1. Haberler
  2. Güncel
  3. Hakkari’nin Şemdinli İlçesinde Newroz ateşi yakıldı

Hakkari’nin Şemdinli İlçesinde Newroz ateşi yakıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Federe Kürdistan Bölgesi ve İran’ın sınır hattında bulunan Şemdinli’de gerçekleştirilen Newroz kutlamasında,  yöresel kıyafetlerle alana gelen kadınlar etkinliğe renk kattı

Hakkari’nin Şemdinli (Şemzinan) ilçesinde Newroz kutlaması, Devlet Hastanesi kavşağında gerçekleştirildi. Sabahın erken saatlerinde soğuk havaya aldırış etmeyen Şemdinliler, yöresel kıyafetleriyle Newroz alana akın etti. Newroz alanı polis barikatlarıyla çevrelenirken, ilçe sakinleri alana iki noktadan giriş yaptı. Girişlerin ardından Newroz saygı duruşuyla başladı. Kutlama, Barış Annelerinin yaktığı Newroz ateşiyle başladı. Çalınan müzik eşliğinde halaya duran Şemdinliler, sık sık “HDP halktır halk burada”, “Jin jiyan azadî” sloganlarına alkış ve zılgıtlar eşlik etti. 

O ateş Şemdinli’de yanıyor

Çekilen halayların ardından konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede konuştu. Dede, “Newroz Kürt halkının, bütün dünya halklarına armağan ettiği özgürlük ve direniş meşalesidir. Kawa’ların yaktığı Newroz ateşi, hala Şemzinan’da, Kürdistan’ın göbeğinde diri ve canlıdır. Mazlumların başkaldırı simgesi olan Newroz demokratik, özgür bir yaşamın en açık ve en net göstergesidir. Bugün dünyanın her yerinde, herhangi bir noktasında bir Kürt yaşıyorsa, mutlaka bu Newroz ateşini yakmıştır. Bugün Newroz’u alanlarda kutlayabiliyorsak, Rahşanların, Zekiyelerin, Kawalaşan Mazlumların sayesindedir” dedi.

Konuşmalar sık sık “Şehit namirin” sloganlarıyla bölünürken Dede, “Diyarbakır Cezaevi’nde üç kibrit çöpüyle bu direnişi bu ateşi yakanlar, şimdi bütün dünyaya örnek oluyorlar. Bu direniş dünyanın dört bir yanında yankılanıyor. Dünya da ve Kürdistan’da savaş her gün tırmanıyor. Çatışmalar her gün tırmanıyor. Bunun en acı halini maalesef en iyi yaşayan, en iyi gören Şemzinan halkıdır. Neredeyse her yıl onlarca gencimiz sınırda kurşunlarla katlediliyor. Cenazelerimizi dahi almamıza izin vermeyen faşist bir düzenle karşı karşıyayız. Ormanlarımız yakılıyor. Ormanlarımızı söndürmemize izin vermiyorlar. Ama unuttukları bir şey var, Şemzinan halkını yok edemiyorlar. Bizler dün vardık, bugün varız yarın var olacağız” ifadelerini kullandı.

Ardından yerel sanatçıların ezgileriyle Newroz kutlaması halaylarla devam etti.

(Kaynak: MA

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hakkari’nin Şemdinli İlçesinde Newroz ateşi yakıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir