HEDEP, son olarak Vartinis Katliamı davası örneğinde karşılaşıldığı gibi siyasi cinayet ve katliamlarla ilgili yargılamaların zaman aşımı gerekçesiyle düşürülmesine dair Meclis’e araştırma önergesi verdi. Önergede, “Yargının derin devletin insanlığa karşı işlediği suçları temizlemenin aparatı haline geldiği” belirtildi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, katliam davalarında mahkemelerin verdiği zaman aşımına kararlarına dair Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.
Önergede, siyasal ve tarihsel sorunların çözümsüzlüğünde ısrar edildiği ve bu durumun Türkiye’yi karanlık bir döneme soktuğu kaydedildi. Özellikle 1990’lı yılarda pek çok katliamın yaşandığı ve bu katliamların insanlığa karşı işlenmiş suçlar olduğu belirtilerek, “Yerinden edilmeler, katliamlar, siyasi suikastlar, cinayetler bu dönemin anahtar kelimeleri olarak kayda geçmiştir. Devlet, siyasi ve müzakereci yollarla çözmek istemediği sorunları paramiliter yapıların kör şiddetine havale etmiş ve bu şiddetle birlikte insanlık tarihine utanç olarak geçecek fiiller gerçekleşmiştir” denildi.
Önergenin devamında 4 Aralık’ta zaman aşımı nedeniyle düşürülen Vartinis Katliamı davasına işaret edilerek, olayda 7’si çocuk 9 kişinin diri diri yakılarak katledildiği hatırlatıldı.
Benzer davalar hatırlatıldı
Önergede, ayrıca 1980 yılında öldürülen DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler, 20 Eylül 1992’de öldürülen Kürt gazeteci-yazar Musa Anter, 24 Ocak 1993’te öldürülen gazeteci Uğur Mumcu, Hrant Dink’in cinayetleri ile Madımak Katliamı, Amed’in Lîce ilçesinde 22 Ekim 1993 tarihinde 15 sivilin öldürülmesi, Mêrdîn’in Kerboran ilçesinde 29 Ekim 1995 ile 08 Mart 1996 tarihleri arasında 8 kişinin zorla kaybedilmesiyle ilgili yürütülen davalar, Roboskî Katliamı gibi olaylar hatırlatılarak, bu katliamlarla ilgili davalarda faillerin ya cezasızlıkla ödüllendirildiği ya da davaların düşürüldüğü kaydedildi.
‘Yargı, derin devletin aparatı haline geldi’
Siyasi iradenin kararı olmadan siyasi cinayetlerin ve cinayetlerin kapatılmasının mümkün olamayacağının altı çizilen önergede, “AKP hükümetleri döneminde yargı, derin devletin insanlığa karşı işlediği suçları temizlemenin aparatı haline geldi” denildi.
Önlem alınmalı!
Önergenin devamında kapatılan dosyaların tekrardan araştırılması, insanlığa karşı işlenmiş suçların zaman aşımına uğramaması için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi ve tespit edilmesi gerektiği kaydedildi.
Serhatr News