Eğitim-Sen Hakkari Şubesi, Diyarbakır’da bir operasyonda gözaltına alınıp serbest bırakılan ve sonradan ihraç edilen öğretmenler ile ilgili açıklama yaptı.
Diyarbakır’da geçen yıl evlerine düzenlenen operasyonla gözaltına alınan Eğitim Sen üyesi 21 öğretmen hakkında meslekten atılma kararı verildi.
Eğitim-Sen Hakkari Şubesi, konu ile ilgili düzenlediği basın açıklamasında, 21 öğretmen hakkında, mahkeme ve savcılık tarafından takipsizlik kararları verildiği, buna rağmen, öğretmenlerin meslekten ihraç edildiğini belirtildi.
Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Hakkari Şube Başkanı Murat Balıkesir, sendika üyesi öğretmenlerin hiçbir somut gerekçeye dayanmadan ihraç edildiğini iddia etti.
Balıkesir açıklamasında, “Savcılığın kararına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim – Sen üyeleri hakkında hiçbir somut gerekçe olmamasına rağmen idari soruşturma başlattı. Bakanlık müfettişlerinin hazırladığı dosya üzerinden, üyelerimizin ihracı talebi ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 35. maddesi kapsamında MEB bünyesinde kurulan komisyona gönderilmiş ve 3 Kasım 2021’de sözlü savunmaları alınmıştır. 29 Kasım 2021 tarihinde bakanlık bu soruşturma kapsamında 375 sayılı KHK’nin geçici 35. Maddesine dayanarak 21 arkadaşımızın mesleğini elinden alarak görevden ihraç etmiştir,” dedi.
Alınan kararın hukuk dışı olduğunu; yüksek yargı kararlarına, AİHM kararlarına ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu savunan Balıkesir, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“KHK’lar sürecinde de söyledik yine söyleyelim, KHK’lar, anti demokratik uygulamalar gidecek ve biz kazanacağız. Mutlaka ama mutlaka tüm arkadaşlarımız işlerine dönecektir. Arkadaşlarımız, işlerine dönenene kadar dayanışmanızı, örgütlülüğümüzü büyüteceğiz.
Sendikal mücadele ve çalışmalar kapsamında basın açıklaması yapmak, mitinglere katılmak, sosyal medya hesaplarından sendikal etkinlik paylaşmak suç değildir. Milli Eğitim Bakanlığı kendini yargının üstünde görerek üyelerimizi hedef almıştır. 35. geçici maddenin Demokles’in kılıcı şeklinde tehdit aracı olarak emekçiler üzerinde kullanılması, gücü elinde bulunduranların büyük kaybedeceklerinin göstergesidir. 375 sayılı KHK’nin geçici 35. maddesi hukuksuzdur ve derhal iptal edilmelidir. Bütün arkadaşlarımız işlerine dönenene kadar mücadelemiz sürecektir. KHK’lar gidecek biz kazanacağız. Yaşasın örgütlü mücadelemiz! Yaşasın Eğitim Sen, Yaşasın KESK!”
(Hakkari Objektif)
(TYK)