1. Haberler
  2. Özel
  3. İtirazlara rağmen Van Tuşba Belediyesi konut satışına başladı

İtirazlara rağmen Van Tuşba Belediyesi konut satışına başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tuşba Belediye Meclis Üyesi İsmet Tan, Tuşba Belediyesi’nin satışını gerçekleştireceği konutların, imar kanununa ve deprem yönetmeliğine uygun yapılıp yapılmadığını bilmediklerini ve bu konu ile ilgili verdikleri soru önergesinin işleme alınmadığını söylüyor.

31 Mart 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde HDP seçimi kazanmış fakat Eşbaşkanlardan Yılmaz Berki KHK’li olduğu için mazbatası verilmemişti. Diğer Eşbaşkan Ayşe Minaz ise meclis üyesi olarak belediyede görev almaya devam ediyor. Van’ın Tuşba Belediyesi HDP Meclis Üyesi olan İsmet Tan, belediyenin ağustos ayında yaptığı toplantıda yüzde 30 hisse ortağı olduğu konutların satışının gerçekleştirileceği kararının alındığını belirtti.

HDP Tuşba Belediye Meclis Üyesi İsmet Tan, HDP’li meclis üyelerinin tüm itirazlarına rağmen konutların satışının gerçekleşeceği kararının alındığını belirtti.

‘Önergem işleme alınmadı’

Tan, Tuşba Belediyesi’nin özel bir firmaya arsa karşılığında ve yüzde 30 hisse oranı ile konut yaptırdığını söyledi. Tan, “Konutlarda firmanın yüzde 70, Tuşba Belediyesi’nin ise yüzde 30 hissesi bulunmakta. Bu konutlar yapılırken hangi mevzuata, hangi imar kanununa göre yapıldığını, deprem yönetmeliğine uygun yapılıp yapılmadığını, dışarıdan bir yapı denetim firması ile görüşülerek yapılıp yapılmadığını bilmiyorduk,” dedi.

Ağustos ayı meclis toplantısında konutların satışı ile ilgili sözlü bir önergeyi Tuşba Meclis Başkanlığı’na sunduğunu söyleyen Tan, “Bu sözlü önergem işleme alınmadı. AKP Meclis üyelerinin, meclis başkanlığını basması sonucu önergemi işleme almadılar. Oylamaya da sunmadılar. Meclis başkanı, ‘sizin önergenizi işleme almıyorum,’ dedi,” ifadelerini kullandı.

‘Konutlarla ilgili soru işaretleri var’

Belediye meclis üyelerinin, denetim komisyonu dışında da belediyeyi denetleme adına aynı zamanda soru önergesi ile de belediyeyle alakalı her türlü bilgi ve belgeyi isteme hakkının olduğunu belirten Tan, “Ancak bizim soru önergemiz kabul edilmedi. Eğer gerçekten satışı yapılacak olan konutlar mevzuata uygunsa, imar mevzuatına uygun yapılmışsa, fazla kat artışı yoksa neden bu bilgileri bizden saklama gereği duyuyorlar ya da verdiğimiz önergeyi neden işleme alıp, talebimizi yazılı olarak karşılamadılar. Burada aklımızda soru işaretleri kalmıştır,” dedi.

‘HDP’li meclis üyeleri sorumlu değil’

Konut satışının gerçekleşmesi durumunda HDP’li meclis üyelerinin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını vurgulayan Tan, “Konut satışı gerçekleştiğinde Sayıştay denetiminden geçerken ya da müfettiş denetiminde bir eksiklik oluştuğunda tabii ki hukuksal, maddi, manevi sıkıntılar olacaktır. Ortaya çıkacak sorunlarda HDP’li meclis üyelerinin herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığının bilinmesini isteriz,” dedi.

Tan, söz konusu konutların satışının daha önce de meclis gündemine geldiğini söyleyerek, “Biz HDP’li meclis üyeleri olarak kamunun mallarının satışına karşı olduğumuzu, bunu doğru bulmadığımızı dile getirdik. Artan ekonomik sıkıntılar, artan kiralara karşı Tuşba Belediyesi’nin bu konutların satışını değil de cüzi bir miktar kira bedeli ile halka kiralanabileceğini söyledik. Ama maalesef Tuşba Belediyesi hep ticari kafayla hareket ediyor. Halka hizmetten çok; kasasını nasıl daha çok dolduracağını, nasıl harcayacağını ve kime nasıl ihale vereceğinin hesabını yapıyor,” dedi.

Tan’ın sözlü olarak verdiği soru önergesi şöyle:

* Belediyemizin yüzde 30 oranında ihale verdiği konutların satışıyla ilgili yapılan imar plan değişikliği ve imar revizyonunda kat artışıyla ilgili ve satışa çıkarılan mesken statüsünde bulunan konut satışıyla ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na veya herhangi bir bakanlık ve kurumdan görüş ve satışıyla ilgili uygunluk yazısı talep ettiniz mi? Ettiyseniz hangi kurumdan ve hangi bakanlıktan talep ettiniz? Bu kurumlardan ne gibi cevaplar aldınız?

* Yapılan konutların mesken statüsünde olduğunu ve belediyenin bunu hisse oranında özel bir firmaya ihale ettiği göz önüne alınınca, dışarıdan özel bir yapı denetim firmasından denetimin yapılması gerektiğini, yapı denetim işinin hangi yapı denetim firmasına yaptırıldığını ve yapı denetimin yapılıp yapılmadığının bilgisini talep ediyoruz.

* Yapılan konutlar imar kanununa ve imar plan ve mevzuatına uygun mudur?

* Yapılan konutlar deprem yönetmeliğine uygun yapılmış mıdır?

* Yapılan konutların mesken statüsünde olduğu, belediyenin hizmet ve ek hizmet binaları olmadığı, söz konusu konutların yüzde 30 hisse karşılığında özel bir firmaya ihale verildiği dolayısıyla yapılan konutların belediye bünyesinden yapı denetim değil de tamamen dışarıdan bir yapı denetim firmasından yapılması gerekiyor. Yapılmışsa hangi firma ile yapılmıştır?

 

Serhat News

Tepki Ver | sinirli4
1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
4
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İtirazlara rağmen Van Tuşba Belediyesi konut satışına başladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Sadece onumu görüyorsunuz Edremit belediyesi Türkiye’de en çok arazi satan belediye olmuş hep yandaşlarına peşkeş çekilmis olan sadece vatandaşa oluyor millet vekilleri sağır vede kör olmuşlar 🙏🙏

    Cevapla
  2. 15 Ağustos 2023, 11:37

    […] göl kıyısındaki tek ‘mavi bayraklı plajı’ olan Mollakasım Halk Plajı, Tuşba Belediye Meclisi’nin belirlediği ücretin çok üstünde bir giriş ücreti […]