Van Gölü’ne özgü bir balık olan ve üreme için 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında tatlı sulara doğru yüzen İnci Kefali‘nin göçü görenleri büyülüyor. Tersine göçün en net görülebildiği ve izlenilebildiği Erciş Balık Bendi her yıl onlarca misafir ağırlıyor.
Van Gölü’ne özgü bir tür olan İnci Kefallerinin bu yıl da tatlı sulara göçü hızla sürüyor. İnci Kefallerinin göçü sırasında yani 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında Van’da av yasağı başlıyor. İnci Kefalleri 12 ayrı noktadan Van Gölü‘ne dökülen tatlı sulara yumurtalarını bırakıyor. Bu sulardan biri olan ve Van’ın Erciş ilçesinde bulunan Deliçay üzerinde ise Balık Bendi yer alıyor.
Balık Bendi çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor
Balık Bendi, İnci Kefallerinin göçünün ve Van Gölü martılarının balıkları yakalamak üzere verdiği savaşın en net izlendiği alanların başında geliyor ve her yıl onlarca ziyaretçi ağırlıyor. Aynı zamanda Balık Bendi bir mesire alanı. Buraya balığın göçünü izlemek için gelenler aynı zamanda piknik yapabiliyor ve tüm gününü burada geçirebiliyor.
HES’ler ve İklim Krizi doğal güzellikleri tehdit ediyor
Öte yandan son birkaç yıldır tüm dünyayı etkisi alan İklim Krizi Van’da da kendini göstermeye devam ediyor. İklim Krizi nedeniyle Van Gölü başta olmak üzere çok sayıda sulak alanda çekilmeler yaşanıyor hatta birçoğu kuruyor.
Aynı zamanda Van’da çok sayıda akarsu üzerine inşa edilen Hidro Elektrik Santralleri de (HES) su seviyesinin düşmesine neden oluyor. İklim Krizi’nden etkilenen ve üzerinde HES bulunan Deliçay’da da bu yıl su seviyesinin gözle görülür bir şekilde düştüğünü görüyoruz. Su seviyesinin düşmesi ise İnci Kefallerinin her yıl adeta şölene dönüşen göçünün bu yıl sönük geçmesine neden oluyor.
Su seviyesi oldukça düşük
Balık Bendi ziyaretçilerinden Hasan Yörük, Muğla Yatağan’dan geliyor. Van’a torunlarını görmeye gelen Yörük, bugünde İnci Kefali’nin göçünü izlemek için Balık Bendin de ve şunları aktarıyor: “Torunum sayesinde buraları geziyorum. Bugün de buradayız, bu çayın kenarında. Çok beğendik burayı.”
Balık Bendine gelen ziyaretçilerden bir diğeri ise Gazeteci Şenol Bali. Bali de İnci Kefali’nin göçünü izlemek için burada bulunuyor. Bali, geçmiş yıllara oranla Deliçay’ın su seviyesinde bir düşüş olduğunu ifade ediyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Erciş’in dağlık kesimlerinden doğan Deliçay buradan Van Gölü’ne karışıyor. İnci Kefali’nin üremek için çekildiği tatlı sulardan biri de aynı zamanda. Buraya göçen balıkların tersine yüzüşüne şahit oluyoruz. Zaten yavrulama dönemi tamamlandıktan sonra Van Gölü’ne döneceğini biliyoruz. Ancak bu çayda da İklim Krizinin etkilerini görüyoruz. Her yıl daha gür akan ve su seviyesi oldukça yüksek olan çayda bu yıl su seviyesi oldukça düşük olduğunu görüyoruz. Bunun uzun vadede olumsuz sonuçlar doğurabileceğini biliyoruz. Balıkla beraber martıların da savaşına şahit oluyoruz burada bu da seyirlik bir keyif oluşturuyor.”
Serhat News