1. Haberler
  2. Güncel
  3. Muradiye Belediyesi’nden tarihe saygı: Şeytan Köprüsüne dökülen asfaltı söktü

Muradiye Belediyesi’nden tarihe saygı: Şeytan Köprüsüne dökülen asfaltı söktü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın önemli tarihi değerleri arasında yer alan Şeytan Köprüsü kayyım döneminde üzerine beton dökülerek tarihi dokusuna zarar verilirken, Muradiye Belediyesi ise tarihe karşı yapılan saygısızlığa son vererek, tarihi dokuya dökülen asfaltı sökerek köprüyü eski haline getirdi.

Van’ın Muradiye ilçesinde bulunan ve hem Muradiye’nin hem de Van’ın önemli tarihi değerleri arasında gösterilen Şeytan Köprüsü, kayyım Harun Yücel döneminde, “yol yapım çalışması” kapsamında üzerine asfalt dökülerek tarihi dokuya zarar verilmişti.

31 Mart Seçimlerinde Muradiye Belediyesi eşbaşkanlığına seçilen Hediye Sayıner ve Barış Yılmaz, tarihi d okuya verilen bu saygısızlığı ortadan kaldırarak tarihi köprünün üzerine dökülen asfaltı temizlediler.

Konuya ilişkin kısa bir açıklama yapan Muradiye Belediyesi eşbaşkanları Hediye Sayıner ve Barış Yılmaz, Şeytan köprüsü olarak bilin ve hem Muradiye’nin hem de Van’ın önemli tarihi değerleri arasına yer alan tarihi yapının ilçe ve Van turizmi açısından önemli bir yapı olduğunu, ayrıca geçmişten gelen bu yapının korunması gerekirken üzerine asfalt dökülerek tahrip edildiğine dikkat çekerek, “Aradan bunca zaman geçmesine rağmen köprüde herhangi bir tahribat yok. Tek bir tahribat var, o da kayyım döneminde yapılmış. Tarihi köprüye asfalt, kayyım Harun Yücel tarafından dökülmüş! Bu, tarihi değerlerimize karşı yapılan bir saygısızlıktır” dedi.

Kendilerinin göreve gelmeleri ile birlikte bu saygısızlığa son vermeye karar verdiklerini kaydeden Sayıner ve Yılmaz, “Bizim görevimiz, tarihi değerlerimizi korumaktır. Ondan sonra da bu tarihi değerlerimizin gerekli tanıtımlarını yaparak onları turizme kazandırmaktır” ifadelerini kullandılar. Muradiye Belediyesi’nden tarihe saygı: Şeytan Köprüsüne dökülen asfaltı söktü - Seytan koprusu esbaskanlari

Şeytan Köprüsü

Muradiye ilçesinde bulunan ve Bendimahi çayı üzerine kurulan köprünün tam olarak ne zaman inşa edildiğine ilişkin farklı tarihler ileri sürülmektedir. Köprünün sapasağlam durması göz önünde bulundurulduğunda, çok çok eski tarihlerde yapılmamış olsa gerek.

Elde edilen verilere göre, şeytan Köprüsü, uçurumun üstünde dar bir geçitte, iki kayanın üzerine inşa edilmiş. Köprü ortalama 15,5 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğinde ve yerden 17-18 metre yüksekliğindedir. Kemer yayının batı ucu doğrudan ana kayaya tutturulmuş, doğu ucu ise andezit taşlarla örülmüştür.

Neden Şeytan Köprüsü?

Muradiye Belediyesi’nden tarihe saygı: Şeytan Köprüsüne dökülen asfaltı söktü - Seytan Koprusu 2 Muradiye Belediyesi’nden tarihe saygı: Şeytan Köprüsüne dökülen asfaltı söktü - Seytan Koprusu 4 Köprünün isminin neden “şeytan” olarak konulduğuna ilişkin anlatılan rivayete göre, köprüden geçen bir bir düğün alayının köprüden kanyona düşüp ölmesinden dolayı, bölge halkı arasında “Şeytan Köprüsü” adıyla anılmaya başlandığı şeklindedir.

Konuya ilişkin anlatılan başka bir hikaye ise gerçeğe daha yakın durmaktadır. Eski tarihlerde bölgede yoğun olarak Êzidî köyü bulunmaktaydı. Özellikle Êzidî Şelalesinin bulunduğu mıntıkada bulunan köylerin neredeyse tamamı Êzidî köyleriydi.

Halk arasında Êzidîler için, “Şeytana tapanlar” ibaresi yaygın olarak kullanılmaktadır. Şeytan köprüsü, Êzidî köylerine giden bir köprüdür. Bu anlamda “Şeytan Köprüsü” isminin Êzidîler ile bir ilişkisinin bulunması olasılığı yüksektir. “Şeytan Köprüsü”, Êzidîlerin köylerine giden köprü veya Êzidî Köprüsü şeklinde yorumlanmış olabilir.

Bend-i Mahi çayının üstünde bir kartal yuvasını andıran Şeytan Köprüsü, sahip olduğu doğal güzelliklerle Van’ın önemli tarihi mirasıdır.

Serhat News

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Muradiye Belediyesi’nden tarihe saygı: Şeytan Köprüsüne dökülen asfaltı söktü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar

    büyükşehir belediyesi bu isim değiştirsin ya Tawuse Melek köprüsü yada Ezidxan köprüsü yapsınlar

    Cevapla