1. Haberler
  2. Güncel
  3. Işık: Gelir az gider çok çözüm yok

Işık: Gelir az gider çok çözüm yok

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Lokantacılar ve Fırıncılar Esnaf Odası, 27 Ocak tarihinde genel kurul gerçekleştirdi. Genel kurulda üye çoğunluğunun desteğini alarak oda başkanlığına seçilen Sabri Işık basın toplantısı düzenledi.

Bir aylık görev süreçlerinin ardından basın toplantısı gerçekleştiren Işık, “Göreve geldiğimiz dakikadan itibaren üyelerimizle bir bütün olup, bizlerin rakip değil meslektaş olduğumuzu deklare ettik. Oda yönetimi olarak; halkçı, çoğulcu, şeffaf, hak ve hakkaniyetli bir yönetim olacağımızı bilmenizi isteriz. STK yönetimi her zaman menfaat odaklı olmamalı birazda gönüllülük esasına dayanmalıdır. Biz yönetim olarak odanın maddi sıkıntılarından dolayı sıfır maaş ve özlük hakkına imza attık,” dedi.

Pandemi dönemindeki sıkıntılardan söz eden Işık, esnafın bu süreçte artan personel giderleri ve malzemeye gelen zamları karşılayamadığını, elektrik faturalarının yüzde 127 artışı, doğalgaz faturalarının 2-3 katına çıkmasının ise esnafı mağdur ettiğini belirtti. Gerek elektrik gerekse doğalgaz faturaları ve işletme kiralarının 3-4 katına çıktığını söyleyen Işık, “6 bin TL gelen fatura 20 bin TL’ye 18 bin TL gelen fatura 54 bin TL’ye yükselmiştir. Faturaları ödemekte gülcük çeken esnafımızın artık tabelalarını yakamaz, dolaplarını çalıştıramaz duruma gelmiştir. Bu faturaları ödemek için esnafımız artık kredi çekerek ödüyor,” ifadelerini kullandı.

 ‘Kooperatife bütün üyeler hissedar olacak’

Anayasanın 173. Maddesi’ne göre devletin, esnaf ve sanatkarını koruyup destekleyici tedbirler alması gerektiğini savunan Işık, şunları belirtti: “Devletin zamlarla ilgili bir an önce adım atması gerekmektedir. Esnafın bütçesini olumsuz etkileyen bu zamlarla ilgili acil kararlar alınması gerekmektedir. Esnafımız toplumun can damarıdır, sigortasıdır. Esnaf ve sanatkarsız bir toplum düşünülemez. Biz esnaflar olarak Anayasa’nın bizlere tanınmış olduğu haklarımızı talep ediyoruz. Elektrik ve su ticari bir mal değil, kamusal ve toplumsal bir hizmettir. Bu sebeple de yaşam ve tüketici hakkı olarak kamu yararına uygun bir şekilde tüketiciye sunulmalıdır. Elektrik piyasası kanunun 1.Maddesi ile Tüketici Korunması hakkında Kanunun 1. Maddesi’ne göre, elektriğin tüketicilere ve topluma; yeterli, kaliteli, sürekli, çevreye uyumlu bir şekilde ve düşük maliyetle verilmesi gerekmektedir.”

Bütün esnafların hissedar olacağı kooperatifin tüzüğünü bitirdiklerini ve yakında bütün üyelere davetiye göndererek kurma aşamasına geçeceklerini ifade eden Işık, bu süreçte bütün üyelerin yanlarında olmasını umut ettiklerini söyledi. 

Işık, Vaski ile çeşitli görüşmeler yaptıklarını ve esnafın icra borcuna kolaylık sağlanması konusunda istişarelerde bulunduklarını, icra ve su borcu olan üyelerin odaya gelerek bu konuda yardımcı olabileceklerini duyurdu.

Işık, son olarak, VEDAŞ Müdürü İbrahim Halil Ağacanoğlu’nu da ziyaret ederek, gelen yüksek faturaları konuştuklarını ve üyelerine yapılacak yüzde 20’ye yakın indirim sözleşmesini VEDAŞ’a giderek ve VEDAŞ elamanın işletmeye davet ederek bu haktan yararlanabilecekleri konusunda uzlaştıklarını belirtti.

Video/Montaj: Dıldar Güler

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Işık: Gelir az gider çok çözüm yok
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir