Van merkeze 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve Urartular tarafından yapılan yapay göl olan Keşiş Göl çiçeklerin açılmasıyla görsel şölene dönüştü. Ziyaretçi akınına uğrayan göl pancarlıların da uğrak yeri haline geldi.
Van’ın Gürpınar İlçesi sınırlarında yer alan Urartular kalan antik baraj gölü olarak kabul edilen Van Keşiş Gölü, Urartu Kralı II. Rusa tarafından MÖ 685-645 yılları arasında yapıldı. Keşiş Gölü, Urartu Kralı II. Rusa (MÖ 685-645) zamanında küçük bir akarsuyun önü, iki bent ile kapatılması ile baraj gölü olarak oluşturulmuş. Zamanının mühendislik şaheseri olan göl, 2700 yıldan beri çalışan sulama sistemi olarak karşımızda duruyor. Van Gölü Kapalı Havzası içinde bulunan göl, yağışlar, kaynak suları ve geçici dereler ile besleniyor. Erek Dağı’nın tepesinde bir düzlükte kurulan göl, çok sayıda su kuşunun yaşama ve üreme alanı durumunda. Bir doğa harikası olan Keşiş Gölü, özelikle pandemiden sonra yurttaşların uğrak yeri haline geldi.
Otlu peynire tat veren otlar toplanıyor
Kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve renk renk çiçeklerin açtığı göl, etrafına kurulan çadırlarla, halkın, fotoğrafçı ve belgeselcilerin, hafta sonları da özellikle doğaseverlerin akın ettiği bir mekânin diğer ziyaretçiler ise pancarcılar oldu. Sabah saatlerinde gölün bulunduğu alana giden pancarcılar otlu peynirde kullanılmak üzere mendê, sîrik, Heliz gibi otları toplayarak kent merkezine getiriyor.
Kent merkezinden gelerek otlu peynir için otları topladığını dile getiren Abdullah Boya, pahalı olduğu için alamadıkları otları Keşiş gölü etrafından topladıklarını dile getirdi. Yağmurların yağmasıyla birlikte otların yeşerdiğini de aktaran Boya, “Keşiş gölde bu dönemde hem biz pancarcıların hem de gezmek amaçlı gelenlerin uğrak yeridir. Bu dönemde burada insanlar hayvanları getiriyor. Yine biz gelip peynirde kullanmak amacıyla otları topluyoruz. Bu otlar pahalı olduğu için alamıyoruz. Bizde gelip bu doğa harikası yerde otları topluyoruz” diye konuştu.
‘Zahmetlide olsa her yıl geliyoruz’
Zahmetli de olsa bir üç ay boyunca gelip peynir için pancar topladıklarını dile getiren Yazgül Boya ise, zorunlu olarak her yıl gelip ot topladıklarını kaydetti. Otları toplayarak peyniri yaptıklarını da dile getiren Boya, “Biz yaz aylarında gelip otları toplayarak eve götürüp kurutuyoruz. Sonra bu otlarla peyniri hazırlayıp kış ayları için toprağın altına koyuyoruz. Zahmetli bir iştir. Ama mecburen bu işi yapıyoruz. Yağmurlar yağdığı zaman otlarda çoğalıyor. Bazen kuraklık olunca o otları da bulamıyoruz” dedi.
Serhat News