ÖZEL HABER
Van’ın Çatak ilçesinde, dere yatakları üzerinde yapılan Hidro Elektrik Santrali (HES) ile artan zamlar arasına sıkıştıklarını ifade eden alabalık üreticileri, maliyetlerini çıkaramadıklarından yakınıyor. Geçen yıl HES nedeniyle onlarca ton balık telef oldu. Üreticiler, bu yılda benzer bir durumla karşı karşıya. Her geçen gün farklı bir gerekçeyle balık yemine zam yapıldığını dile getiren balık üreticisi Güney Elitaş, artan zamlar ve vergi yükü karşısında iş yapamaz duruma geldiklerini aktardı.
Van’da, alabalık tesisi işleten balık üreticileri, son iki aydır yükselen Dolar ve Euro kuru nedeniyle balık yeminde yüzde 50 civarında artış yaşandığını dile getirdi. Dövizin tekrar eski seviyesine geri dönmesinin, yem fiyatlarında gözle görünür bir etkisinin olmadığına dikkat çeken balık üreticisi Güney Elitaş, “Geçen yıl HES’ler yüzünden balıklarımız öldü, zarar ettik. Bu yıl da yem fiyatlarındaki artış nedeniyle zarar ediyoruz,” dedi. Zamlarla birlikte artan vergi ücretlerinin de kendilerini mağdur ettiğine dikkat çeken Elitaş, artık evimize ekmek götüremeyecek duruma geldik, diyor.
‘Dolar Eskiye Döndü Fakat Yem Fiyatları Eskiye Dönmedi’
Geçtiğimiz yıl, 25 kilogramlık balık yeminin çuvalını 350 TL’ye aldığını ifade eden Elitaş, artan döviz kuru ile birlikte bu fiyatın 800 TL’yi bulduğunu söylüyor. Elitaş, Euro ve Dolar kurunda yaşanan düşüşe dikkat çekerek, “Dolar fiyatı eskiye dönse bile yem fiyatları eskiye dönmedi. Fiyatlar halen en üst düzeyde. Balık fiyatını yem fiyatıyla kıyasladığımızda maliyeti kurtarması için kilogramını en az 50 TL’ye satmam gerek. Fakat fiyatı yükseltsem müşteri bulamam, balığı satamam, bu sefer balık elimde kalır,” dedi.
‘Her Gün Bir Sonraki Günün Umudundayız’
Geçen yıl, dere yatakları üzerinde kurulan HES’ler nedeniyle sudaki oksijenin düşmesi sonrası tonlarca balıklarının telef olduğunu aktaran Elitaş, “Geçen yıl, HES’in can suyunu kesmesi sonucu ciddi anlamda mağdur olduk. Yetkililer, yaptıkları açıklamada, suyun az olmasından kaynaklandığını söylemişti. Bu yıl ciddi bir kuraklık yaşandı ve sular geçtiğimiz yıldan daha az. Bu demek oluyor ki, HES suları yine kesebilir. Bu durum balık ölümlerinin artacağına işaret ediyor. HES’ten ziyade bu yıl artan zamların da mağduruyuz. Bizi, iş yapamaz duruma getiren zamlara henüz bir çözüm bulunmazken, birde vergi artışı ile karşı karşıyayız. Devletimiz, en azından vergileri indirerek bize destek olmalıdır. Yani inanın, şu anda hesapladığımızda maliyetin çok altında balık satıyoruz. Her günün sonrası bir sonraki gün çözüm olur diye bu zarara katlanıyoruz. Dolar düşünce yem fiyatları da düşer diye sevindik. Ama ne yazık ki değişen bir durum yok. Böyle giderse tesisi kapatmak zorunda kalabiliriz,” dedi.
Haber / Fotoğraf: İdris Yılmaz
Serhat News
(YK)
[…] Erciş ilçesinde bulunan Alabalık Tesisi, 20 yılı aşkın süredir müşterilerini ağırlıyor. 20 yıldır tesiste çalıştığını […]