1. Haberler
  2. Güncel
  3. Erdoğan açıkladı.., Maliye muhalif belediyelerin gelirlerine el mi koyuyor?

Erdoğan açıkladı.., Maliye muhalif belediyelerin gelirlerine el mi koyuyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AKP, 31 Mart seçimlerinde elinde bulunan belediyelerin önemli bir bölümünü kaybederek muhalefete kaptırırken, borçlar meselesi başından beri hep gündeme geldi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hazine ve Maliye Bakanlığımız belediyelerin borçlarının kaynağında tahsiline başlayacak” ifadelerini kullanması dikkat çekti.

Yerel seçimlerden sonra AKP’nin ve kayyımların elinde bulunan çok sayıda belediyenin muhalefet partilerinin eline geçmesi ile birlikte belediyelerdeki fahiş borçlar da ülke gündemine oturdu. Bu güne kadar belediye borçlarının tahsiline yönelik başta cumhurbaşkanı olmak üzere hükümet yetkililerinden herhangi bir açıklama yapılmamışken, konuya ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan Maliye Bakanlığı’nın belediyelerden borçların kaynağından tahsil edileceği açıklamasını yaptı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e emekli maaşları için ‘çağrı’ yaparak, “Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin, belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan birikmiş borçlarını ödesin” diyen Erdoğan, “Hazine ve Maliye Bakanlığımız belediyelerin borçlarının kaynağında tahsiline başlayacak. Milletin varlığını değişik yerlerde harcamaya müsaade yok” ifadelerini kullandı.

Erdoğan muhalefet partilerine çok sert yüklendi

Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, CHP’yi hedef aldı. Enflasyonun tek haneye indireceklerini söyleyen Erdoğan, muhalefetin eleştirilerini ‘havanda su dövmekle’ olarak niteledi. “CHP’li belediyelerin yolsuzluk, hırsızlık girdabına vatandaşlarımız tekrar sürüklendi” diyen Erdoğan, Özel’e “Gücünüz yetiyorsa belediye başkanlarına söyleyin. Bedava yapacağız diyerek söz verip 3 ayda 3-4 kez zam yaptıkları hizmetlerin fiyatlarını düşürsünler” diye seslendi.

‘Birikmiş borçlarını ödesinler’

Muhalefetin emekli maaşlarıyla ilgili çağrılarına yanıt veren Erdoğan, “Emeklilere faydanız olsun istiyorsanız belediyeleriniz SGK’ya olan birikmiş borçlarını ödesinler. Şu anda Hazine ve Maliye Bakanlığımız belediyelerin kaynağında bu borçların tahsiline başlayacaktır” dedi.

Belediyelerin SGK borçları

Belediyelerin birikmiş SGK borçları, 31 Mart seçimlerinin ardından yeniden gündeme gelmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) en çok borcu olan 5 belediyenin CHP’li belediyeler olduğunu açıklamıştı ancak Sayıştay verileri Bakan Işıkhan’ı doğrulamamıştı.

Verilere göre SGK’ye en çok prim borcu olan 5 büyükşehir belediyesinin 3’ü AKP’li, 2’si ise CHP’li. Bu kapsamda SGK’ya en borçlu belediyelerin Bursa (AKP) Adana (CHP) Sakarya (AKP) Eskişehir (CHP) ve Ordu (AKP) olduğu belirlendi.

Sayıştay raporlarındaki verilere göre SGK’ya borcu en yüksek olan belediye 670 milyon 252 bin TL ile Bursa Büyükşehir Belediyesi oldu. İkinci sırada 503 milyon lira ile Adana Büyükşehir Belediyesi, üçüncü sırada 171 milyon lira ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi, dördüncü sırada 161 milyon lira ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve beşinci sırada ise 137 milyon lira ile Ordu Büyükşehir Belediyesi yer alıyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erdoğan açıkladı.., Maliye muhalif belediyelerin gelirlerine el mi koyuyor?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir