1. Haberler
  2. Güncel
  3. Şedal ve Zeydan deprem seminerinde konuştu

Şedal ve Zeydan deprem seminerinde konuştu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da düzenlenen ‘Depremsellik Gerçeği’ seminerinden konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, “Demokratik Modernite politikası aynı zamanda dirençli kentler oluşturmaktır” ifadelerini kullanırken, Abdullah Zeydan da, kent sorunlarının kent  dinamikleri ile çözülebileceğini kaydetti. Seminer kapsamında Van’da gelen eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise coğrafyanın kader olduğunu, ama depremde ölmenin kader olmadığını ifade etti.

Van Büyükşehir Belediyesi ile İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şubesi, “Van’da Depremsellik Gerçeği ve Mevcut Yapıların Değerlendirmesi” konulu seminer düzenledi.

Van BAROSU Tahir Elçi Konferans salonunda düzenlenen seminere Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan ile ilçe belediyesi eşbaşkanları, kentte bulunan Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve kalabalık bir kitle katıldı.

Seminerde konuşmacı olarak, eski İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İMO Van Şube Yönetim Kurulu üyesi Mazlum Pala, İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş katıldı.

‘Demokratik Modernite aynı zamanda dirençli kentler inşa etmektir’

Seminerde ilk olarak Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal konuştu. Yaptığı konuşmada Şedal, yüzyılladır toplumsallıkta insanların doğa koşullarına karşı korumak için barınaklar inşa ettiğine dikkat çeken Şedal, “Bu doğa olaylardan en önemlisi ise depremlerdir. Ne zaman kapitalist modernite başımıza bela oldu, rantlar oluştu işte o zaman dirençsiz kentler oluştu. Biz buna karşı demokratik moderniteyi inşa etmek istiyoruz. Demokratik modernite politikası aynı zamanda dirençli kentler oluşturmaktır. Van deprem bölgesi olmasına rağmen siyasal iktidarın bir çözüm geliştirmediğini ve önlem alınmadığını görüyoruz. Biz halkımıza hizmet etmenin gereği olarak yıllardır yapılmayan çalışmaları şimdi yapıyoruz. Afet merkezlerinin oluşturulmasına başladık ve bunu işler hale getireceğiz” şeklinde konuştu.

‘Van’da deprem olması durumunda koordinasyonun toplanacağı yeri bile yok’

Depremsellik seminerinde Şedal’in ardından eşbaşkan Abdullah Zeydan konuştu. Zeydan, sorunların kentin dinamikleriyle çözülebileceğini, görevlerinin afetlerin etkilerini en aza indirmek olduğunu kaydederek, “Deprem bölgesi olduğu halde kentte bir planlama yapılmadığı ortadadır. Van’da deprem olması durumunda koordinasyonun toplanacak yeri bile yok. Kentte acilen yapı stokunun ortaya çıkarılması gerekiyor. Bunun ardından depreme dirençli kentleri oluşturmamız gerekiyor. Yine deprem barınma alınlarının oluşturulması için bir çalışma yapıyoruz. Kayyım anlayışı sadece kentin maliyesine çökme değil, insanların yaşam tarzını da ortadan kaldıran bir anlayıştır. Çok kültürlü, çok dilliliği, çok kimlikli bir kent yaratmak için ortak çalışmalar yapacağız” ifadelerini kullandı.

‘Yaşanan tüm felaketler demokrasinin eksikliğidir’

Daha sonra seminere geçildi. İlk sunumu yapan önceki dönem İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Coğrafya kaderdir ama depremde ölmek kader değildir. Kentlerin geleceğe hazırlanması gerekiyor. Kentsel dönüş modeli depreme hazırlığın en önemli ayağıdır. Mikro bölgeleme çalışması ve bina kimlik belgelerinin oluşturulması gerekiyor. Deprem sonrası toplanma alanları, gönüllü ekipleri çok önemli bir nokta. Geleceğin dünyası şehirler dünyasıdır. Global krizlere lokal çözümler bulunması gerekiyor. Doğa ile barışık ve her şeyden önce güvenli şehirler inşa etmemiz gerekiyor. Doğayla, birbirimizle, geçmişimizle ve değişimle uyumla kentler inşa etmek en önemli mesafedir. Demokrasi ve yerel çözüm ihtiyacı var. Ülkede yaşanan yoksulluğun, felaketin, baskının temel sonucu yerel demokrasideki eksikliklerdir. Her kentin temel ihtiyacı demokrasidir ve bu sağlandığında güvenli kentler de inşa edebiliriz” diye konuştu.

Daha sonra İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş ile İMO Wan Şube Yönetim Kurulu üyesi Mazlum Pala da birer sunum yaptı.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Şedal ve Zeydan deprem seminerinde konuştu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir