DEM Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın bölgenin sorunlarını mecliste gündeme getirdi. Bölgede bulunan şeker fabrikalarının teker teker satıldığına dikkat çeken Bartın, Van’da bulunan VOTAŞ’ın da kayyım eliyle peşkeş çekildiğine dikkat çekti.
DEM Parti adına mecliste söz alan Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, başta Hakkâri ve Van olmak üzere kentin önemli sorunlarını gündeme getirdi. Van’da kayyım tarafından satılan VOTAŞ başta olmak üzere bölge sorunlarını dile getiren Bartın, yaşanan sorunları sıraladı. Bartın, “İktidarı dinlediğimizde sanayide, teknolojide, bilimde, bilgide, iletişimde, üretimde çağ atlamışız, her şey güllük gülistanlık. İktidar, dijital ekosistemde, küresel ölçekte söz sahibiymişiz, bu alanda ihracatta lidermişiz gibi kendini bir hayale kaptırmış, bizim de inanmamızı bekliyor. Hangi sanayiden bahsediyorsunuz? Sanayide dönüşümü sağlamış olmayan bir ülkeden bahsediyoruz, bir ülkede yaşıyoruz; Türkiye’de sanayi dönüşümü sağlanmış değil. İktidarın sanayi politikası çağ dışı olduğu gibi teknoloji üretiminde de dijital çağla uyum içinde değil; yüksek teknolojili sanayi ürünlerinin imalat sanayisindeki payı yüzde 3,5 civarında, ihracat payı ise yüzde 3,3 civarında olup Arjantin, Slovenya, Slovakya gibi ülkelerin de gerisinde, son sıralarda,” dedi.
Karbon konusunda bakanlık ne yapıyor?
Konuşmasında 2026’da fiilî olarak başlayacak karbon vergisi ödemelerine dair bakanlık tarafından ne yaptıklarını merak ettiklerini de dile getiren Bartın, sanayide Yeşil Dönüşüm’ün ne aşamada olduğunu sordu. Kamu eliyle bölgede sanayi tesislerinin varlığından söz etmenin neredeyse mümkün olmadığına da dikkat çeken Bartın şunları dile getirdi: “Bölgede var olan 2-3 şeker fabrikası dahi kapatıldı. Bölgeye kamu eliyle bir üretimin, yatırımın olması istenmedi. Ancak, sizin yapmadığınızı, istemediğinizi 2019’da belediyelerimiz kayyımlarınızın bıraktığı borç batağına rağmen yaptı. Örneğin, Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanlarımızın destekleriyle tekstil ve ayakkabı firmalarını Van’a getirdi, üretim aşamasına geçildi, istihdam alanı oluşturuldu fakat atadığınız kayyımların ilk icraatı belediyelerimizin anlaşmış olduğu firmalarla yapmış olduğu protokolleri yırtıp atmak ve yatırımcıları kentten kovmak oldu. Ayrıca, kayyım, yine Van Büyükşehir Belediyesine ait Türkiye’nin en büyük tarım ve hayvancılık üretim tesisi olan VOTAŞ’ı da sattı, peşkeş çekti. 4 milyon metrekare sulanabilen araziye sahip olan VOTAŞ’ı, 9.500 dönüm ekili araziyi, 15 bin metrekare kapalı alandaki 4 sağmal tesis, sağımhane, doğumhane, süt işletmesi, 11 bin meyve ağacı, teknolojik sulama sistemini sattı. Sanayi, üretim, katma değer diye bir derdi olan böyle bir hazineyi satmaz ancak iktidar için söz konusu belediyelerimiz olunca talan, saldırganlık ne kadar büyükse o kadar mübahtır.”
SİHA Hakkari’de can aldı
Konuşmasında ülkede üretilen SİHA’lara da dikkat çeken Bartın sözlerine şöyle son verdi: “ Bakın birde size SİHA’lardan bahsedeyim. SİHA’larla, Hakkâri’de 31 Ağustos 2017’de gündüz vakti 4 sivil yurttaş hedef alındı, 35 yaşındaki evli, 2 çocuk babası Mehmet Temel katledildi, 3 kişi yaralandı. Olaya ilişkin verdiğimiz soru önergesine geçen altı yıla rağmen hâlâ cevap verilmedi. Tekrar soruyoruz: SİHA’larınızla Mehmet Temel’in katledilmesine dair bir cevabınız var mıdır? Verebileceğiniz ancak söyleyemediğiniz tek cevabınız ise Kürt olması mıdır? Değerli milletvekilleri, toplumdan kopuk, lüks, şatafat içinde sefa süren, diz boyu yaşanan yoksulluğa rağmen toplumu manipüle etmekten de geri durmayan iktidarın övündüğü bir diğer konu olan Togg aracına dair de bir iki şey söylemek istiyorum. Bakan, Komisyondaki bütçe sunumunda 9 binden fazla aracın üretildiğini, 177.467 araçlık talebin olduğunu söyledi. Merak ediyoruz, bu Togg araç sahiplerinin ve 177 bin araçlık talebin kaçı asgari ücretle çalışandır? Oysa, kamu eliyle üretilen bir otomobil ucuz olmalı, her kesimden halk alabilmeli ancak Togg için durum böyle değil, Togg halkın arabası değil.”
Serhat News