ÖZEL HABER
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli ders tercih süresi 3 Ocak’ta başladı.
Kürtçe dersini seçmek yasal bir hak olmasına rağmen, bazı il ve ilçelerde, okul idareleri tarafından aileleri bilgilendirmeden, sınıfları gezerek çocuklara önceden belirlenen dersleri kodlattıkları iddia edildi. Van’ın İpekyolu ilçesinde bulunan Hüsrevpaşa Ortaokulu’nda, çocuklara seçme hakkı tanınmadan, yönlendirme ile formların çocuklara doldurtulduğu, ailelere sadece imza için seçmeli ders formlarının gönderildiği bilgisi verildi.
Konuya ilişkin, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN) Van şube Eş Başkanı Murat Atabay, Kürtçe’nin seçmeli ders olarak değil ana dilde eğitim kapsamında anayasal bir hak olarak verilmesi gerektiğini belirtti.
Atabay, seçmeli ders seçiminde ailelerin yönlendirildiğini vurgulayarak, bunun bir suç olduğunu ifade etti. Atabay, “Özellikle son yıllarda Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarının dindar ve kindar bir nesil yetiştirme projelerinin bir aracı olarak seçmeli dersler maalesef kullanılıyor. Bakanlık düzeyinden başlayarak en alttaki idari kadrolara kadar öğrenciler bazı derslere yönlendiriliyorlar. Bunlarda özellikle dini dersler oluyor. Aslında bunu yaparken amaçları sadece öğrencilerin kendi bilimsel eğitimlerine yönelik bir seçim yapmalarının hem önüne geçmek hem de oluşturmak istedikleri biat eden, hiçbir şeyi sorgulamayan, her şeyi kabullenen bir nesil yetiştirme amaçlarının en önemli araçlarından biri olarak da maalesef seçmeli dersleri kullanıyorlar bu noktada. Din öğretimi genel müdürlüğü, çeşitli cemaatler, tarikatlar aracılığıyla okullara giriyorlar. Laik ve bilimsel eğitimi ortadan kaldırmaya yönelik her türlü çalışmayı yürütüyorlar. Bu cemaatleri okullara sokmanın sonuçlarına da maalesef son dönemlerde çok net olarak görüyoruz. Tarikat ve cemaat yurtlarında kalan öğrencilerin intihar etmesi, oralarda yaşanan denetimsizlikten kaynaklı yaşanan taciz ve tecavüz olayları aslında nasıl bir gençlik yetiştirmek istediklerini ve gençliğe nasıl baktıklarının somut göstergesidir. İl Milli Eğitim Müdürleri buna yönelik Whatsap durumlarında, Twitter’da paylaşımlar yapıyorlar. İl müdürlerini bu noktada çok büyük bir baskı altına alıyorlar. Seçmeli dersler içerisinde özellikle dini ağırlıklı dersler var ve bunların öğretmenleri açısından da bir açık yok. Diğer dersler tercih edildiği zamanda şu gerekçenin ardına sığınıyorlar. Yeterli öğretmenimiz olmadığı için biz bu dersleri seçtiremiyoruz. Normalde yönetmelikte çok anti demokratik bir şekilde şöyle bir madde yer alıyor: Okul müdürü okulun da şartlarını göz önünde bulundurarak listedeki derslerden 10 derslik bir grup oluşturabilir. Bu noktada bazı okul idareleri seçmeli dersleri seçerken, 10’lu grup oluştururken birçok dersi bu grup dışında bırakabiliyorlar,” dedi.
Van’da bazı okullarda çok denk gelmememize rağmen hazır tiklenmiş tercih formlarının öğrencilere verildiğini, okul idarelerinin öğrencileri ve velileri bazen bireysel bazen de toplu olarak da bu dersleri seçme noktasında yönlendirdiklerine yönelik şikayetler de var, diyen Atabay, “Sendika olarak şunu hep söylüyoruz: Seçmeli derslerin çocukların ilgi ve ihtiyaçlarına göre belirlenmesi lazım. Kendi ilgi ve ihtiyaçlarına göre bu noktada öğrencileri belli dersleri seçmeye yönlendirenler suç işliyorlar. İşledikleri suç somuta erdiği zamanda mutlaka hukuk önünde bunu bir karşılığı olacaktır,” şeklinde konuştu.
Seçmeli Kürtçe ders konusuna değinen Atabay, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Sendika olarak yıllardır anadilde eğitim mücadelesi yürütüyoruz. Bunu bütün yayınlarımızda dile getiriyoruz, bütün çalıştaylarımızda buna yönelik çalışmalarımızda var. Pedagojik anlamda çocuğun ana dilinde eğitim görmesiyle, anadili dışında farklı bir dilde eğitim görmesi arasında çok ciddi farklar ortaya çıkıyor. Başarı noktasında çok ciddi farklar ortaya çıkıyor. Biz, hiçbir toplumun, hiçbir halkın anadilini seçmeli ders olarak görmesi taraftarı değiliz. Bu noktada seçmeli ders seçiminde öğrencilerin Kürtçe’yi seçmeleri noktasında bir çağrımız da yok. Verilecekse Kürtçe anayasal güvenceye alınarak anadilinde eğitim noktasında bir çalışma yürütülmesi gerekiyor.”
21 Ocak 2022 tarihine kadar Kürtçe seçmeli ders başvuruları devam edecek.
Haber / Fotoğraf: Yeşim Karaağar
Serhat News
(YK)