Kürtçesiyle gündem olan küçük Yekbun Van Newrozu’na hazır

Serhat News
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2022 yılının Van Newrozu’nda verdiği Kürtçe röportajda ‘Ne sare ne germe’ söylemleri üzerine sosyal medyada gündem olan küçük Yekbun yarın kutlanacak Van Newroz’una hazır. Yöresel kıyafetleriyle kutlamaya hazırlanan Havin, Kürtçe konuşma çağrısını yineledi.

Van’da geçtiğimiz yıl kar yağışına rağmen binlerce insan Newroz alanına akın etmişti. Burada gazeteci Arif Aslan’a Yekbun isimli bir çocuk Kürtçe Newroz heyecanı üzerine röportaj vermişti. Röportajında “Ez başim tu çawa, ne sara ne germe” ifadelerimi kullanan Yekbun’un videosu sosyal medyada viral olmuştu. 10 yaşında olan ve Kürtçe ana dilini çok iyi konuşan Yekbûn, yarın da Van’da kutlanacak Newroz’dan kaynaklı çok heyecanlı… Şimdiden kofisini ve yöresel kıyafetlerini hazırlayan Yekbun, Newroz çağrısını yaparken aynı zamanda çocukların ana dilinde konuşmaları talebinde bulundu.

‘Birçok yerde tanınıyorum’

Yekbun 2022 Van Newrozu’nda verdiği röportajı şu sözlerle hatırlatıyor: “Verdiğim röportajdan kaynaklı birçok kişi tarafından tanınıyorum. Okuldakiler, mahalledekiler, bakkallar beni gördüğünde ‘Bu kız Newroz’da konuşan değil mi?’ diye soruyor. Okuldaki öğrenciler de beni görünce hemen videodan tanıyorlar. Bu beni çok mutlu ediyor. Tüm çocukların kendi ana dillerinde konuşmaları gerekiyor.”

‘Kültürümüzle Newroz alanında olalım!’

Yekbu, Van Newrozu için kaç gün öncesinden ulusal kıyafetlerini ve başa takılan kofisini hazırladığını ifade etti.

Newrozun kendisi için ne ifade ettiğini sorduğumuz Yekbun şu şekilde cevap verdi:“Newroz benim için direniştir, Mem û Zin’in aşkıdır. Kıyafetlerimi giyip, kofimi bağlayarak Newroz’a gidip orada halay çekeceğim. Kadınlar ve erkeklerde kendi ulusal kıyafetlerini giysinler. Çocuklarda kültürlerini unutmasınlar.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kürtçesiyle gündem olan küçük Yekbun Van Newrozu’na hazır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir