Gazetecilerin karşı karşıya bulundukları hak ihlallerine ilişkin aylık raporlarını kamuoyu ile paylaşan Türkiye Gazeteciler Sendikası(TGS) Diyarbakır Temsilciliği, “Hak ihlalleri boyutunda yine ağır bir tablonun yansıdığını görüyoruz” ifadelerini kullanarak, yaşanan baskıların gazetecilerin üretimleri ve okuyuculara ulaşmaları önünde engeller oluşturduğuna dikkat çekildi.
TGS Diyarbakır Temsilciliği, hak ihlalleri konulu Haziran ayı raporlarını kamuoyu ile paylaştılar. Yazılı olarak basına servis edilen hak ihlalleri raporunda, Kayseri’de yaşanan taciz olayı sonrasında göçmenlere yönelik başlatılan linç olaylarına vurgu yapılarak, “Ülkemiz, yine sancılı bir döneme doğru evriliyor. Kayseri’de başladıktan sonra ülkenin birçok kentine yayılan sığınmacı karşıtı olaylar, sınır ötesinde aynı saikle Türkiye’ye karşı gerçekleştirilen kabul edilemez saldırılar, yeniden çatışmalı dönemlere kapı aralandığının öncü işaretleri olarak karşımızda duruyor. Bu öngörümüzde yanılmayı çok arzu etsek de göstergelerin aksini söylediği açıkça ortada” tespitlerine yer verildi.
‘Her çatışmalı dönem öncesi gazeteciler baskı altına alınır’
Raporda şu ifadelere yer verildi:
“Her çatışmalı dönem öncesinde baskılanmak üzere hedef tahtasına ilk konulan mesleği icra ediyoruz. Zira hangi taraf olursa olsun, önce gerçeği örtbas etmek istiyor ve bizlere yöneliyor. Bu gerçekliği daha önce defaatle deneyimledik. Durum böyle olunca meslektaşlarımızın sağlık ve esenliğini her şeyin önünde görüyoruz. Bu cümleden hareketle, ilk olarak başta güvenlik ve adli bürokrasi olmak üzere tüm yetkililere sahada görev yapan meslektaşlarımıza yönelik tutum ve davranışlarında ölçülü ve dikkatli olmaları gerektiği yönünde uyarıda bulunuyoruz. Sahadaki meslektaşlarımızın güvenliklerini sağlamak konusunda birincil derecede sorumlu olanların, bu sorumluluklarının bilincinde hareket etmeleri gerektiğini hatırlatıyoruz. Diğer yandan meslektaşlarımızın görev yaptığı kurumlara da bir çağrımız var. Sahada görev yapan arkadaşlarımızın işini güvenle yapmaları için gerekli donanımları kendilerine ivedilikle ulaştırmaları gerektiğini ifade ediyoruz. Bu sizlerin sorumluluğunuz. Zira güvenliği için asgari şartları sağlayamadığınız meslektaşlarımızdan aksi halde sahadan haber isteyemezsiniz.”
‘Engellemeler iki yönlü ortaya çıktı’
TGS Diyarbakır Temsilciliğinin paylaştığı raporda, hak ihlalleri boyutunda ağır bir tablonun yansıdığını dikkat çekilen raporda, “Bu ay meslektaşlarımız üzerindeki baskı daha çok üretimlerinin halka ulaşması konusundaki engeller bakımından belirginleşti” ifadeleri kullanıldı.
Paylaşılan raporda, bunun iki yönlü ortaya çıktığı kaydedilerek, “Birinci yönünde haberin oluşumu sırasında meslektaşlarımız toplu olarak engellenmek istendi. Veriler kısmında bu nedenle engelle karşılaşan meslektaşlarımızın sayısını tam olarak veremedik. Ancak her bir vakada onlarca gazetecinin engellendiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. İkinci yönde ise üretilen haberlerin halka ulaşması sorun oldu. Zira yapılan haberler, kişilik haklarının zedelenmesi gerekçesiyle mahkeme kararıyla engellendi. Sadece tek bir vakada, 2 bin 100’den fazla habere erişim engeli getirildiği düşünüldüğünde, kıskacın ne kadar güçlü olduğu da belirgin şekilde kendini ortaya koydu. İlgi ve sorumluluk alanımızda Haziran ayında toplamda en az 2 bin 176 hak ihlali ile karşı karşıya kaldık” tespitlerine yer verildi.
‘Mayıs ayı sonu itibari ile Türkiye genelinde 13 gazeteci tutuklu’
Raporunda devamında şu bilgilere yer verildi:
Tutuklu gazeteci (TGS Mayıs sonu Türkiye geneli): 13
Gözaltına alınan: 1
Darp edilen: 6+ (2’si bireysel 4’ü toplu darp)
Yaralanan: 1
Malzemesine el konulan: 1
Yargılanan: 26
Gerekçeli kararı açıklanan: 5
Toplam hapis süresi: 16 yıl 3 ay
Beraat eden: 4
Adli kontrol kararı kaldırma reddi: 2
Erişim engeli kararı: 8
Engel getirilen mecra: 2.108+
Erişim Engelinin kaldırılması: 1
Toplam: 2.176 hak ihlali
Hak ihlallerinin kronolojik dökümü:
1 Haziran 2024
Van’da gazeteci Yasin İpek, Vanspor’a dair yaptığı sanal medya paylaşımlarından sonra darp edildi.
Olay: Gazeteci Yasin İpek, Vanspor ile ilgili sanal medya hesabından, “Vanspor Şampiyonluk Kupaları haczedildi, icra yoluyla satılacak… Vanspor’un şerefi satılıyor. Van Spor Kulüp Başkanı Feyat Kıyak, bir futbolcunun alacağını vermediği gerekçesiyle, mahkeme kararıyla haciz işlemleri başlattı” paylaşımı yaptı. İpek, paylaşım sonrası ismi öğrenilemeyen bir kişi tarafından darp edildi. İpek darp raporu almak üzere hastaneye gitti. İpek’in suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi.
4 Haziran 2024
Gazeteci Nevroz Seyitoğlu polis müdahalesinde baygınlık geçirdi
Olay: Hakkari’de belediyeye kayyım atanmasının ardından siyasetçilerin yaptığı açıklama sonrası polisler, tazyikli su ve gaz bombalarıyla kitleye saldırdı. Gazeteci Nevroz Seyitoğlu, polis şiddeti sonucu baygınlık geçirdi.
4 Haziran 2024
Ankara’da bir grup gazeteci polis tarafından darp edildi.
Olay: Hakkari’de belediyeye kayyım atanmasının ardından, DEM Parti Ankara İl Örgütü, Meclis’in Dikmen Kapısı’nda açıklama yapmak için bir araya geldi. Kitle bir süre polisin engeliyle karşılaştı. Bu sırada bazı gazeteciler polisler tarafından darp edildi.
5 Haziran 2024
Batman’da birçok gazetecinin görev yapması polis tarafından engellendi
Olay: Hakkari belediyesine kayyım atanmasının ardından Batman’da belediye önünde düzenlenen protesto eylemlerinin ikinci gününde, Êlih Belediyesi önünde eylem ikinci gününde gösteri yapan topluluğu çekmek isteyen çok sayıda gazetecinin görev yapması engellendi.
5 Haziran 2024
Gazeteci Timur Soykan’ın BirGün Gazetesi’nde yayımlanan “Halkbank’tan mafyaya 550 milyon TL kredi” başlıklı yazısına erişim engeli getirildi.
Olay: BirGün yazarı Timur Soykan’ın “Halkbank’tan mafyaya 550 milyon TL kredi” başlıklı yazısının ve konuyla ilgili yapılan diğer haberlerin, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul Anadolu 9. Sulh Ceza Hakimliğinin 5 Haziran 2024 tarihli ve 2024/5866 sayılı kararıyla erişime engellenmelerine ve silinmelerine hükmedildi.
6 Haziran 2024
Hüseyin Aykol, Ayşe Batumlu Kaya, Eren Keskin ve Reyhan Çapan’ın yargılanmasına devam edildi.
Olay: KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinde yayımlanan yazılar gerekçesiyle gazeteciler, yazarlar ve gazetenin yayın yönetmenleri Hüseyin Aykol, Ayşe Batumlu Kaya, Eren Keskin ve Reyhan Çapan’ın “örgüt propagandası yapmak” ve “suç işlemeye alenen tahrik” iddialarıyla yeniden yargılandığı davanın dördüncü duruşması İstanbul 14. ACM’de görüldü. Duruşmada Yargıtay’ın bozma ilamı gereğince davayla ilgili tüm dosyaların İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirildiği açıklandı. Mahkeme, Özgür Gündem gazetesindeki bir yazı nedeniyle Ayşe Batumlu Kaya hakkında “suçu ve suçluyu övmek” iddiasıyla İstanbul 2. AsCM’de açılan ve 28 Mart 2018 tarihinde Kaya’nın adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verilen dosyanın akıbetinin sorulması için İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 17. Ceza Dairesi’ne müzekkere yazılmasına karar verdi. Bu davada karar kesinleşmiş ise bir örneğinin istenmesine karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.
6 Haziran 2024
Birgün Gazetesi muhabiri İsmail Arı’nın yaptığı binalar depremde yıkılan müteahhidin Adalet Bakanlığı bürokratı tarafından yurtdışına kaçırılmak istendiği ile ilgili haberine erişim engeli getirildi.
Olay: Kahramanmaraş depremlerinde, inşa ettiği binaları yıkılan AKP’li Nurdağı Belediye Meclis üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Müteahhit Yunus Kaya’nın yurtdışına kaçmaya çalışırken Mersin’de yakalandığı ve Kaya’yı Mersin’e İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri Seyfullah Ordueri’nin götürdüğü hakkındaki BirGün Gazetesi’nden İsmail Arı tarafından kaleme alınan haberlerin, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliğinin 6 Haziran 2024 tarihli ve 2024/8135 sayılı kararıyla erişime engellenmelerine ve silinmelerine hükmedildi.
11 Haziran 2024
Kameraman Remzi Akkaya’nın yargılanmasına devam edildi.
Olay: Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014 yılında açtığı bir soruşturma dosyası nedeniyle 25 Nisan 2023 tarihinde tutuklanan kameraman Remzi Akkaya’nın “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 5. ACM’de devam etti. Hazro ilçesinde bir el yapımı patlayıcı imalathanesi yakınında sigara izmaritinde doku örneği bulunduğu iddiasıyla tutuklanan Akkaya’nun tahliye talebi reddedildi.
11 Haziran 2024
Siirt Belediyesi Eşbaşkanlığına seçilen gazeteci Sofya Alağaş’ın yargılanmasına devam edildi.
Olay: Yerel seçimlerde Siirt Belediyesi Eşbaşkanlığı’na seçilen gazeteci Sofya Alağaş hakkında örgüt üyesi olmak iddiasıyla açılan dava, Diyarbakır 5. ACM’de devam etti. Tutuksuz yargılanan Alağaş oturuma katılmadı. Duruşmada savunmanların Alağaş’ın yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması talebi reddedildi. Yargılama ertelendi.
11 Haziran 2024
Gazeteci Abdurrahman Gök’ün yargılandığı dava dosyasına, daha önce 16 gazeteci aleyhine ifade veren gizli tanığın beyanları eklendi.
Olay: Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Abdurrahman Gök’ün açık tanık Ümit Akbıyık’ın beyanları nedeniyle “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandığı davanın 3. duruşması Diyarbakır 5. ACM’de görüldü. Duruşmada, daha önce Diyarbakır merkezli yürütülen soruşturmada 16 gazeteci hakkında ifadesi bulunan “CV23TY45UP78” adli gizli tanığın ifadelerinin dosya dahil edildiği ortaya çıktı. Savunmanların gizli tanığın bir sonraki oturumda huzurda dinlenmesi talebi kabul gördü. Oturumda Gök hakkındaki yurdışına çıkış yasağının kaldırılması talebi ise reddedildi. Yargılama ertelendi.
12 Haziran 2024
Evrensel Gazetesi muhabiri Dilan Temiz, katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi davasını izlerken gözaltına alındı ve telefonuna el konuldu.
Olay: Katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi cinayetine ilişkin davayı izleyen Evrensel Gazetesi Muhabiri Dilan Temiz, avukatların duruşma salonunu terk ettiği sırada polisle çıkan arbede sırasında gözaltına alındı. Temiz’in telefonuna da el konuldu. Temiz daha sonra avukatların tepkisi üzerine serbest bırakıldı.
12 Haziran 2024
Gazeteci Esra Solun Dal’ın cezaevinde çıplak arama ile ilgili suç duyurusuna takipsizlik kararı verildi.
Olay: İstanbul merkezli soruşturma kapsamında 23 Nisan’da yapılan ev baskınıyla gözaltına alındıktan sonra “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Esra Solin Dal, Kadın Kapalı Cezaevi’nde çıplak aramaya maruz kaldı. Dal söz konusu uygulama ile ilgili 14 Mayıs tarihinde Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na konuya dair suç duyurusunda bulundu. Başlatılan soruşturma kapsamında, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü, savunmasında çıplak aramanın yapılmadığı ve aramanın “kanuna uygun” yapıldığı iddia etti ve takipsizlik kararı verdi.
