1. Haberler
  2. Güncel
  3. İran idama doymuyor: En az 20 tutukluyu toplu idam etti

İran idama doymuyor: En az 20 tutukluyu toplu idam etti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail ile savaş gerilimi yaşayan İran’da toplu idamlar devam ediyor. İran’daki ihlalleri takip eden insan hakları kuruluşlarına göre, 7 Ağustos (dün) şafak vaktinde tek bir hapishanede en az 20 kişinin idam cezaları hayata geçirildi. İdam edilenlerin en az 13’ü Kürt, Beluç ve Afgan.

İsrail’in Hamas lideri İsmail Haniye’yi Tahran’da öldürmesine ne tepki vereceği nedeniyle gözlerin çevrildiği İran, bir günde en az 20 kişiyi idam etti. İran’da özellikle Kürtlere yönelik insan hakları ihlallerini belgeleyen Hengaw kuruluşu, Tahran yönetiminin 13’ü Kürt, Beluç ve Afgan olmak üzere en az 20 tutukluyu dün (7 Ağustos) şafak vaktinde idam ettiğini duyurdu. İnsan hakları kuruluşu HRANA ise idam edilen kişilerin sayısını en az 22 olarak verdi.

Söz konusu idamlar, Kerec kentindeki Qezal-Hesar Cezaevi’nde gerçekleşti. İranlı yetkililerin açıklamasına göre, aynı gün şafak vaktinde hayata geçirilen idamların gerekçesi , “siyasi olmayan” suçlardı.

İdam edilen kişi sayısını en az 20 olarak açıklayan Hengaw, 10 kişinin kimliklerini teyit edebildiğini duyurdu. Hengaw’a göre, bu kişilerin isimleri şöyle: Şehab Melêkî, Mehrdad Ghanbar Beigi, Mohammad Nazari, Îsmaîl Şerefî, Shahriar Foroutan, Rasoul Heidari, Omid Farhikhteh, Firûd Gerawend, Mihemed Xulamî, Abdullah Shahnavazi, Khalil Nahtani.

Bu kişilerden Firûd Gerawend, Mihemed Xulamî, Îsmaîl Şerefî ve Şehab Melêkî’nin Kürt olduğu belirtiliyor.

İran’daki İnsan Hakları Aktivistleri İstatistik ve Yayın Dairesi’ne göre, 2023 yılında 21 kadın, ikisi çocuk olmak üzere en az 767 kişi idam edildi. Bu idamlardan yedisi, “halka açık” bir şekilde gerçekleştirildi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İran idama doymuyor: En az 20 tutukluyu toplu idam etti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir