Sağlık çalışanlarının istifaları devam ediyor. Buna karşı hastalar da sağlık hizmetine erişemiyor. Uzun kuyrukların oluştuğu hastane koridorlarının dışında evlerinde randevu alamayan binlerce hasta da mağdur. Van-Hakkari TTB üyelerinden Gökhan Görken, “Temel sorun sağlık politikalarının yanlış uygulanması” diyor.
Pandemi döneminde Türkiye’nin neredeyse birçok kentinde binlerce sağlıkçı, sağlık alanında yaşanan sorunlardan kaynaklı istifa etmek zorunda kaldı. Sağlık bakanlığı bir dönem istifa yasakları genelgesi koysa da 2021 Temmuz’da yasağı kaldırmış, binlerce sağlık personeli istifa etmişti. Sağlık çalışanlarının istifası beraberinde hastaların sağlıklı hizmet almalarının önünde yeni engeller doğurdu. Yurttaşlar Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nden istedikleri tarihlerde randevu alamıyor.
Bu sorun Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de mevcut. Uzun kuyrukların oluştuğu doktor kapılarında görüştüğümüz yurttaşlar, randevu ve istedikleri doktora ulaşamadıklarından şikâyetçiyken Van-Hakkâri Tabip Odası üyelerinden Gökhan Görken ise sağlık sorunlarının sağlık sisteminden kaynaklandığını belirtiyor.
‘Doktor eksikliğinden kaynaklı farklı kentlere gitmek zorunda kalıyoruz’
Soyadını belirtmek istemeyen ve baş ağrısı şikayetiyle, Van Bölge ve Eğitim Hastanesi’ne gelen Gamze, 182’yi arayarak randevu oluşturmada ciddi sorunların yaşandığını aktarıyor: “Sadece Van değil tüm kentlerde çok büyük bir eksiklik var. Ailemden örnek verirsem, babaannem 65 yaş üstü bir hasta. Şeker ve tansiyon hasta bölümüne randevu almak istiyoruz ancak en erken 2 hafta sonraya ya da aradan bir ay geçtikten sonra tekrar randevu almaya çalışıyoruz. Halkın önüne hep engel konuluyor, buna karşı yapılacak şeyler varken. İnsanlar çok mağdur oluyor. Annem de bronşit hastası ve sürekli hastaneye kontrollere gelmesi gerekiyor ancak bölüm ve doktor yetersizliğinden dolayı başka bir şehirde tedavi görmesi için gittiğimiz de oluyor.”
‘Doktorlar da bu eksiklik karşısında yıpranıyor’
Baş ağrısı şikayetinden dolayı 2 hafta boyunca nöroloji bölümüne randevu oluşturmaya çalıştığını ancak alamadığını ve hastanenin acil girişinden muayene olduğunu belirten Gamze, “Ancak bu şekilde muayyene olabiliyoruz. Hastane alanında çok eksiklik var ve alımlarda olmuyor. Doktorlar da insan ve onlarda bu şekilde yıpranıyor. Doktorların emeğine saygı gösterilmiyor. Özel hastanede 1 serum 60-70 TL en az. Muayene 100 lira ilaç 100 lira mecbur devlet hastanesine geliyoruz. Gastroentoloji (mide bağırsak hastalıkları alanı) randevu almam gerekiyor. Van’da bu bölüm yok. Midem ağrıyor ama tedavi olamıyorum, umarım kısa sürede en iyi şekilde bu sorunlar çözülür” diyor.
‘Sağlık sistemine bir an önce çözüm getirilmeli’
Üroloji dalına randevu alıp hastaneye gelen bir diğer yurttaş ise Engin Bilici, Randevuyu oluşturmak için bir hafta önce randevu sistemini aradığını söylüyor: “Ancak başka hastalarımız da var, özellikle kadın doğum hastalıkları için randevu oluşturmak epey zaman alıyor. 2 ay sonra ancak istenilen doktora randevu oluşturulabiliyor. Bunun temel sebebi sağlık alanında disiplinsizlik. İnsanları kayırma, caydırma. Muayene edildiğim için kontrol için tekrar randevu almak zorunda kalıyoruz. Tomografi, MR sonuçları da çok uzun sürüyor. MR filmlerinin de çekilmesi için acil 112 ambulansla hastaneye gelmeniz gerekiyor. O anda bir film falan çekilmezse hayatını orada kaybedebilir bunu bilemeyiz. Sistem sıkıntısına bir an önce çözüm getirilmeli.”
‘Randevular doktor eksikliğinden de kaynaklanıyor’
Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyelerinden Doktor Gökhan Görken de randevu sisteminden randevulara ulaşılamamasının birçok nedenin olduğunu söylüyor: “Doktor eksikliğinden kaynaklı da randevu oluşturulamayabilir. Ancak sadece doktor eksikliği değil aynı zamanda sağlık sisteminde koruyucu sağlık hizmetleri işlevsel hale getirilmiyorsa hastanelerde yoğunluk olur. Özellikle kadın doğum alanlarında eksiklikler var. Bu da hastane yoğunluğu ve 5 dakikada bir açılan Merkez Hekim Randevu Sistemi’nden kaynaklanıyor.”
‘Yaşanan bu sorunlara karşı 29 Mayıs’ta Ankara’da olacağız!’
Sağlık alanında yaşanılan sorunlardan ne halk ne de sağlık çalışanlarının sorumlu olduğunu söyleyen Görken, son olarak şunları söyledi: “Temel sorun sağlık politikalarının yanlış uygulanması. Sağlığın gelir kaynağı olarak görülmesi. Bu yığılmanın cezasını sağlıkçılar çekiyor. Kimisi doktorların ‘paradan kaynaklı istifa ediyor’ diye düşünüyor. Ancak temel sebebi doktorların iş yükünün artması ve hak ettikleri değeri görmemelerinden kaynaklı istifalar yaşanıyor. Tüm bu sorunlara karşı Ankara’da düzenleyeceğimiz ‘beyaz miting’ e tüm meslektaş ve halkımızı davet ediyoruz.”
Şehriban Abi
(ro)