1. Haberler
  2. Güncel
  3. Muradiye’de ‘Yüzyılın Projesi’ heyecanı: Turizm ve istihdamın merkezi olacak

Muradiye’de ‘Yüzyılın Projesi’ heyecanı: Turizm ve istihdamın merkezi olacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Muradiye ilçesi doğal güzellikleri ile kendisinden söz ettirirken, yeni seçilen belediye eşbaşkanları, önlerine koydukları projeler ile ilçeyi turizmin ve istihdamın merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini açıkladılar. Eşbaşkanları, Muradiye Şelalesi şelalesinden başlayarak, Êzidî Şelalesi, Muradiye Barajını ve Muradiye Balık Bendi birbirine bağlayacak nitelikte tarihi bir yol yapmayı hedeflediklerini, buraları tamamen turizme dönük bir mekana dönüştürerek hem turizmin hem de istihdamın merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini söylediler.

Van’ın doğal güzelliklerinin önemli bir kısmını barındıran Muradiye, Yüzyılın Projesine ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşıyor. Çok sayıda doğal güzelliği olmasın rağmen sadece Muradiye Şelalesinin ön plana çıktığını ve tanındığını söyleyen Belediye Eşbaşkanları Hediye Sayıner ve Barış Yılmaz, “İlçemizin kaderini değiştirecek olan bu doğal güzelliklerimizin maalesef bu güne kadar ne doğru düzgün tanıtımı yapılmış, ne de gerektiği gibi koruma altına almış durumdayız” ifadelerini kullandılar.  İlçelerinin kendi kendine yeterli bir ilçe konumuna getirilebileceğini belirten Sayıner ve Yılmaz, “Tarım ve hayvancılık bakımından ciddi bir potansiyelimiz var. Aynı şekilde turizm açısından da önemli avantajlarımız bulunmaktadır. Ancak bu güne kadar bunları değerlendiremediğimizden, yoksulluğa mahkum bir ilçe konumundan kendimizi kurtaramadık, gençlerimiz hep batıya giderek en ağır işlerde çalışmak durumunda kaldılar. Bizim artık buna dur dememiz gerekiyor” şeklinde konuştular.

Muradiye’de ‘Yüzyılın Projesi’ heyecanı: Turizm ve istihdamın merkezi olacak - muradiye selalesi agac mezarligina dondu 4 300x169 1

Yüzyılın Projesi’ne hazırlanıyorlar

 

İlçelerinde aynı güzergahta bulunan doğal güzellikleri bir yol ile birbirine bağlamak istediklerini, böylelikle bu mekanlara ulaşımı rahat hale getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Eşbaşkan Sayıner ve Yılmaz, “Ulaşımı kolaylaştırdıktan sonra, asıl önemli konuya el atmamız gerekiyor. Bu da buralarda gerekli tesisleşmelere gidilmesidir. Bunun için bir takım bürokratik sorunların çözülmesi gerekmektedir. Buna yönelik de gerekli adımları atmış bulunmaktayız. Elimizde bu kadar güzel imkanlar varken, bunu Muradiyemiz ve Vanımızın hizmetine sokmamak, gençlerimizi buralarda istihdam etmemek olmaz” açıklamasını yaptılar.

Eşbaşkanları, Muradiye Şelalesi’nin çevresinde yer alan yüzlerce ağacın kurumasından dolayı harabeye dönen Muradiye Şelalesi Belediyenin hazırladığı projeyle yeniden canlanacağını söyleyen Eşbaşkanlar, hastalıklı ağaçların kesileceği proje kapsamında yapılacak yeşil alan ve düzenlemelerle turizm merkezi haline getirilecek. Bu kapsamda ilk olarak hastalıklı ağaçların kesilerek yerine yeni ağaçların dikilmesi için çalışma başlatan eşbaşkanlar bakanlık olurunu 3 aylık girişimlerden sonra aldıklarını ifade ettiler. Kesecekleri ağaçlardan çok daha fazlasını dikeceklerini söyleyen belediye eşbaşkanları, bu kapsamda da gerekli girişimlerde bulundukları, Şelalenin bulunduğu mıntıkaya dikecekleri ağaçlar için ücret ödenmeyeceğini, bu kapsamda gerekli çalışmaları başlattıklarını ifade ettiler.

