1. Haberler
  2. Tüm Haberler
  3. Eczacı Caroline Camgöz’ün yargıyla imtihanı: Ermeni olduğum için tüm haklarım alındı

Eczacı Caroline Camgöz’ün yargıyla imtihanı: Ermeni olduğum için tüm haklarım alındı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da eczacı Caroline Camgöz’ün başına gelenler, Türkiye’de hukuksuzluğun nasıl işlediğini de ortaya koyuyor. Eczanesindeki ilaçlara 2006’da el konulmasından sonra hak mücadelesi başlatan Camgöz, kendisinden şikâyetçi olan savcı ve hâkimin düzenlediği düzmece bir yargılamayla hapsedildi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Eczacılık Fakültesi’ni 1979’dan bitiren Ermeni Caroline Camgöz, 43 yıllık eczacılık hayatının 22 yılını eczacılık ruhsatı verilmediği gerekçesiyle işsiz geçirdi. Daha öğrencilik yıllarında İstanbul’da silahlı saldırıya uğradı. Kars’ta eczacılık yapmak istediği süreç içerisinde JİTEM tarafından alıkonulan ve günlerce bilmediği bir yerde işkenceye maruz kalan Camgöz, gözleri kapalı biçimde Erzurum’un bir sokağına bırakıldığını ifade ediyor. Sivas’ın Divriği ilçesinde eczane açtı ama bu defa da “Örgüte lojistik destek temin etmek” suçlamasıyla gözaltına alınan Camgöz, yargılanma sürecinin ardından Antalya’ya gitmek zorunda bırakılıyor. Orada da gözaltı ve baskılarla karşılaşınca 1996’da Bitlis’in Hizan ilçesine gelen Camgöz, burada da çalışma ruhsatı verilmemesiyle yüz yüze bırakılıyor. Camgöz’ün son durağı ise Van oldu. Camgöz yaşadıklarını anlatırken, “Ermeni olduğum için 40 yıl boyunca tüm haklarım elimden aldı” dedi.

Naylon mahkeme ve mahkumiyet

67 yaşındaki Camgöz, Van 38. Bölge Eczacılar Odası’nın onayıyla Bahçesaray’da eczane açtığını belirterek, şöyle devam etti: “Bir gün yüzbaşı, korucu, başçavuş, doktor, sağlık memurları eczanemin kapısını uzun namlulu silahlarla vura vura açtılar. Herhangi bir sayım yapmadan eczanedeki tüm ilaçlarımı kolilere doldurup götürdüler. Tam bir ticari alan müsaderesi. Benim adımın olmadığı bir mahkeme kararı var. İzzettin Yayla’ya ait bakkal dükkânında ilaç satışı yapıldığına dair ihbar neticesinde, ibaresi yer alıyor. Bu yasa dışılığı, içişleri Bakanlığına ve Sağlık Bakanlığına bildirdim. Arama kararı veren hakim ve savcı için HSYK’ya başvurdum. Sanki ben bir suç işlemişim gibi kendi yaptıkları, imzaladıkları, şikayetçisi oldukları, savcısı, hakimi oldukları bir dava düzenlediler. Yargılandım, 18 sene hapis cezasına çarptırıldım, cezaevine girdim. Kararın infazından sonra ortaya çıktı ki yetkisiz mahkemeler tarafından yargılanmışım. Ceza infaz edilmiş, sonra sanki hak arayışımla dalga geçer gibi bir karar alıyorlar. Kim bana kaybolan yıllarımı geri verecek?”

Eczacı Caroline Camgöz’ün yargıyla imtihanı: Ermeni olduğum için tüm haklarım alındı - Caroline Camgöz
Caroline Camgöz

‘Baskılar nedeniyle birçok kentten ayrılmak zorunda kaldım’

Hizan ilçesinde 1996’da eczane açmak için Bitlis Eczacılar Odası’na başvurduğunu ama başvuru dosyasının orada kaybolduğunu ve “Sizin böyle bir başvurunuz olmadı” denildiğini söyleyen Camgöz, şöyle devam etti: “O dönemde Bitlis’te insanlar katlediliyordu. Yargıtay’a başvurduktan sonra çalışma ruhsatımı aldım, 1998’de iptal edildi, 2008’de yeniden verildi, sonra tekrar 2015’te iptal edildi. İşkence dolu, saldırgan bu kararları kökenime yönelik bir ayrımcılık olarak görüyorum. Sistemli, bilinçli bir takiptir bu. Gittiğim her yer de yaşadığım baskılar nedeniyle ayrılmak zorunda bırakıldım, ayrımcılığa maruz kaldım. Farklı etnik yapıdan birçok arkadaşım katledildi, bana da İstanbul’da kurşun sıkıldı, silahlı saldırıya maruz bırakıldım. Kars’ta eczacılık yaparken kaçırıldım ve üç gün boyunca sorgulandım. Gözümü açtığımda Erzurum’un bir caddesindeydim. Sivas’ta gözaltına alındım ve bir örgüte lojistik sağlamak iddiasıyla suçlandım. Antalya’da eczacılık yaptığımda yine gözaltına alındım ve tehdit edildim. Hizan’da ‘terör örgütü üyesi olmak’ iddiasıyla gözaltına alındım. Kafalarında benim potansiyel suçlu olduğuma dair bir algı var.”

Yargıtay kararını bile gizlediler

Hak arayışı sonucunda davanın yeniden açıldığını ve daha üst mahkemede yargılandığını ifade eden Camgöz, Yargıtay’ın yetkisiz mahkemede yargılandığına dair kararının ardından mahkemenin bunu kendisine tebliğ etmesi gerektiğini ancak yapmadıklarının altını çizdi. Kendisini yargılayan yetkili mercideki kişilerin daha sonra FETÖ iddiasıyla ihraç edildiğine dikkat çeken Camgöz, “Peki benim ilaçlarım, eczacılık ruhsatım nerede? Ben cezaevine alındığım zaman küçük oğlum cezaevine geliyordu, oğlum cezaevi kapısında kaçırıp fidye istediler. Tüm bunların azmettiricisi kim? Sayısı belirsiz hak ihlaline maruz kaldım. Ben yaşayabilme, mesleğimi yapma hakkımı arıyorum. Ben çalınan yaşamımın faillerini arıyorum” diyor.

‘Böylesi hukuksuz bir dosyayla karşılaşmadım’

Camgöz’ün avukatı Ebubekir Dikmen ise davaya sonradan dahil olduğunu belirterek, davanın 2006’da müvekkilinin iş yerine yapılan hukuksuz baskınla başladığını hatırlattı. Avukat Dikmen, şu detayları paylaştı: “Baskında ilaçlarına el konulması nedeniyle kendisi hak arama noktasında İçişleri Bakanlığına, Kaymakamlık aracılığıyla HSYK’ya şikâyet dilekçesi yazıyor. Niçin ve neden ilaçlarına el konulduğunu öğrenmek istiyor. O dönemin Bahçesaray savcısı ve hakimi, dilekçelerde geçen ifadelerin iftira olduğuna dair bir soruşturma başlatıyorlar. Savcı, kendi kendisinin ifadesini alarak bir soruşturma başlatıyor. Hakimlere, koruculara iftira atıldığına dair bir iddianame hazırlıyor. İzahı olmayan bir iddianamede müşteki kişi, iddianameyi hazırlayan savcının kendisi oluyor. Bu soruşturma alelacele müşteki olan hakimin yargılamasıyla sonuca bağlanıyor ve iftiradan dolayı en üst düzeyden ceza veriliyor. Müvekkilim apar topar cezaevine atılıyor ve cezanın tamamı 7.5 yıl infaz ediliyor. Yetkisiz bir savcı, yetkisiz bir mahkeme tarafından verilen karar, Yargıtay tarafından nasıl onaylanıyor? Müvekkilim sabıkalı olsun, eczacılık ruhsatı alamazsın diye çaba gösterilmiş. Gerçekten de kesinleşmiş dosyayı incelediğim zaman bugüne kadar böylesi hukuksuz bir dosyayla karşılaşmadım.”

‘Tam bir organize suç var’

“Yargıtay’ın savcının, hâkimin yetkisiz olduğunu, hâkim ve savcıya iftira suçunun Adalet Bakanlığının iznine bağlı olduğunu bilmemesi mümkün değil” diyen Dikmen, ortada organize bir suç olduğunu vurguluyor. Müvekkilinin söz konusu savcının hazırladığı aynı iddianameyle yeniden yargılandığını ve sonunda beraat kararı aldığına dikkat çeken Dikmen, Camgöz’ün yıllarca tutsak kaldığını ve mesleğinin elinden alındığının altını çiziyor.

‘O dönem yapılan yargılamalar yok hükmündedir’

Camgöz gibi hayatı karartılan nice insan olduğuna dikkat çeken Dikmen sözlerini şöyle sürdürdü: “En üst mahkeme Yargıtay bunu nasıl bilemez? Özelde müvekkilimin yaşadığı acılar, farklı düşüncelere sahip insanların nasıl hukuksuz bir şekilde yargılandığının açık göstergesidir. Biz yeniden yargılamayı dile getirdiğimizde bunun mümkün olmadığını söylediler. Bugün ‘örgüt üyesi’ olmakla yargılanan kişilerin yargılama yaptığı tüm mahkemelerde alınan kararlar iptal edilmelidir. İşte Caroline Camgöz’ün yargılanması buna en iyi örnektir. O dönem yapılan tüm yargılamalar bizim için yok hükmündedir. Bu mağduriyetler giderilmelidir. Hukuksuz verilen kararlar iptal edilmelidir. Yeniden yargılama yolu mutlaka açılmalıdır. Müvekkilime bunu yaşatanlarla mücadelemiz devam edecektir.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Eczacı Caroline Camgöz’ün yargıyla imtihanı: Ermeni olduğum için tüm haklarım alındı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir