Çiçeklerin Özü Kadın Kooperatifi Halkbank’ın düzenlediği ‘Üreten Kadınlar’ yarışmasına katılan 2 bin 5 yüz girişimci kadın arasında finalist olarak ilk 14’te girerek Türkiye’nin marka kooperatifleri arasındakini yerini aldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hakkâri Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevda Keskin’in girişimleri ile 2016’de kurulan ve 15 üyesi bulunan Çiçeklerin Özü Kadın Kooperatifi üreten kadınların umudu oldu. Halkbank tarafından düzenlenen ve 2 bin 5 yüz kooperatifin katıldığı yarışmada finalist olan Çiçeklerin Özü Kadın Kooperatifi ilk 14 arasına girme başarısı gösterdi. Yaz aylarında süs bitkileri, sebze ve meyve yetiştiren, sonbahar ve kış aylarında ise süt ürünleri, turşu, bal, reçel üreten kadınlar, güç birliği yaparak hayata tutunuyorlar. Kooperatif bünyesinde, Kırıkdağ köyünde üretim merkezi, Hakkâri merkezde ise satış mağazası açan kadınlar, hem emeklerinin karşılığını alıyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor. Kooperatifin Kurucu Başkanı Sevda Keskin, “Köyde üretim atölyesi kurduk.Yaptığımız çalışmalar neticesinde ilimizde kooperatif bilincini yaygınlaştırıp, farkındalık yarattık” dedi.
Çiçeklerin Özü Kadın Kooperatifi’nin 15 üye ve 50 üreten tedarikçi kadını var
13 yıldır aktif bir şekilde sivil toplum kuruluşları arasında yer alan Kooperatifin Kurucu Başkanı ve aynı zamanda TOBB Hakkâri Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevda Keskin, 2016’de kurdukları Çiçeklerin Özü Kadın Kooperatifi’nin 15 üye ve 50 üreten tedarikçi kadınla yoluna devam ettiğini söyledi. Kurdukları kooperatifin kadınlar için yol gösterici olduğuna dikkat çeken Keskin, “Kırsaldaki kadına dokunup, üreten, üretime katkı sunmak isteyen kadınların potansiyelini ortaya çıkararak yol gösterici olup kendi ayakları üzerinde durabilen, aile ekonomisine katkı sunan, katma değer yaratan güçlü kadınlarımızı kanıtlamak ve ilimizde farkındalık oluşturma istedik” dedi.
‘İmkansızlıklar içinde içerisinde imkanlar yaratan kadınlarımız’
Verdikleri çeşitli eğitim programları ile kadınların hayata bakış açısının değiştiğin söyleyen Keskin, kadınların rutin olarak yaptığı işlerin aslında hem kendi hem de aile ekonomisine nasıl da katkı sağladığının bilincine vardıklarını kaydetti. İmkansızlıklar içinde içerisinde imkanlar yaratmaya çalışırken büyük güçlükler ile karşılaştıklarını ancak yine de pes etmeyerek yollarına devam ettiklerini de sözlerine ekledi. Devamında ise şunları söyledi: “Önce seralarda süs bitkisi yetiştirdik, peyzaj çalışmalarında yer aldık. Sayısız endemik bitkilerden toplanan balları sosyal medya sayfamızda satmaya başladık. Geri dönüşlerde duyulan memnuniyet bizi fazlası ile motive etti. Ardından iş bölümü yaparak; süt ürünleri üreten, kilim dokuyan, arıcılık yapan kadınlarımızla görev dağılımı yaptık. Ticaret Bakanlığı ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfına sunduğumuz proje sayesinde makine desteği aldık. Köyde üretim atölyesi kurduk. Yaptığımız çalışmalar neticesinde ilimizde kooperatif bilincini yaygınlaştırıp, farkındalık yarattık. Şu an üretim atölyesinde reçeller, turşular, unlu mamuller, doğal yetişen endemik bitkilerin paketlenmesi, mevsiminde peynir, tere yağı, bal üretimi yapılmaktadır.”
Keskin, kadın emeğinin, dünyanın dönüşümüne ve geleceğin oluşumuna katkı sunduğunu da söyledi.
(ro)