1. Haberler
  2. Özel
  3. Muş’un tek yaylacısı: Kerem Yılmaz

Muş’un tek yaylacısı: Kerem Yılmaz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayvancılığın bitme noktasına geldiği 4 bin nüfuslu Muş’un Kızılağaç Beldesi’nde bu yıl sadece bir aile yaylaya çıktı. 85 yaşındaki Kerem Yılmaz, zorluklara rağmen direnen tek yaylacı.

Muş’un 4 bin nüfuslu Kızılağaç Beldesi’nde hayvancılık ile uğraşan ailelerin her geçen gün sayılarının azalması nedeniyle bu yıl sadece bir aile yaylaya çıktı. Önceki yıllarda 30 ailenin yaylalara çıktığı beldede bu yıl sadece 85 yaşındaki Kerem Yılmaz’ın ailesi yaylaya çıktı. Hayvancılığın bitme noktasına gelmesi ve ekonomik krizle birlikte insanların kentlere göç etmesinden dolayı sayıları hızla azalan yaylacılarla birlikte bir kültür de yok olmakla yüzyüze kaldı. Geniş yaylaların bulunduğu Muş ve ilçelerinde eskiden kurulan kıl çadırlardan eser kalmazken, tarım ve hayvancılık da bitme noktasına geldi.

Muş’un tek yaylacısı: Kerem Yılmaz - Musun tek yaylacisi1 Kerem Yilmaz

Tek yaylacı kaldı

Akarsuları ve yaylalarıyla sürekli gündemde olan Muş merkeze bağlı Kızılağaç Beldesi’nde bu yıl yaylaya çıkan tek aile kaldı. Ailesiyle yaylaya çıkan 85 yaşındaki Kerem Yılmaz ise eski günleri özlediklerini, eskiden kalabalık ailelerle ve çocuk sesleriyle şenlenen yaylada sessizliğin hakim olduğunu söylüyor. Beldede sadece kendisinin yaylaya çıktığını aktaran Yılmaz, geçmiş özlemini şu sözlerle dile getiriyor: “Eskiden gördüğünüz bu alana yüzlerce çadır kurulurdu. Şimdi ise tek başıma kaldım. Artık buralardan çocuk sesleri gelmiyor. Bende ölürsem artık bu yaylalara kimse gelmeyecek. Ben son yaylacı olacağım. Köylüler artık hayvancılıktan para kazanmıyor, emeğinin karşılığını alamıyor, bu nedenle bu mesleği yapmıyor artık. Ben ailem ile birlikte 85 yaşıma kadar her yıl bu yaylalara çıktım. Ekmeğimizi böyle kazandık. Şimdiki durumu görünce çok üzülüyorum.”

Bu kültür korunmalıdır

Tek çadırın kurulduğu yaylayı ziyaret eden Kızılağaç Belde sakinlerinden Ferit Yentürk, geçmişte Muş’a renk katan yaylacılık kültürünün desteklenmesini istedi. Yaylacılık mesleğinin bir kültür olduğunu da dile getiren Yentürk, bu mesleğin tekrar canlanması için tarım ve hayvancılıkla uğraşan ailelerin desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Muş’un tek yaylacısı: Kerem Yılmaz - Musun tek yaylacisi Kerem Yilmaz2
Muş’un tek yaylacısı: Kerem Yılmaz - Musun tek yaylacis Kerem Yilmaz3
Muş’un tek yaylacısı: Kerem Yılmaz - Musun tek yaylacisi Kerem Yilmaz4

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Muş’un tek yaylacısı: Kerem Yılmaz
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    14 Ağustos 2023, 12:19

    […] gönüllü gençler, yaz tatilinde zorlu yolları aşarak ulaştıkları yaylalarda çocukların güzel vakit […]

    Cevapla