Üretimin yoğun olduğu kentlerden biri olan Iğdır’daki emekçi kadınlar ürünlerini dışarıya satmakta güçlük çekiyor. Kadın Girişimciler Kooperatifte çalışan kadınlar hem geçimlerini sağlıyor hem de ürünlerini burada tanıtarak satabiliyor.
Mikro klima iklim yapısı ile doğunun soğuk kentlerinden farklılığı olan Iğdır’da tarım alanında birçok ürün yetişme imkanı buluyor. Meyve ve sebze üretiminin yoğun olduğu bir kent olan Iğdır’ın aynı zamanda 3 ülkeye sınırı olması birçok ile göre önemli bir avantaj olarak öne çıkıyor. Ancak gerek sınırların kapalı olması gerekse de üretime destek ve yatırımın olmayışı Iğdır’ı en yoksul illerden biri haline getiriyor. Ürünleri ihraç edemeyen Iğdır’da 10 binin üzerinde kayıtlı çiftçi olmasına rağmen mesleğini sürdüremeyen binlerce insan bulunuyor.
Tüm olumsuz koşullara rağmen üretilen meyve ve sebzeler ile istihdam alanı yaratmaya çalışan çok sayıda alanda bulunuyor. Bunlardan biri de Valilik desteğiyle açılan Iğdır girişimci Kadınlar Kooperatifi. Henüz iki yıllık olan kooperatif, 9 kadın sürekli olmak üzere 10’un üzerinde kadına istihdam sağlıyor. Ev emekçileri ve çeşitli mesleklerden bir araya gelen kadınlar ürettikleri ev yemekleri ve çeşitli yiyecekler ile geçimlerini sağlamaya çalışıyor.
‘Amacımız birden fazla kadına istihdam alanı sağlamak’
Kooperatifte yer alan Melahat Harman Girişimci Kadınlar Kooperatifi’nin yönetici üyelerinden biri. İki çocuk annesi olan Harman, aynı zamanda okul öncesi öğretmenlik mezunu. 2 yıldır kooperatifte çalışan Harman çalışmalarından şu sözlerle anlatıyor: “Çeşitli ürünler üretiyoruz. Bizimle birlikte birkaç kadın arkadaş daha bu ürünleri üretmek için emek harcıyor. Çeşitli reçeller, domates sosları, turşular, erişte ve çorba gibi çok sayıda ürün elde ediyoruz. Amacımız birden fazla kadına istihdam alanı sağlamak. Bunun içinde elimizden geleni yapıyoruz.”
‘Toplamda 9 kadından oluşan bir ekibimiz var’
Harman, kadınlar ile çalışmanın kendileri için çok keyifli olduğunu ve kooperatifte emek veren kadınların yemek alanında işlerinin ehli olduklarını vurguluyor. Severek ve isteyerek yaptıkları için işlerin çok keyifli geçtiğini ifade eden Harman, “Toplamda 9 kadından oluşan bir ekibimiz var. Burası olmasaydı ben okul öncesi öğretmeni olduğum için mesleğime devam etmiş olurdum. Ama diğer kadınları soracak olursanız ev emekçisi olmaya devam ederlerdi. Burası üniversite güzergahında olduğu için daha çok öğrencilerin tercih ettiği bir yer. Burası Iğdır Valiliği’nin desteği ile açıldı. Kadınlar aslında sürekli üretim halindeler. Evlerinde de olanlar sürekli üreterek yaşıyorlar. Kadınların tek sıkıntı yaşadıkları şey ürettikleri ürünün dışarıya satışının olmaması” diyor.
‘Çalıştığımız alanda ev ortamı yakalamaya çalışıyoruz’
Iğdırlı kadınların emekçi olduğunun altını çizen Harman, “Iğdır üretimin olduğu bir kent. Üretim zamanlarında yanımıza birkaç kadın emekçi daha alıyoruz. Beraber çalışıp beraber üretiyoruz. Sabahın ilk ışıklarıyla yardımcı eleman işletmeyi açıyor. Daha sonra gelenler ev yemekleri ve gözlemeleri yapmaya çalışıyor. Günlük yemek menümüz değişiyor. Sabah saatlerinde müşteri olmasa da öğlen saatlerinde çok yoğunluk var. O saatlerde de yemekler sıcak sıcak müşterilerin önünde oluyor. Ev ortamını yakalamaya çalışıyoruz. Mümkün olduğunca kendi yöremize ait yemekler çıkarmaya çalışıyoruz. Bütün kadınların gerçekten çabalamasını istiyorum. Ne olursa olsun hiçbir çaba sonuçsuz kalmaz. Kadınlar her yerde var. O nedenle kadınlar üretiyorlar ise kendilerini ön plana çıkarabilmeliler” diye belirtiyor.
Serhat News