Muradiye’de ‘Yüzyılın Projesi’ heyecanı: Turizm ve istihdamın merkezi olacak - muradiye selalesi agac mezarligina dondu 3 300x169 1

Girişimler sonuç verdi

 

İlk olarak Tarım Müdürlüğüne yazı yazan Eşbaşkanlar müdürlükten olumsuz cevapla karşılaşması üzerine bakanlığa başvuruda bulundu. Uzman görüşleri kapsamında yapılan başvurudan sonra bakanlık hastalıklı ağaçların kesilmesi için olur verdi. Olur üzerine çalışma başlattıklarını dile getiren Eşbaşkan Hediye Sayıner ve Barış Yılmaz, şelalede örnek olacak bir projeye imza atacaklarını söylediler. Şelale çevresinde Işıklandırmadan görsel boyutlara kadar birçok çalışma yapacaklarını da dile getiren Sayıner ve Yılmaz, çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte bölgenin turistlerin uğrak yeri haline geleceğini dile getirdiler.

Yeni proje örnek olacak

Ağaçların hastalığının 10 yıl önce başladığını belirten Eşbaşkanlar, Kayyım döneminde de hastalıklı ağaçların kesilmesi için çalışma başlattıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını kaydetti. İlk zamanda 500 ağaç kurumasına rağmen son zamanlarda 2 binin üzerinde ağaca hastalığın bulaştığını da dile getiren Sayıner ve Yılmaz, “biz göreve geldikten sonra ilk olarak Eşbaşkanlar ve belediye meclis üyeleri olarak sorunun çözümü için çalışma başlattık. Üç aylık girişimden sonra hastalıklı ağaçların kesilmesi kararı aldık. Şimdi bu ağaçları keserek yerine yeni ağaçlar dikeceğiz. Bunun yanı sıra şelalenin arka kısımları da turizme kazandıracağız. Orada ikinci bir asma köprü yapacağız. Yine işletmesinden tut temizliğine kadar, hazırladığımız proje ile modern bir görünüm kazandıracağız.” diye konuştu.

Yüzyılın projesinde Bongalo Evleri ile bölge uluslararası turizme kazandırılacak

Hayata geçirmeyi n-hedefledikleri Yüzyılın Projesi ile sadece kent içi turizmi yada ülke içi turizmi hedeflemediklerini söyleyen Sayıner ve Yılmaz, “İlçemizi asıl olarak dış turizme açmayı hedefliyoruz. İran yanı başımızda ve her yıl on binlerce turist gelmektedir ilimize. Aynı şekilde iyi bir çalışma ile Irak’tan da turistleri buralara çekebiliriz. Yine Ermenistan ve diğer eski Sovyet cumhuriyetinde bulunan insanları da hedeflemekteyiz. Gerçekten de bu imkansız değil, hayata geçirilebilir bir proje ve bu konuda biz kararlıyız” dediler.

Muradiye’de ‘Yüzyılın Projesi’ heyecanı: Turizm ve istihdamın merkezi olacak - van10 300x200 1

Kuracakları Bongalo Evleri ile son derece doğal bir ortamda insanların konuklamalarını, su ve kuş sesleri arasında zaman geçirmelerini hedefliyoruz. Bu konuda proje hazırlığımız son aşamaya gelmek üzere. Gerekli görüşmelerimiz, fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda bölgeye yönelik yoğun olarak ağaçlandırma çalışması yürütülmesi gerekmektedir ve biz bunu yapacağız. Doğamız, coğrafyamız çok güzel ve bu projeye oldukça elverişli” diyerek bu konuda her türlü desteğe ihtiyaçlarının olduğunu söylediler.

Video-Montaj-Dıldar Güler

Serhat News

Tepki Ver | mutlu4
4
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
2
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
Muradiye’de ‘Yüzyılın Projesi’ heyecanı: Turizm ve istihdamın merkezi olacak
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir