle görüşmek üzere Devlet Su İşleri (DSİ) 17.Bölge Müdürlüğünün önüne geldi. Bölge müdürü ile görüşme talepleri karşılanmayan çiftçilerin DSİ önündeki eylemleri sürüyor.

Van’ın Gürpınar ilçesinde 1988 yılında kurulan Zernek Barajı kentin en büyük ovalarından biri olan Havasor (Xavesor) ovasını suluyor. Barajda son yıllarda yaşanan kuraklık nedeni ile su doluluk oranı düşerken, bu yıl yağışların bol miktarda yağmasından dolayı barajda bulunan su miktarı yüzde 90 oranına çıkmış durumda. Her ne kadar, çevrede bulunan 20 köyün sulama suyu bu barajdan karşılanıyor olsa da, bölgede yaşayan çiftçiler yeterli su alamadıklarından yakınarak, ekinlerinin tarlada kuruduğunu söylüyor.

‘Sadece 4 köye su veriliyor’

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, bölgede sade 4 köye su verildiğini öne süren çiftçiler, sorunlarına biran önce çözüm bulunması talebi ile bu gün DSİ Bölge Müdürlüğün önünde toplanmaya başladılar.

Kurum önünde bekleyişlerini sürdüren çiftçilerden Yusuf Melet, köylerinin baraja yakın olan altıncı köy olmasına rağmen sulama suyundan faydalanamadıklarına dikkat çekerek, “Ondan fazla köyün arazisi, sulanmadığı için yandı. DSİ, sadece baraja yakın köylere su yetiştiriyor, diğer köyleri görmezden geliyor. Bize ‘tınne köyü’ yani olmayan köy muamelesi yapıyorlar. Buraya müdürle görüşmeye geldik ancak kimse bizi muhatap almadı” şeklinde konuştu.  

DSİ önünde çiftçilerden ‘Su eylemi’ - Yusuf Melet
Yusuf Melet

‘Ekinlerimiz kurudu’

DSİ’nin kendileri gibi binlerce çiftçiyi mağdur ettiğini ileri süren Otbiçer Mahallesi’nde tarımla uğraşan Musa Sertkal, “Sulama suyunun yetişmediği köylerde, ekilen binlerce hektarlık şeker pancarı, mısır, buğday, arpa, yonca kuruyup gitti” dedi.

 “DSİ, suyu kontrollü bir şekilde aktardığı zaman sulama suyu Gevaş ilçesine bağlı köylere kadar gidiyor” diyen, Sertkal, “ Maalesef köyüm baraja yakın olmasına rağmen su bizim köye kadar ulaşmıyor. Bu durumu DSİ 17. Bölge Müdürü’ne aktarmak için geldik fakat burada hiçbir yetkili bizimle görüşmedi. Müdür ile görüşene kadar bir yere ayrılmayacağız” diye kaydetti.

DSİ önünde çiftçilerden ‘Su eylemi’ - Yusuf Melet 1
Musa Sertkal

‘Sadece 600 personel var’

Konu hakkın görüşlerini belirten Van DSİ 17. Bölge Müdürü Ayhan Şahna, on yıl önce 1 bin 600 personelle çalıştıkları belirterek, “Van DSİ’nin on yıl önce 1600 personeli vardı. Şimdi bu rakam 600. Bu da yetersiz geliyor. Konuya ilişkin personel talebinde bulunuyoruz fakat o da devlet bütçesi çerçevesindeki istihdama bağlı olunca bu sorunu aşamıyoruz “ ifadelerini kullandı.

DSİ önünde çiftçilerden ‘Su eylemi’ - Ayhan Şahna 1024x683 1 1
Ayhan Şahna

‘Otorite boşluğu var’

Son olarak otorite boşluğundan yakınan Şehna, “Suyun denetiminde otorite boşluğu olduğuna dikkat çeken Şahna, “Bizim personelimiz elinde silah, jop olmayan düz bir memur olarak su kanalının üzerine gidiyor. Baraja yakın köylerdeki kimi çiftçiler bencil davranıp sürekli su talebinde bulununca ve buna karşı diretince personelimiz bir şey yapamıyor. Burada otoriteyi sağlayacak kolluk kuvvetlerine ihtiyaç var. Kimi çiftçilerin suyu zorla tutup vermemesi konusuna ilişkin valilik ve jandarma ile görüşeceğiz. Su kontrolü yapan DSİ memurlarıyla beraber kolluk kuvvetlerinin de devriye atması için taleplerde bulunacağız” diye konuştu.

Serhat News

(lg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
DSİ önünde çiftçilerden ‘Su eylemi’
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir