1. Haberler
  2. Güncel
  3. ‘Sansür Yasası’ndan gazeteciye ilk hapis cezası

‘Sansür Yasası’ndan gazeteciye ilk hapis cezası

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazeteci Sinan Aygül’e, tartışmalı ‘sansür Yasası’ndan açılan davanın ilk duruşmasında 10 ay hapis cezası verildi. Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül’ün “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Tatvan 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya Aygül’ün yanı sıra Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) avukatlarından Emine Özhasar ile Aygül’ün avukatı Diyar Orak hazır bulundu. Aygül’ün avukatları, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), kamuoyunda ‘sansür’ veya ‘dezenformasyon’ yasası olarak bilinen ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ incelemesinin beklenmesini talep etti.

‘Sansür Yasası’ndan gazeteciye ilk hapis cezası - ‘Sansur Yasasindan gazeteciye ilk hapis cezasi1

Mahkeme, avukatların talebini reddetti.

Gazeteci Sinan Aygül, kimlik tespiti ardından ‘sansür Yasası’nı protesto etmek için savunma yapmadı. İddia makamı esas hakkındaki mütalaasında, Aygül’ün “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, Aygül’ün üzerine atılı “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu işlediğinin sabit olduğuna kanaat getirerek gazeteciye 10 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, Aygül hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını (HAGB) da uygulamadı.

‘Sansür Yasası’ndan gazeteciye ilk hapis cezası - Sinan Aygul
Sinan Aygül

‘Yazmaya devam edeceğim’

Karara karşı Adliye önünde açıklama yapan gazeteci Aygül, “Onaylanması durumunda daha önce yaptığım taciz haberinden dolayı aldığım ceza tekerrüre esas alınacağı için 10 ayın tamamı kapalı cezaevinde infaz edileceğini kaydetti. Hakikatleri yazmaya devam edeceğinin de dile getiren Aygül, “Evet bugün ne yazık ki çok utanç verici bir davadan utanç verici bir ceza aldım. Meşhur sansür yasası biliyorsunuz kamuoyunda sansür yasası olarak bilinen ancak adına ısrarla dezenformasyon yasası denilen ucube bir yasa var. Yasanın nasıl uygulanacağı bile belli değilken. Nasıl uygulanması gerektiği, Hukuk tekniği açısından açıklanamazken yasayı çıkartanların kamuoyunu bastırmak adına yapılan uygulamalardan dolayı hapis cezası aldım. Mahkemeden mesleki açıdan, gazetecilik açısından izahı olmayan bu yargılamaya tepki göstererek, ifade vermedim.” Dedi. Verilen karara tepki gösteren Aygül, “Hukuki olarak izah etmek gerçekten züldür. Bu bunu söylemek bile abestir. Bundan dolayı sustum. Madem amaç sansürlemekti, kendimi mahkeme huzurunda sansürledim.” Diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

Aygül’ün avukatı Diyar Orak ise, verilen karara tepki göstererek karara karşı, gerekli itirazlar yapacaklarını dile getirdi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Sansür Yasası’ndan gazeteciye ilk hapis cezası
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir