ÖZEL HABER
Geçtiğimiz yıl, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Kürt dil bilimci ve siyasetçi Hamit Kılıçaslan (Hemîdê Smaîlaxa) adına İsveç merkezli bir vakıf kuruldu. Hamit Kılıçaslan Vakfı (Weqfa Hemîdê Smaîlaxa) Türkiye temsilcisi Avukat Kadir Kutevi, vakfın kuruluş amaçlarını Serhat News’e anlattı.
19 Ekim 2021 tarihinde İsveç’te kurulan Hamit Kılıçaslan Vakfı (Weqfa Hemîdê Smaîlaxa), kuruluşun akabinde de Türkiye temsilciliği oluşturuldu. Hamit Kılıçaslan’ın dil bilimi üzerine yaptığı çalışmaların yanı sıra dili kullanırken ki sadelik ve herkes tarafından anlaşılması en büyük özellikleri.
Hamit Kılıçaslan’dan söz ederken, “O bir ‘Zimanzan’ değil ‘Kurmancîzan’dı,” diyen Avukat Kadir Kutevî, vakfın kuruluş amaçlarını ve faaliyetlerini şu sözlerle anlattı:
“Bizim, bu vakfı kurmaktaki en büyük amacımız, Kürt diliyle ilgilenen, bu alanda çalışmalar yapan fakat ekonomik durumu iyi olmayan kişiler için bir finansman oluşturmak. Çünkü biliyoruz ki Kürtçe alanında çalışmalar yapan birçok insanın ekonomik durumu çokta iyi değil. Dil ile ilgili çalışmalar yapmak biraz daha orta sınıf işi sayılabilir. Ama bizim için dil çalışmalarındaki en önemli unsur, Hamit Kılıçaslan’ın da yaptığı gibi dili kullanırken anlaşılır olmasıdır. Yapılan çalışmalar için bir finansman oluştururken aynı zamanda anlaşılır olması üzerinde de duracağız.”
Bu finansmanı nasıl oluşturacakları hakkında da bilgi veren Kutevi, “Hamit Kılıçaslan, dil bilimci kimliğinin yanı sıra aynı zamanda bir siyasetçiydi ve Kızıltepeli bir ağanın oğluydu. Uzun yıllar İsveç’te yaşamasından da kaynaklı Kürt kimliğine sahip her mecradan birçok insanı tanıyordu. Bu da bizim için büyük bir iletişim ağı anlamına geliyor. Biz, bu iletişim ağını en doğru şekilde kullanarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz,” dedi.
Hamit Kılıçaslan’ın yaşarken birçok öğrenciye burs verdiğinden de söz eden Kutevi, “Hamit Kılıçaslan, yaşamını yitirdikten sonra kendi topraklarından gelen gelirle birçok öğrenciyi okuttuğunu öğrendik. Bu nedenle bu çalışmasını da sürdürmek istiyoruz. Aynı zamanda Hamit Kılıçaslan’ın oğlu Welat Kılıçaslan, Dalkurd Futbol Federasyonu’nda yöneticilik yapıyor. Onunla da futbol ve diğer sporlarla ilgilenen Kürt gençlerinin istihdamını ve finansmanını sağlamak üzerine çalışmalarımız olacak,” dedi.
Kürtçenin, ekonomik bir açlık yaratmayacağı bir dünya hayal ettiklerini belirten Kutevi, “Hamit Kılıçaslan’ın bize bıraktığı bu ilişki ağını en iyi şekilde koordine ederek ve yarım kalan çalışmalarına yenilerini ekleyerek bu çalışmayı sürdüreceğiz,” dedi.
Son olarak, ‘Kürt Araştırmaları Dergisi’nin 6.sayısı da Hamit Kılıçaslan Vakfı’nın (Weqfa Hemîdê Smaîlaxa) katkılarıyla yayınlandı. Bölgede Kürtçe ve Türkçe yayın yapan bir dergi ilk defa bir telif desteği aldı.
Hamit Kılıçaslan Kimdir?
1948 yılında Kızıltepe’nin Smaîlaxa Köyü’nde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Kızıltepe’de tamamladı. 60’lı yılların sonunda okuduğu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden siyasi nedenlerden dolayı atıldı. 1969 yılında daha aktif bir şekilde Kürdistan Demokrat Partisi Türkiye (KDPT) içerisinde siyaset yapmaya başladı.12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nin ardından Rojava’ya geçmek zorunda kaldı ve 1983 yılında İsveç’e yerleşti. Evli ve 6 çocuk babası olan Hamit Kılıçaslan, PDK Bakur sözcüsü olarak görev yapıyordu. DDKO’nun kurucu üyeleri arasında yer alan Kılıçaslan, aynı zamanda 30 yıldır Kürtçe alanında çalışmalar yürüten Kurmancî Çalıştay Grubu üyesidir. Paris Kürt Araştırmaları Enstitüsü ve Stockholm Kürt Kütüphane ’sinin de kurucuları arasındandır.
Haber / Fotoğraf: Zelal Sahidenur Sari
Serhat News
(YK)