1. Haberler
  2. Güncel
  3. Sit alanına sıcak asfalt dökülmesi doğaya saygısızlıktır

Sit alanına sıcak asfalt dökülmesi doğaya saygısızlıktır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitlis İl Özel İdaresi tarafından Tatvan ilçesinde bulunan ve sit alanı olarak ilan edilen Nemrut Krater gölüne çıkan yola sıcak asfalt dökülmesinin doğaya saygısızlık olduğunu kaydeden Van ÇEVDER, “O yolların önemli bir bölümü zaten doğal taşlar döşenmiş, geriye kalan kısmı ise kilitli parke taşları ile döşenmiş ve yolları yapılmış durumda. Şimdi kalkıp tamirat adı altında birinci dereceden sit alanı olarak ilan edilen bir yere sıcak asfalt dökmek tek kelime ile saygısızlıktır, kanunları, yönetmelikleri takmamaktır. Bu işi yapan yetkililer eğer kanunları, yönetmelikleri bilmiyorlarsa, oraların koruma altında olduğunu bilmiyorlarsa bu çok daha büyük bir skandaldır” açıklamasını yaptı.

Sit alanına sıcak asfalt dökülmesi doğaya saygısızlıktır - nemrutBitlis İl Özel İdaresi’nin, Nemrut Krater Gölü’ne çıkan yollarda meydana gelen bozulmaların onarılması çalışmalarında, geçmişte olduğu gibi doğal taşlar kullanmak yerine sıcak asfalt dökmesine sert tepki gösteren Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma ve Geliştirme Derneği(Van ÇEVDER) yazılı bir açıklama yaptı.

Yönetim kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, Nemrut Krater Gölü ve Kalderası’nın sadece bölgenin değil, ülkenin en önemli doğal güzelliklerinden bir tanesi olduğuna dikkat çekerek, “Bu alan birinci dereceden Sit alanı olarak ilan edilmiş bir alandır ve kesinlikle korunması gerekmektedir” hatırlatmasını yaptı.

‘Nemrut Dağı ve kalderası’nın eşsiz güzelliğine asfalt dökülmesini kabul etmiyoruz’

Sit alanına sıcak asfalt dökülmesi doğaya saygısızlıktır - NEMRUT 1    ÇEVDER Yönetim Kurulu açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Birinci dereceden sit alanı olarak tescillenmiş, Milli Park olarak ilan edilmiş sayılı güzelliklerden bir tanesi olan Nemrut Krater Gölü’ne çıkan ve önceden taşlarla döşenen yola, sıcak asfalt dökülmesi tam bir hadsizliktir ve bu hadsizliği asla kabul etmiyoruz. Bu işi yapanların Bitlis Valiliğini de etiketleyerek sosyal medya hesaplarından paylaşmaları ve valiliğin de buna ses çıkartmaması izah edilebilir bir durum değil. Özel İdare ve Valilik bünyesinde doğal sit alanlarına nasıl yaklaşılması gerektiğini hiç mi bilen yok?”

‘Bu hatadan derhal dönülmeli’

Sit alanına sıcak asfalt dökülmesi doğaya saygısızlıktır - NEMRUT 2 Yapılanın sadece bir hatadan ibaret olmadığını kaydeden Van ÇEVDER Yönetim Kurulu, bunun yasa ve yönetmeliklere de aykırı olduğunu kaydederek, “Bu hata ve suçtan derhal vaz geçilmeli, bozulan yollar doğal sit alanına uygun şekilde tekrardan doğal taşlar ile tamir edilmelidir” açıklamışını yaptı.

Doğal taşların sıcak asfalttan daha kullanışlı olduğunun da altını çizen ÇEVDER, “Sağlam yapılması durumunda doğal taşlar ile yapılan yol sizi bir yüz yıl götürebilir. Ancak asfalt böyle değildir. Bu çerçevede dahi bakılacak olursa, sit alanına asfalt dökmek tam bir akıl tutulmasıdır” değerlendirmesini yaptı.

Bölgede bulunan Sivil toplum Örgütü ve Siyasi partilere de seslenen Van ÇEVDER yönetimi, yaşananlara sessiz kalınmaması gerektiğini, Nemrut Dağı gibi olağanüstü güzellikte olan bir doğal güzelliği korumanın her kesin görev ve sorumluluğunda olduğunu belirterek, sorumluluk çağrısında bulundu.

Nemrut Dağı ve Kalderasına ilişkin kısa bir bilgi

Sit alanına sıcak asfalt dökülmesi doğaya saygısızlıktır - NEMRUT 4 Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan ve sönmüş bir volkan olan Nemrut Dağı’na yöre halkı tarafından, “Büyük İskender’in cenneti” ismi de verilmektedir.

Nemrut Dağı kendi türünde dünyada on altıncı sırada bulunmaktadır. Volkanik dağda bulunan göletlerde hem sıcak hem de soğuk su bulunmaktadır. Bu bir mucize olarak değerlendirilse de aslında volkanik dağın derinliklerinde bulunan magmanın etkisi ile kimi sular ısınmaktadır.

Doğal ve olağanüstü güzellikteki bitki örtüsünün yanı sıra, göllerin çevresinde de onlarca kuş çeşidi ve aralarında endemik türlerin olduğu zengin bir floranın bulunması, buz mağaraları, buhar bacası ve gölleri bu yeri özellikle doğa tutkunları için bir cennet haline getiriyor.

Büyüklüğü bakımından kendi türünde dünya ikincisi büyükte olan Nemrut Krater Gölü 13 km²’lik alanıyla tüm kraterin üçte birini kaplamakta. Gölde sazan balığı bulunmaktadır.

Sadece Bitlis açısından değil, bölge bakımından da önemli bir turizm cenneti olan Nemrut Dağı ve Kalderasının ilerisi açısından bölge açısından büyük bir turizm getirisine dönüşmesi beklenmektedir.

Serhat News

Tepki Ver | sinirli1
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sit alanına sıcak asfalt dökülmesi doğaya saygısızlıktır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir