1. Haberler
  2. Dünya
  3. Frankfurt Belediyesi’nde Kürt bir meclis üyesi: Mehmet Agatay

Frankfurt Belediyesi’nde Kürt bir meclis üyesi: Mehmet Agatay

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de 1990’lı yılların karanlık döneminde kardeşleri ile birlikte Mardin’den Almanya’ya zorunlu göç eden Mehmet Agatay, Almanya’da örnek olacak bir başarı hikayesine imza atıyor. Frankfurt Belediye Meclisi’nde görev alan Mehmet Agatay, Frankfurt halkı tarafından da çok seviliyor.

Son dönemlerde Türkiye‘den Avrupa ülkelerine yönelik göç edenlerin sayısı bir kez daha arttı. Hem ekonomik sebepler hem de ülkede artan baskı nedeniyle özellikle muhalif insanların çoğu Avrupa’ya gitmek istiyor. Asya ve Ortadoğu’da yaşanan savaşlar ve son olarak Rusya-Ukrayna arasındaki savaşla birlikte Avrupa‘ya göç etmek isteyenlerin sayısı rekor düzeyinde arttı. Göç edenlerin sayısı artınca Avrupa ülkeleri de belli kısıtlamalar getirdi. 

Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinden Avrupa’ya yapılan göçler ise yeni değil. 1980 darbesinin yarattığı kaos ortamı ve 1990’lı yılların korkunç bir sürece evrilmesi binlerce kişinin göç yollarına düşmesine neden oldu. Avrupa ülkelerine göç eden Kürtlerden bazıları uyum sorunu yaşayıp tekrar geri dönerken önemli bir kısmı ise çok çabuk adapte olup büyük başarılara imza attı. 

Frankfurt Belediyesi’nde Kürt bir meclis üyesi: Mehmet Agatay - mehmet agatay1

Mehmet Agatay ve Frankfurt  Büyükşehir Belediye Başkanı Mike Josef

Avrupa ülkelerinin hem demokrasisine ciddi katkı sağladılar hem de ekonomik olarak yük olmaktan çok finansal katkı sağladılar. Bazıları Avrupa ülkelerinin yönetimlerinde yer aldı. Almanya, Hollanda, İsveç, Belçika başta olmak üzere birçok ülkenin hem merkezi hem de yerel yönetimlerinde yer alıp demokrasilerine ciddi katkı sağladılar. Bu isimlere çok fazla örnek verilebilir. O örneklerden biri de 1990’lı yılların başında kardeşleri ile birlikte Mardin’den Almanya’ya göç eden Mehmet Agatay. Agatay’ın bu zorlu göç yolculuğu ve azimle sürdürdüğü mücadelesi beraberinde bir başarı hikayesi de getirdi. 

Gazete Emek Agatay ile bu zorlu yolculuğu, Almanya’da yaptıklarını ve bundan sonraki hedeflerini konuştu. 

* Mehmet Agatay kimdir? Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

1978’de Mardin merkeze bağlı Yaylacık (Küferdel) köyünde dünyaya geldim ilkokulu köyde bitirdim. 90’ların başında malum sebeplerden dolayı çocuk yaşta küçük kardeşlerimle veliler olmadan Almanya’ya göç ettik. 

‘Frankfurt’taki kuruluşlar sayesinde entegrasyonda sorun yaşamadım’

Geldiğimden beri Frankfurt şehrinde yaşıyorum. O zamanlar Almanya’da göç şartları değişikti, Frankfurt’aki resmî kurumlar tarafından olsun, gönüllü kuruluşlar tarafından olsun büyük bir destek gördük. Onların sayesinde entegrasyonda hiçbir zorluk yaşamadım. 

* Almanya’da siyasete nasıl girme kararı aldınız? Bu kararınız orada nasıl karşılandı?

Kürt olarak zaten siyasi doğuyorsunuz.:)

Babam inançlı bir insandı ve aynı zamanda  avcıydı. Beni ve kardeşlerimi İnsan ve doğa sevgisiyle büyüttü. Unutmam çocukken yolda yürürken bir taş bir Engel gördüğünde alırdı onu, başkasına insana Hayvana engel olmaması için.

‘Dünyadaki büyük göç ve çevre sorunları nedeniyle siyasete girme kararı aldım’

Siyasete girme sebeplerimin başında dünyamızdaki büyük göç sorunu göçmenlerin çektiği sıkıntılar geliyor. 

Ben Almanya’ya geldiğimden beri gönülü insanlardan aldığım destek gibi, aynı sıkıntılarla Almanya’ya gelenlere yardımcı olmaya çalıştım. Bunu gönüllü olarak yapıyordum öte yandan büyük bir çevre ve doğa hayranı, savunucusu ve koruyucusuyum.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Frankfurt Belediyesi’nde Kürt bir meclis üyesi: Mehmet Agatay
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir