1. Haberler
  2. Güncel
  3. Erciş üzümü yeniden hayat buluyor

Erciş üzümü yeniden hayat buluyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Erciş ilçesinde Urartular tarafından 3 bin yıl önce dikilen üzüm bağları, kadınların eliyle yeniden hayat buluyor.

Tarihi Erciş üzümü bir diğer adıyla tarihi Urartu üzümü, geçmişi kadar parlak bir dönem yaşamasa da varlığını sürdürmeye devam ediyor. Bir dönem hemen hemen her mahalle ve köyünde yetiştirilen endemik Erciş üzümü, bugün sadece birkaç yerde yetiştiriliyor. Yok olmaya doğru giden Erciş üzümü, kadınların emeğiyle yeniden hayat buluyor.

Erciş üzümü Nisan-Mayıs aylarında budanıyor. Bir ay içinde yaprak veriyor, üzümler çıkmaya başlıyor. İlkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde sadece üç veya dört defa sulanıyor ve üzümler olgunlaşıyor. Küçük taneli, ince kabuklu ve ekşimsi bir tada sahip olan Erciş üzümü, taze olarak yenildiği gibi pekmez ve şaraplık olarak da kullanılıyor.Urartuların ilk başkenti olan Erciş’te Urartu Kralı Kral II. Sarduri’nin, Karataşlar Mevkii’nde bulunan taşlar üzerine diktirdiği üzüm bağlarıyla ilgili iki tablet çivi yazısı bulunuyor. Birinci tablette şunlar belirtiliyor: “Tanrı Haldi’nin büyüklüğüyle Argişti oğlu Sarduri bu bağı yaptırdı. Sarduri der ki: Benden sonra kahraman olan hiçbir kral, … Her kim, Sarduri’nin kurduğu Sarduri Bağı’nın adını kaldırmaya kalkarsa veya kaldırırsa … versin. Sarduri der ki: Her kim çalarsa, tanrı Haldi, tanrı Teişeba, tanrı Şivini (ve bütün) tanrılar onu güneş ışığından yoksun etsinler.” İkinci tablette ise “Tanrı Haldi’nin büyüklüğüyle Argişti oğlu Sarduri der ki: Tanrı Haldi bana krallığı verdiği zaman ataların tahtına çıktım. Aynı yıl bir bağ diktirdim. Adı ‘Sarduri Bağı’dır. Tanrı Haldi’nin büyüklüğüyle Argişti oğlu Sarduri, güçlü kral, büyük kral, Şurili Ülkesi’nin kralı, Bianili Ülkesi’nin kralı, kralların kralı (ve) Tuşpa Şehri’nin kahramanıdır” deniliyor.

Erciş üzümü yeniden hayat buluyor - Vanin Erciş ilçesinde Urartular tarafindan 3 bin yil önce dikilen üzüm bağlari kadinlarin eliyle yeniden hayat buluyor.1

Üzümler dededen kalma

Geçmişte özellikle Erciş’te bulunan Zernaki tepe, Ağyoltepe, Gerekol, Kızılkaya mevkii, Davutbağları, Haydarbey, Kadirasker ve Salmanağa’da yoğun şekilde yetiştiriliyordu. Bugün ise sadece Bayramlı köyü, Tekler ve Salihiye mahallelerinde az da olsa yetiştiriliyor. Salihiye Mahallesi’nde üzüm bağları bulunan Hatice Öksüz, üzüm bağlarının dedelerinden kendilerine bırakıldığını söyledi. Bu bağların yaşatılması için emek verilmesi gerektiğini belirten Öksüz, “Her yıl bu bağları buduyorum. İlkbaharda üzüm bağını mutlaka budamak gerekiyor. Kurumuş ve fazla olan dallarını kesiyorum. Kestiğimiz bağlar yeniden yeşeriyor ve yeniden hayat buluyor. Çok ilgi ve emek isteyen bir bitkidir. Bir yıl bile budanmadığı zaman verimini hemen kaybediyor. Ayrıca fazla su istemeyen bir bitki. Bütün bunları verdiğin zaman, bitki de size istediğiniz verimi veriyor” dedi.

Kaliteli şarap yapılırdı

Tarihçi Yazar Sedat Ulugana, Erciş üzümünün Urartulardan bu yana var olduğunu söyledi. Şarap yapımının da Urartular dönemine kadar uzandığını söyleyen Ulugana, Urartulardan sonra Ermeni Krallığı döneminde de Erciş üzümlerinden kaliteli şarap yapıldığını belirtti.

Kürtlerin ise yaş üzüm ve pekmez için yetiştirdiğini ifade eden Ulugana, şöyle konuştu: “Eganis (Erciş) şarabı. 1835’te Erciş’ten geçen İngiltere’nin Erzurum Viskonsolosu James Brant, Asraf isimli Ermeni köyüne misafir olur. Köyde yetiştirilen üzümden bahseder. Brant, ‘Köyde Ermeniler bu üzümden imal edilen şarap ikram ettiler. Ben bu kadar lezzetli şarabı başka bir yerde içmedim’ diyor. Erciş üzümünün türünün tek örneği olduğunu biliyorum. Fransa Nice’de Erciş üzümüne yakın bir tür var ki kendisinden dünyaca ünlü Merlot şarapları imal edilmektedir. İddia edilenin aksine Erciş üzümü, Ercişli Ermeniler tarafından Fransa’nın Nice kentine götürülmedi. Nice üzümleri, Erciş üzümü ile akrabadır.”

Kendine özgü tadı ve aroması

Sağlık Uzmanı Sezer Örenç ise Erciş üzümünün özellikle endemik bir tür olmasından kaynaklı olarak kendine özgü tadı ve aromasıyla ön plana çıktığını söyledi. Örenç, Erciş üzümünün uzun yıllardır ihmal edildiğini vurguladı. Son dönemlerde üzüm bağlarının yapılaşmaya açılmasına rağmen halkın üzüm bağlarına sahip çıkmaya başladığını söyleyen Önenç, Erciş üzümü gibi endemik türlerin korunması, geliştirilmesi ve teşvik edilmesinin önemine işaret etti.
         

Serhat News

8sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erciş üzümü yeniden hayat buluyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 29 Eylül 2023, 10:06

    […] Erciş üzümünün denetimi ardından konuşan VANTB Başkanı Nayif Süer, “Lezzeti, ince kabuğu ve bol sulu olması ile adından söz ettiren ve 2020 yılında tescillediğimiz,, Erciş üzümü denetimlerden geçti”  dedi. […]

    Cevapla