Tarım Bakanlığı, Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği yönetimini görevden alarak kayyım atadı. Atama kararının birlikteki hırsızlık olayları ve aidatların tamamının tahsil edilmemesi nedeniyle alındığı ileri sürülürken, gerçek nedenin hayvan yetiştiricilerinin hükümeti protesto eylemi olduğu belirtildi.
2007’de Antep’te kurulan ve 6 bin 758 üyesi bulunan Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Derneği’ne mensup kişilerin de aralarında bulunduğu hayvan yetiştiricileri, geçtiğimiz yıl Ağustos Ayı’nda Antep-Urfa Karayolu’nda eylem yaparak yolu ulaşıma kapatmışlardı.
Eylemin ardından Aksaray’da bakanlığının düzenlediği toplantıda konuşan Tarım Bakanı Vahit Kirişçi, “Gaziantep’te spekülatif eylemler düzenlendi. Bununla ilgili gerekenler yapılacak” açıklaması yaptı. Hemen sonrasında da bakanlık müfettişler inceleme için Gaziantep’e gitti.
Kayyım atandı
Birlikte inceleme yapan Tarım Bakanlığı müfettişleri, birlik üyelerinin geçmiş dönem aidatlarının tamamının tahsil edilmemesi, 11 bin lira peynirin birliğin satış yaptığı bir kişi tarafından çalınması ve yine birliğin satış büfesindeki bir çalışan tarafından kasadan 18 bin lira çalınması olayları gerekçe gösterilerek rapor düzenlendi. Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği yönetiminin üç yıl önceki talebine istinaden gönderile müfettişlerin düzenlediği rapor doğrultusunda da yönetim görevden alınarak yerine kayyım atandı.
‘Kayyım ataması siyasi bir karardır’
Birliğe kayyum atanmasına tepki gösteren Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, birliklerinin Gaziantep’in 9 ilçesinde yaklaşık 40 bin hayvan yetiştiriciyi bünyesinde barındırdığını belirtti. Türkman, alınan kararın tamamen siyasi olduğunu kaydederek şunları söyledi:
“Bakan Bey’e, bakanlık yetkililerine, milletvekillerine, bürokratlara ulaşabildiğimiz herkese sorunlarımızı anlattık. Hayvancılığın bitme noktasına geldiğini anlattık. 2021’de damızlık ve süt ineklerinin kesime gittiğini, şimdi de sıra koyun ve keçiye geldiğini ifade ettik. Hayvan yetiştiricisinin giderek zarar ettiğini ve bitme noktasına geldiğini dile getirdik. Arpa, saman, yem fiyatı yüzde 300 artarken, EBK’nın et fiyatını düşürmesinin hayvancılığı bitirmesi olduğunu ifade ettik. Ama, kimseye dinletemedik. ‘Tamam, et ucuzlasın, vatandaş ucuza et yesin ama arpanın, samanın fiyatını da düşürün ki üretici mağdur olmasın’ dedik. Bunu söyleyince de hain ilan edildik.”
‘Haksızlık karşısında bir atım geri atmayacağım’
Türkman, üyelerine yönelik yaptığı açıklamada ise 26 Şubat’ta olağanüstü seçim kararı aldıklarını belirterek, şunları ifade etti: “O gün de söyledim, bugün de söylüyorum. Haksızlık karşısında eğer bir adım geri atarsam, eğer ki boynumu size karşı eğersem benden alçağı insan yok. Bugüne kadar eğmedim. Bundan sonra da zerre kadar eğmem.”