DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Abdullah Öcalan’ın yapacağı tarihi açıklamanın Şubat ayının sonu ya da Mart ayının başında gerçekleşebileceğini belirtti.
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Britanya Alevi Federasyonu (BAF) ve Britanya Demokratik Gücü Birliği, Londra’daki bir cemevinde “Barışı Konuşuyoruz” adlı bir panel düzenledi. Panele DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da katılarak, Öcalan ile yapılan görüşmelere dair bilgiler paylaştı. Hatimoğulları, Öcalan ile gerçekleşen ilk görüşmede, Suriye ve Ortadoğu’daki gelişmelerin ele alındığını belirtti. Öcalan’ın, Türkiye ve İran’ın küresel gelişmeler ışığında kendi iç demokrasilerini inşa etmeleri gerektirdiğine dikkat çektiğini vurgulayan Hatimoğulları, şu sözleri aktardı:
“Sayın Abdullah Öcalan, Türkiye ve İran’ın kendi iç demokrasilerini sağlayamamaları halinde küresel ve emperyalist güçlerin bölgedeki yeniden yapılanma sürecinde büyük zararlar göreceğini ifade etti. Bu nedenle barışçıl bir çözüm için geçmişte nasıl çalıştıysa, şimdi de aynı çabaya hazır olduğunu belirtti.”
Bahçeli’nin çıkışları devlet politikasının bir parçası mı?
Tülay Hatimoğulları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin DEM Parti milletvekilleriyle selamlaşması ve daha sonraki açıklamalarına da değindi. Bahçeli’nin devlet adına konuştuğuna inandıklarını belirten Hatimoğulları, şunları söyledi:
“Bahçeli’nin bu açıklamaları tamamen devletin belirli bir kanadı ya da tamamı tarafından bir analiz sonucunda yapılmış olabilir. Ancak bu yönde bir yaklaşımın olup olmadığı henüz net değil. Sayın Öcalan, Meclis Başkanı, MHP Genel Başkanı, ana muhalefet partisi ve diğer muhalefet liderleriyle görüşülmesi ve barış sürecinin neden önemli olduğunun anlatılması gerektiğini vurguluyor.”Hatimoğulları, geçmişteki barış süreçlerinin neden başarısız olduğunu da değerlendirdi. 2013 yılında başlayan ve Dolmabahçe Mutabakatı’na kadar ilerleyen sürecin, muhalefetin ve toplumsal dinamiklerin yeterince dahil olmaması nedeniyle başarıya ulaşamadığını belirtti. Yeni bir barış sürecinin daha geniş katılımla yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
Açıklamanın içeriği ne olacak?
Hatimoğulları’na göre, Abdullah Öcalan’ın Şubat sonu ya da Mart başında yapması beklenen açıklamanın ana temaları şu şekilde olacak:
• Kürt sorununun çatışma ve şiddetten arındırılması,
• Demokratik ve hukuki bir zeminde çözüm sağlanması,
• “Ortak yaşam”, “Türk-Kürt kardeşliği” gibi kavramlar etrafında barış sürecinin ilerletilmesi,
• Türkiye’deki tüm halkların eşit yurttaşlık temelinde haklarının tanınması.
Kadın cinayetleri ve toplumsal çürümeye dair vurgular
Hatimoğulları, Öcalan’ın ikinci görüşmesinin bir bölümünü Narin Güran cinayeti ve toplumsal çürümeye ayırdığını belirtti. Öcalan’ın, kadın cinayetlerinin ve çocuk istismarının, toplumun yozlaşmasının bir sonucu olduğunu dile getirdiğini aktardı.
Serhat News