1. Haberler
  2. Özel
  3. Tarihi Şamran kanalı temizleniyor

Tarihi Şamran kanalı temizleniyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Serhat News – Van’da Urartular döneminde yapılan tarihi Şamran kanalı temizlenmeye başlandı. İş makineleri tarafından kanalda dolan çöpler çıkarılarak şehir dışına çıkarılıyor.

Urartu Krallığı döneminde yapılan ve dünya su mühendisliği harikası olarak kabul edilen 51 kilometre uzunluğundaki 3 bin yıllık Şamran Kanal temizleniyor. Devlet Su İşleri (DSİ) Van 17. Bölge Müdürlüğü’ne ait olan tarihi Şamran sulama kanalı çöp yuvasına döndüğü yönündeki haberler üzerine kanalda temizlik çalışmaları başlatıldı. Sabah saatlerinde DSİ’ye bağlı iş makineleri kanalın farklı noktalarında temizlik çalışma başlattı. İş makineleri tarafından çıkarılan çöpler araçlarla şehir dışına çıkarılıyor.

Şamran Kanalı

Milattan önce 810 ile 786 yılları arasında hüküm süren Urartu Kral Menua ülkesinin yer aldığı dağlık coğrafyanın zorluklarını ancak imar faaliyetleriyle en aza indirdirileceği düşünerek, en büyük icraatı olan ve bugünlere kadar gelen, bir sulama kanalı yaptırmıştır. Yaklaşık 50 kilometre uzunluğundaki Şamran (Menua) Kanalı Van’ın güneydoğusundaki Gürpınar ovasından başkent Tuşpa’nın bulunduğu Van Ovası’na tatlı su taşımaktadır. Su kaynağı deniz seviyesinin 1760 metre yüksekliğindedir. Menua Kanalı’nın son bulduğu yer ise deniz seviyesinden 1700 metre yüksekliktedir. Kanal Urartu Krallığı döneminde yapılan ve dünya su mühendisliği harikası olarak kabul ediliyor.

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tarihi Şamran kanalı temizleniyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir