1. Haberler
  2. Güncel
  3. Sarısaç, engelli vatandaşların sorunlarını meclise taşıdı

Sarısaç, engelli vatandaşların sorunlarını meclise taşıdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, ülke genelinde engelli vatandaşların yaşadığı sorunlara ilişkin meclise soru önergesi verdi. Sarısaç, engelli bireylerin; eğitim, barınma, sağlık, sosyal güvenlik ve istihdam vb. sorunlarına kalıcı bir çözüm getirilmediğini vurgulayarak, engellilik gruplarının varlığından dolayı çoklu çözüm modellerinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

HDP Van milletvekili Murat Sarısaç, Türkiye’de engelli bireylerin yaşadıkları sorunlara ilişkin meclise araştırma önergesi sundu. Verilen araştırma önergesinde dünya nüfusunun yüzde 15’inin, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12,29’unun engelli bireylerden oluştuğu vurgusu yapılırken, yaşanılan ve mevcut sorunlarında altı çizildi. Sarısaç, önergede engelli vatandaşların yaşadığı bazı sorunları şu şekilde sıraladı: “Elektrik ve trafik direklerinin belli bir düzende dikilmemiş olması, araçların kaldırımlara park etmeleri, görme engelliler için çekilen sarı yol bantların zarar görmesi veya bantların üzerine direklerin yerleştirilmesi, birçok yerde trafik ışıklarında sesli uyarı sisteminin bulunmaması,” gibi sorunlara yer verdi.

Sarısaç’tan Engelliler İçin Araştırma Önergesi 

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, meclise verdiği araştırma önergesinde şunlara yer verdi: “Türkiye nüfusunun 10 milyondan fazlasını oluşturan engelli yurttaşlarımız başta eğitim, sağlık, istihdam ve ulaşım olmak üzere günlük hayatın her aşamasında büyük sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Bu nedenle engelli yurttaşlarımızın başta eğitim, sağlık, istihdam ve erişilebilirlik hizmetleri olmak üzere gündelik hayatlarında karşılaştıkları tüm sorunların tespit edilerek alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci İçtüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederim.” 

 “Türkiye Nüfusunun Yüzde 12,29’u Engelli”

Birleşmiş Milletler (BM), 1992 yılında 3 Aralık tarihini “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul ettiğinin altını çizen Sarısaç, bunu 1993 yılı Mart ayında BM İnsan Hakları Komisyonu’nun 1993/29 sayılı bildirisiyle duyurulduğunu söyledi. Sarısaç, “Buna bağlı olarak her yıl, dünyanın her tarafında engellilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla açıklamalar yapılmakta ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Çünkü açıklanan verilere bakıldığında, dünya nüfusunun yüzde 15’inin, Türkiye nüfusunu ise yüzde 12,29’unun engelli bireylerden oluştuğu görülmektedir. Bu nedenle engellilerin temel haklardan yararlanması ve bu haklarının güvence altına alınması amacıyla ulusal ve uluslararası sözleşme ve kanunlar çıkarılmıştır,” görüşlerine yer verdi. 

“Sorunlarına Kalıcı Bir Çözüm Getirilmemiştir”

Cümlelerini sürdüren Sarısaç, devamında şunları kaydetti: “Aynı şekilde Türkiye’de de 5378 Sayılı Engelliler Kanunuyla; engelli bireylerin temel hak ve özgürlüklerden yararlanarak toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda etkin bir şekilde katılmaları amacıyla engelliliği önleyici tedbirlerin alınması öngörülmüştür. Buna rağmen söz konusu düzenlemeler kâğıt üzerinde kalmış, engelli bireylerin eğitim, barınma, sağlık, sosyal güvenlik ve istihdam vb. sorunlarına kalıcı bir çözüm getirilmemiştir. Bunun yanında engelli bireylerin toplumun ayrılmaz bir parçası haline gelmesini sağlayacak doğal toplumsal farkındalık da yaratılmamıştır. Dolayısıyla bedensel, görme, işitme, süreğen hastalıklar vb. gibi engellilik gruplarının varlığından dolayı çoklu çözüm modellerinin geliştirilmesi gerekmektedir.” 

Engelli Vatandaşların Ödenekleri Açlık Sınırının Altında

Engellilere sunulan hizmetlerin tüm engel gruplarına ulaşmadığını belirten Sarısaç, “Söz konusu hizmetlerin yetersiz kaldığı ve engellilerin bağımsız bir birey olarak yaşamını sürdürmesi için gerekli tedbirlerin alınmadığı bilinmektedir. Yine aylık ve bakım parası bağlanması, rapor alınması süreçlerinde bezdirici zorlukların yaşandığı, söz konusu süreçlerde siyasi kayırmacılık ve ayrımcılığın olduğu da ifade edilmektedir. Dolayısıyla verilen ödeneklerin, enflasyon ve kur şokları nedeniyle sembolik ödeneklere dönüştüğü görülerek ödeneklerin açlık sınırının altında olmaması amacıyla gerekli adımlar atılmalıdır,” ifadelerine yer verdi. 

BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ne Uyulsun

Sarısaç, “Bunlara ek olarak elektrik ve trafik direklerinin belli bir düzende dikilmemiş olması, araçların kaldırımlara park etmeleri, görme engelliler için çekilen sarı yol bantların zarar görmesi veya bantların üzerine direklerin yerleştirilmesi, birçok yerde trafik ışıklarında sesli uyarı sisteminin bulunmaması, işitme cihazlarını dağıtmak amacıyla ihaleyi alan bazı şirketlerin cihazların yeterli nitelikte olmasına dikkat etmemesi gibi sorunlar da güncelliğini korumaktadır. Engelli yurttaşların karşılaştığı bu tür mimari ve idari aksaklıkların dışında, engellilerin kendilerine yetmesini ve eşit bir birey olduklarını engelleyen en önemli sorun işsizliktir. Bugün 200 bin kişi EKPSS’ye girmesine karşın alımlar 2 bin kişilik bile değildir. Tabii yapılan araştırmalara göre engelli yurttaşların istihdamının az olmasının en önemli nedeni olarak eğitim sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu konuda Türkiye’nin de taraf olduğu BM Engelli Hakları Sözleşmesinin 24. Maddesi ‘Taraf Devletler engellilerin eğitim hakkını tanır. Taraf Devletler, bu hakkın fırsat eşitliği temelinde ve ayrımcılık yapılmaksızın sağlanması için eğitim sisteminin bütünleştirici bir şekilde her seviyede engellileri içine almasını ve ömür boyu öğrenim imkânı sağlar,’ ifadelerine yer vermesine rağmen bunun gereğinin tam olarak yapıldığından bahsedilemez. Türkiye’nin de imzalayıp onayladığı bu sözleşmenin gereği olan tüm hakları ertelemeden yerine getirmesi gerekir,” diye ekledi. 

“Eğitim Sisteminde Engellilere İlişkin Ciddi Düzenlemelerin Yapılması Gerekir”

Sarısaç, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün ilk ve orta öğretimde yer alan yaklaşık 18 milyonun öğrencinin içinde engellilerin oranının 295 bin 697 olduğu ifade edilirken engelli bireylerin ilkokuldan sonra okulu bırakma oranının Türkiye’de %60 olduğu belirtilmektedir. Göstergeler, eğitim sisteminde engellilere ilişkin ciddi düzenlemelerin yapılmasını zorunlu kılarken engellilerin istihdamını arttıracak ek tedbirlerin alınmasını gerektirmektedir. Bu bağlamda engelliler için bütçe içerisinde ayrılan yüzde 1,6’lık payın yeterli olmadığı da ortadadır. Bu nedenle engelli yurttaşlarımızın başta eğitim,  sağlık, istihdam ve ulaşım olmak üzere haklarıyla birlikte eşit yurttaş olmalarına neden olan sorunların tespit edilerek alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılması elzemdir.”

Serhat News

(TYK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sarısaç, engelli vatandaşların sorunlarını meclise taşıdı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Erciş Haberleri