Üniversitelerin yeni eğitim dönemi yaklaşırken yapılan zamlar, Van’dan il dışına üniversite okumak için gidecek olan öğrencilerin de kaygılanmasına neden oluyor. Daha okul başlamadan bu kaygılarla boğuşan öğrenciler, biran önce kendileri için gerekli adımların atılmasını bekliyor.
Ülkede yaşanan ekonomik kriz birçok alanda olduğu gibi, eğitim ve öğretim hayatını da olumsuz yönde etkiliyor. 2022-2023 eğitim-öğretim dönemi başlarken üniversite öğrencileri yılın en zor sınavını belki de henüz derse hiç girmeden veriyor. Ipsos’un “Anti Kriz Monitörü” araştırmasına göre yeni eğitim döneminde üniversite öğrencilerinin yüzde 65’i yaşadığı şehrin dışında bir üniversiteye gidecek. Bu da doğrudan barınma probleminin habercisi. Türkiye’de 334 özel, bin 745 tane öğrenci yurdu bulunuyor. Her ne kadar öğrencilerin yüzde 82’si devlet yurtlarını pahalı bulsa da, bu öğrencilerden yüzde 86’sı devlet yurtlarını tercih ediyor. Puan sıralamasına göre birçok öğrenciye devlet yurdu çıkmamasından kaynaklı öğrencilerin çoğu okulunu dondurmak zorunda kalıyor. Van’da da üniversiteye ilk kez kayıt yaptıracak öğrenciler şimdiden ekonomik kaygılar yaşıyor.
Serhat News’e konuşan öğrenciler, eğitim sisteminin sürekli değişmesinden yakınarak, yaşadıkları bu bocalama içerisinde, çok fazla efor harcayarak üniversiteyi kazanabildiklerini ifade ettiler. Bunun yanında yaşanan ekonomik krizin kaygılarını daha da fazla arttırdığını dile getir öğrenciler büyük bir belirsizlik içerisinde ders başı yapmaya hazırlanıyor.
‘Daha üniversiteye başlamadan birçok sıkıntı yaşadık’
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünü kazanan Berfin Tarhan sınav sürecinden ekonomiye, eğitimin zorluklarına değinerek söze başlıyor: “Bu yıl 2’ci kez Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girdim. Her şey zaten zor. Puanlama, sıralama; her şeyle çok oynandı. Her sene değişen bir sınav sistemi var. Bir sene daha kalsaydım daha da zor olacağını düşündüm” diyen Tarhan, “Daha üniversiteye gitmeden bu kadar sıkıntı yaşadık gittiğimizde ne zorluklarla karşılaşacağımız belli değil. Bin 250 lira burs verileceği söyleniyor. Bu ne kadar adaletli onu bilemem. Ancak yurt çıkmayan arkadaşlar var. Apartlar ve özel öğrenci yurt fiyatları 7 bin 500 TL’den başlıyor. Bu şekilde öğrenciler nasıl geçinebilecek?” şeklinde konuştu.
‘Ekonomik sıkıntılar öğrencilerin öğrenimini etkiler ’
Tarhan, üniversiteye yeni gideceğinden dolayı çok heyecanlı olduğunu fakat heyecanının ekonomik kaygıların gölgesinde kaldığını söyleyerek, “Maddi durumu kötü olan aileden öğrenciler ne yapar bilemem. Türkiye şartlarında okul ihtiyaçlarımızı nasıl karşılayacağımızı bilmiyoruz. Her şey çok pahalı durumu en iyi olan öğrencinin bile çok zorlanacağını düşünüyorum. Aile ne kadar destek verirse versin, maddiyatın altından kalkamayız. Biraz daha bursların arttırılması imkânlara göre değerlendirilmesi ona göre belirlenmeli. Öğrencilerin bu şartlar altında okuması da bence çok sağlıklı değil. Her ne kadar iyi bir eğitim verilse de öğrencilerin kafasında ki bu sıkıntılar öğrencinin öğrenimini etkiler” şeklinde konuştu.
‘Öğrenciler barınma sorunu yaşadığı için okullarını yarıda bırakıyor’
Sınav sürecinin çetrefilli olduğunu ve kendisi için zor bir süreç olduğunu belirten Furkan Boya İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Bölümünü kazanmış. 4 kardeş olan ve babası inşaat işçisi olan Boya’nın bir kardeşi de ekonomik sorunlarından kaynaklı okulu yarıda bırakmış. Üniversiteye gidebilecek tek kişinin kendisi olduğunu ifade eden Boya,neden İzmir’i neden tercih ettiğini şöyle açıklıyor: “Büyükşehir olmasının avantajları oldu. Hem okuyup hem çalışabileceğim bir yer. Üniversiteyi o şekilde bitirebileceğimi düşünüyorum. Daha önce de çalışıp okuyordum. Babam elinden gelen desteği yapıyor elbette, ama yetmiyor. Yurt çıkmadığı takdirde yine zor olacak çünkü küçük bir araştırma yaptım. İzmir’de en kötü 1+1 evlerin kiraları 10 Bin TL’den başlıyor. Yurtlar bayağı yetersiz özellikle erkek yurtları yetersiz. Çoğu öğrenci yurt bulamadığı ve barınma sorununu karşılayamadığı için memleketlerine geri dönüyor. Ve bölümlerine hiç başlamadan bitiriyorlar.”
‘Öğrencilere daha fazla destek olmaları gerekiyor’
Boya, konuşmasının devamında yetkililere seslenerek, alınmasını istediği tedbirleri şu şekilde sıraladı: “Yetersiz yurt sayılarının arttırılması gerekiyor. Üniversite öğrencilerine çok az miktarda burs veriliyor bunun yarısından fazlası da yurt ücretine geri gidiyor. Öğrencilere daha fazla destek olmaları gerekiyor. En azından kaynak kitapların vergileri alınmadan öğrencilere verilebilmeli. Yol ve yemek ücretlerinde de öğrencilere yardımcı olmaları gerekiyor ki öğrenciler bölümlerini bitirebilsin. Şuan için enflasyon öğrenciler için gerçekten çok zor. Çoğu öğrenci daha liseye başlar başlamaz okulu bırakmak zorunda kalıyor. Çünkü ailesi gerekli yardımda bulunamıyor. Enflasyonun düzeltilmesi, öğrenciye desteğin arttırılması lazım.”
Görüntü/montaj: Şehriban Abi
Serhat News