Altın Portakal Film Festivali geçtiğimiz Eylül ayında Necla Demirci’nin “Kanun Hükmü” isimli belgeseli “Bir kişi hakkında yargılama süreci devam ettiği” gerekçesiyle seçkiden çıkartılmıştı. Konuyla ilgili konuşan Oyuncu ve yazar Kerem Fırtına, “Haklılığımız, uğradığımız baskı, tehdit ve sansür bizim meşruluğumuzu ve haklılığımızı daha çok ortaya koyduğuna inanıyorum” dedi.
Her yıl düzenlenen Altın Portakal Film Festivali’nin bu yıl Necla Demirci’nin “Kanun Hükmü” isimli belgeselinin seçkiden çıkarılması ile tepkilerden dolayı iptal edilmişti. 60’ncı Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu “Belgeseldeki bir kişi hakkında yargılama süreci devam ettiği” gerekçesi ile seçkiden çıkarıldığını duyurduktan sonra başta 20 jüri üyesi olmak üzere birçok film yönetmeninden tepkiler gelişmişi ve ardından Boyacıoğlu’nun yargı sürecinin devam etmediklerinin belgelendiği beyanı üzerine belgesel tekrar seçkiye dahil edilmişti. Ardından kamuoyunda ve ülke gündeminde çokça tartışılan 60’ncı Altın Portakal Film Festivali’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı listeden desteğini çekerken, Boyacıoğlu “üst perdeden aldığımız tehditler var” sözleri ile belgeseli bir kez daha seçkiden çıkardı ve festival iptal edildi.
Oyuncu-Yazar ve Yeşil Sol Parti Milletvekili adayı Kerem Fırtına, Van’da düzenlediği söyleşi ve kitap imza etkinliğinin ardından son dönemlerde yaşanan sansür, 60’ncı Altın Portakal Film Festivali’nin iptal edilmesi ve sansüre karşı oluşan dayanışmayı Serhat News’e değerlendirdi.
‘Sansür birbirinden bağımsız değil’
Sansüre uğrayan konularda tekil mücadele ve kazanıma inanan biri olmadığını ifade eden Fırtına, “Toplu bir mücadele ve ilkeleri savunarak kazanım oluşabileceğine inanıyorum. Kanun Hükmü belgeseli veya bir haber kanalında söylenen sözden sonra işten atılma konularının birbirine bağlı olduğunu baskı, sansür ve oto sansürün birbirinden bağımsız olduğunu düşünmüyorum. Yine aynı şekilde dayanışma, örgütlü mücadele de birbirine bağlı dolayısıyla bu dönemde biz görevlerimizi iyi yerine getiremediğimiz için böyle şeyler yaşadığımızı düşünüyorum” dedi.
‘Film için gösterilen tepki film sektöründe bir ilk’
Kanun Hükmü filmi için gösterilen tepkinin film sektörü için bir ilk olduğunu söyleyen Fırtına, daha öncede bir sansür yaşadıklarını ancak bu seferkinin farklı olduğunu belirtti. Sansürden sonra nasıl bir tutum sergilendiğini şu sözlerle açıklayan Fırtına, “ Jüriden başlayan sonra filmlerini festivalden çeken yapımcıların katıldığı örgütlü bir tepki oldu ve bu iyi bir şey. Festival komitesi ve diğer bürokrat kesimler film ile ilgili kendilerini mahkeme yerine koyarak demeçler vermeye başlamıştı. Bu durum işi daha da karanlık hale getirdi. Farkındaysanız sansür artık şöyle devam ediyor; Biz demokrasi ve çoğulculuktan yanayız cümleleri ile başlayıp ardından ama üzülerek bu filmi seçkiden çıkarmak durumunda kalıyoruz. Ayşenur Arslan’ın programının sona erdirildiği açıklamada buna çok benziyor” diye vurguladı.
‘Filmi yasaklayanlar henüz filmi izlemedi’
İnsanların tepkisinin artık daha netleşmeye ve birlikte olmaya başladığını belirten Fırtına, otosansürün çok oturduğunu söyledi. Hükümetin artık çok sansür uygulamasına gerek kalmadığını söyleyen Fırtına son olarak şunları belirtti: “Sansür uygulayan ekibin eline ayağına dolandı. Bu sansürün altından kalkılamayacak bir pozisyona soktular kendilerini. Düşünsenize hakkında mahkeme kararı olmayan, Necla Hoca’nın dediği gibi ‘Yasaklayanların filmi izlemediği bir durum ortada.’ Basınç yüksekse bu basınca karşı bir davranış gelişir. Son yaşadığımız örnek bunu kanıtlayan bir nitelik oldu. Ama kısa dönemde baskıda amacına ulaşsa da, sansür de kazansa bu durumun sansürü uygulayana zarar verdiğini, onun gerçekçiliğini yitirdiğini görüyoruz. Bunun yanında bizim haklılığımız, uğradığımız baskı, tehdit ve sansür bizim meşruluğumuzu ve haklılığımızı daha çok ortaya koyduğuna inanıyorum.”
Serhat News