HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van’ın Çatak ilçesine bağlı Konalga Mahallesi’nde yapılan toplu konutları ve yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van’ın Çatak ilçesine bağlı Konalga Mahallesi’nde yapılan toplu konutlara ve yaşanan sorunlara ilişkin Meclis’e soru önergesi sundu. 1999 yılında Konalga Köyü’nde güvenlik amaçlı yapılan Köy-Kent Projesi kapsamında 400’e yakın konut inşa edildiğine dikkat çeken Orhan, buraya yakın 12 köyde ikamet eden köylülerin rızaları dışında bu konutlara yerleştirildiğini belirtti. Orhan, “Yerleşmek istemeyen köylülere başta elektrik olmak üzere kamu hizmetlerinden yoksun kalacakları bir süreç yaşatılmış ve çoğunlukla köyleri boşaltılarak göçe zorlanmıştır” dedi.
‘Köyün ağasına 4+1, halka 2+1 konutlar’
Yapılan konutların köy halkının yaşam tarzına uyumsuz bir şekilde yapıldığını aktaran Orhan, “Dönemin muhtarı ve aynı zamanda ağası olduğu ifade edilen kişi için 4+1 şeklinde 2 konutun yapıldığı da ifade edilmektedir. Bu konutlar dışında 1 sağlık ocağı ve 1 okul da inşa edilmiştir. Ancak 381 konutun hiçbir tanesinde taşıyıcı kiriş ve kolon bulunmadığı, konutların inşasında kullanılmak için alınan gerekli oranda demir ve çimento kullanılmadığı, buralarda kullanılmak amacıyla gönderilen demir, çimento, kereste ve diğer malzemelerin başka yerlere götürüldüğü ifade edilmektedir. Müteahhit firmanın, sorumlu kamu görevlileri veya söz konusu muhtarın inşaat malzemelerini kişisel amaçlarla sattığı, kullandığı veya çaldığı iddia edilmektedir” diye vurguladı.
Orhan son olarak, konut bölgesinin fay hattına denk geldiğine dikkat çekerek, “Dolayısıyla afet bölgesi hükmünde olduğu gibi gerçek dışı gerekçelerle hiçbir afet kanunu uygulanmadan köylüler yeniden bir göçe, bölge ‘insansızlaşmaya’ zorlanmaktadır” dedi.
Orhan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması üzere şu soruları sordu:
“* Çatak’ın Konalga Mahallesi’nde 400 konutluk söz konusu alandaki inşaat ne zaman hangi amaçlarla yapılmıştır? Yapım aşamasından sonra binalara ilgili firmadan teslim alınmadan önce kontrol edilmiş midir? Söz konusu konutların toplam maliyeti ne kadar olmuştur?
* “400 Konut” inşaatı sırasında ve sonrasında ilgili müteahhit firma, kamu görevlileri ve muhtar hakkında ihaleye fesat, yolsuzluk veya benzeri bir soruşturma yürütülmüş müdür?
* Geçen süre içerisinde Konalga mahallesindeki konutların ne kadarı kullanılamaz hale gelmiştir? Kullanılamaz hale gelme gerekçelerine dair bakanlığınızın yaptığı bir inceleme mevcut mudur?
* Konalga mahallesindeki Sağlık Ocağı ve Okulun kapatılma gerekçeleri nedir? 140 hanede yaşamın devam ettiği köyün sakinleri için temel sağlık ve eğitim hizmetleri nasıl sağlanmaktadır?
* Çatak ilçesi ve bağlı yerleşim yerleşimlerinde, 1985’ten günümüze zorunlu göç kapsamında boşaltılan, insansızlaştırılan ve göç ettirilen yerleşim yeri sayısı kaçtır? Bu kapsamda yaşam alanlarını terk etmek zorunda bırakılan yurttaş sayısı kaçtır?
* Zorunlu köy boşaltmalarının sosyo-kültürel, ekonomik ve çevresel olumsuz etkileri üzerine bakanlığınızın yaptığı bir inceleme veya araştırma var mıdır?”
Serhat News