1. Haberler
  2. Politika
  3. Meclis resmi olarak açıldı: 4 vekilin dokunulmazlığı Meclis’te

Meclis resmi olarak açıldı: 4 vekilin dokunulmazlığı Meclis’te

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YSP Milletvekili Sezai Temelli ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun da aralarında olduğu 4 vekil hakkındaki dokunulmazlık fezlekeleri Meclis‘e sevk edildi. 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Muş Milletvekili Sezai Temelli, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, MHP Milletvekilleri İsmail Faruk Aksu ile Mehmet Taytak’ın dokunulmazlık fezlekeleri Meclis’e sevk edildi. Meclis Başkanlığı, tüm dosyaları Karma Komisyon’a sevk etti.

‘Tanrıkulu hakkındaki fezleke’

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TSK’ye yönelik sözleri nedeniyle Tanrıkulu hakkında “Devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama” suçu yönünden Adalet Bakanlığından soruşturma izni istemişti. Bakanlığın soruşturma izni vermesinin ardından savcı, Tanrıkulu hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” ve “Devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama” suçlarından dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle fezleke hazırlamış ve Adalet Bakanlığı’na göndermişti. Bakanlık da fezlekeyi, Meclis’e iletilmek üzere Cumhurbaşkanlığına sunmuştu.

Süreç nasıl işliyor?

Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Tezkereleri, Meclis Başkanlığınca Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona havale ediliyor. Karma Komisyon, sevk edilen dosyalar için kendi gündemini oluşturuyor ve yasama dokunulmazlığı dosyalarının incelenmesi için Hazırlık Komisyonu kuruluyor.

Meclis İçtüzüğü’ne göre, Hazırlık Komisyonu en geç 1 ay içinde raporunu Karma Komisyona sunuyor. Karma Komisyon, Hazırlık Komisyonu raporunu görüşerek, karara bağlıyor. Karma Komisyon, dokunulmazlığın kaldırılmasına ya da kovuşturmanın milletvekilliği sıfatının sona ermesine kadar ertelenmesine karar veriyor.

Dokunulmazlığının kaldırılması istenen milletvekili, isterse Hazırlık Komisyonunda, isterse de Hazırlık Komisyonunun raporunu sunmasının ardından Karma Komisyonda ve Meclis Genel Kurulunda yazılı veya sözlü olarak kendisini savunabileceği gibi herhangi bir milletvekiline de kendisini savundurabiliyor.

Dokunulmazlığın kaldırılması yönündeki Karma Komisyon raporları, doğrudan Genel Kurul gündemine giriyor. Genel Kurul’daki görüşmelerin ardından Karma Komisyonun yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına dair raporu oylamaya sunuluyor. Genel Kurulda kabul edilmesi halinde, milletvekilinin dokunulmazlığı, söz konusu dosya için kaldırılmış oluyor.

Meclis Başkanlığı, dosyayı Cumhurbaşkanlığı aracılığıyla Adalet Bakanlığına gönderiyor. Bakanlık da dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili hakkında gereğinin yapılması için dosyayı ilgili savcılığa havale ediyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Meclis resmi olarak açıldı: 4 vekilin dokunulmazlığı Meclis’te
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 123456779004

    Cevapla
Erciş Haberleri