13 Haziran 2024
Gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcı “örgüt üyeliği” iddiasıyla ceza istedi.
Olay: Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Dicle Müftüoğlu’nun yargılandığı davanın 4. duruşması Diyarbakır 5. ACM’de görüldü. 11 ay tutukluğun ardından 29 Şubat 2024’te tahliye edilen Müftüoğlu hakkında esasa dair görüşünü açıklayan savcı, gazetecinin “örgüt üyesi olmak” suçunu ilşediği iddiasıyla hapis cezası talep etti. Müftüoğlu, mütalaaya karşı savunma için ek süre talep etti. Duruşma ertelendi.
13 Haziran 2024
Gazeteciler Serpil Ünal, Yadigar Aygün, Pınar Gayıp, Eylem Nazlıer, Zeynep Kuray ve Esra Soybir hakkındaki yargılamada savcılık hapis cezası talep etti.
Olay: Kürt basın kuruluşlarına yönelik operasyonları protesto etmek isterken 29 Nisan 2023’te İstanbul Kadıköy’de darp edilerek gözaltına alınan gazeteciler Serpil Ünal, Yadigar Aygün, Pınar Gayıp, Eylem Nazlıer, Zeynep Kuray ve Esra Soybir hakkındaki “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” davası İstanbul Anadolu AsCM’de görüldü. Duruşmada esasa dair görüşünü sunan savcı, kadın gazeteciler hakkında hapis cezası talebinde bulundu. Duruşma son savunma için ertelendi.
13 Haziran 2024
Gazeteci Haydar Ergül “KCK Akademi” davasında beraat etti.
Olay: Gazeteci Haydar Ergül ile birlikte 16 kişinin örgüt üyesi olmak suçlamasıyla yargılandıkları, KCK Akademi Davası olarak bilinen davada, karar açıklandı. İstanbul 22. ACM’de görülen karar oturumunda, avukatlarberaat tabelinde bulurdu. Savcılık ise ceza istedi. Mahkeme Ergül hakkında biraat kararı verdi.
13 Haziran 2024
Bilal Erdoğan’ın adının geçtiği yolsuzluk haberlerine getirilen erişim engeli kararı, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararının ardından kaldırıldı.
Olay: Reuters Haber Ajansı’nın, ABD ve İsveç savcılarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan‘ın adının geçtiği yolsuzluk şikayetini incelediği iddiasıyla ilgili haberinin ve konuyla ilgili yapılan diğer bir çok haberin, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliğinin 27 Haziran 2023 tarihli ve 2023/7482 sayılı kararıyla erişime engellenmesine ve silinmelerine hükmedilmişti. Reuters Haber Ajansı’nın “erişim engelleme” ve “silme” kararına yaptığı itiraz hakkındaki haberler ve Bilal Erdoğan hakkında 2016-2017 yıllarında yapılan çeşitli haberlerin de kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliğinin 20 Temmuz 2023 tarihli ve 2023/7280 sayılı kararıyla erişime engellenmesine ve silinmelerine hükmedilmişti. Anayasa Mahkemesi’nin ifade özgürlüğü ihlali kararının ardından, İstanbul Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliğinin 13 Haziran 2024 tarihli ve 2024/5707 sayılı kararıyla, 20 Temmuz 2023’te erişime engellenen ve silinmelerine karar verilen haberlere uygulanan yaptırım kaldırıldı.
13 Haziran 2024
Adalet Bakanlığı bürokratının suç örgütü lideriyle terefon kayıtlanının bulunduğunu iddia eden haberlere erişim engeli getirildi.
Olay: Adalet Bakanlığı‘nda görevli üst düzey bir ismin, suç örgütü lideri olmakla yargılanan Ayhan Bora Kaplan’la arama trafiği geçmişi (HTS) çakışması olduğu iddiası hakkındaki haberler, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliğinin 13 Haziran 2024 tarihli ve 2024/5959 sayılı kararıyla erişime engellendi.
14 Haziran 2024
Terör ödgütü IŞİD’in para transferlerine yönelik haberlere erişim engeli getirildi.
Olay: Terör örgütü DAEŞ’in mali yapısına yönelik düzenlenen operayon hakkındaki haberler, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Bakırköy 4. Sulh Ceza Hakimliğinin 14 Haziran 2024 tarihli ve 2024/5685 sayılı kararıyla erişime engellendi.
19 Haziran 2024
Adana Adliyesi’nde görevli hakimin suç ilişkileri hakkındaki haberlere erişim engeli getirildi.
Olay: Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından açığı alınan Adana Adliyesinde görev yapan hâkim hakkında hazırlanan müfettiş raporunda yer alan detaylarla ilgili haberler, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğinin 19 Haziran 2024 tarihli ve 2024/8597 sayılı kararıyla erişime engellendi.
20 Haziran 2024
Adana Adliyesi’nde görevli hakimin suç ilişkileri hakkındaki haberlere erişim engeli getirildi.
Olay: Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından açığı alınan Adana Adliyesinde görev yapan hâkim hakkında hazırlanan müfettiş raporunda yer alan detaylarla ilgili haberler, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Gölbaşı (Ankara) Sulh Ceza Hakimliğinin 20 Haziran 2024 tarihli ve 2024/1819 sayılı kararıyla erişime engellendi.
24 Haziran 2024
CHP Milletvekili Namık Tan’ın yurtdışına çıkış harcı ile ilgili açıklamalarının yer aldığın haberlere erişim engeli getirildi.
Olay: CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan‘ın, yurt dışı çıkış harcına yapılacak zamla ilgili tepkisinde Demirören Holding‘ten bahsettiği paylaşımı ve konuyla ilgili haberler, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Küçükçekmece 1. Sulh Ceza Hakimliğinin 24 Haziran 2024 tarihli ve 2024/6221 sayılı kararıyla erişime engellendi.
25 Haziran 2024
Gazeteci Sezgin Kartal, örgüt üyesi olmakla suçlandığı davada beraat etti.
Olay: Gazeteci Sezgin Kartal’ın “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 22. ACM’de karara bağlandı. Üzerine atılı suçun Kartal tarafından işlendiğinin sabit olmadığına kanaat getiren mahkeme, Kartal’ın beraatine karar verdi.
25 Haziran 2024
Gazeteci Abdullah Kaya hakkındaki “Örgüt üyesi olmak” ve “örgüte yardım etme” davasına devam edildi.
Olay: Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Abdullah Kaya hakkında “örgüt üyesi olmak” ve “örgüte bilerek isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla açılan davanın 30’uncu duruşması Ağrı 2. ACM’de görüldü. Tutuksuz yargılanan Kaya duruşmada hazır bulunurken, heyet dosyadaki eksik hususların giderilmesi için duruşmayı erteledi.
25 Haziran 2024
Gazeteci İsmail Eskin’in Yargıtay’ın bozma kararı sonrasında yeniden yargılanmasına başlandı.
Olay: Gazeteci İsmail Eskin’in, sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandığı Diyarbakır4. ACM’de görülen davada 2017 yılında 3 yıl 15 gün hapis cezası verildi. Ceza aynı yıl içinde Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi’nce onandı. Bu karar bi kez de Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, Eskin’e verilen hapis cezası kararını hukuka aykırı buldu ve yeniden yargılanmaya hükmetti. Eskin’in yeniden yargılanmasına Diyarbakır 4. ACM’de başlandı. Duruşmada savcı esas hakkındaki görüşünü hazırlamak için süre talep etti. Mahkeme, talebi kabul ederek, duruşmayı erteledi.
25 Haziran 2024
Özgürlükçü Demokrasi gazetecileri Mehmet Ali Çelebi, Reyhan Hacıoğlu, İhsan Yaşar, İshak Yasul ve Hicran Ürün hakkında verilen toplam 16 yıl 3 ay hapis cezasının gerekçesi açıklandı.
Olay: Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde çalışan gazeteciler Mehmet Ali Çelebi, Reyhan Hacıoğlu, İhsan Yaşar, İshak Yasul ve Hicran Ürün hakkında “Örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak”, “halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” ve “suç ve suçluyu övmek” iddialarıyla dava açıldı. Dava yüksek mahkemede bozuldu ve Çağlayan’da bulunan İstanbul 23’üncü ACM’de yeniden ele alındı. Heyet, “örgüte yardım etmek” iddiasıyla Mehmet Ali Çelebi’ye 3 yıl 9 ay, gazeteciler Reyhan Hacıoğlu, İhsan Yaşar, İshak Yasul ile Hicran Ürün hakkında ise aynı gerekçeyle ayrı ayrı 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Ayrıca gazeteciler hakkında verilen yurtdışı yasağı da kaldırıldı. Söz konusu kararın gerekçesi açıklandı. Özgürlükçü Demokrasi gazetesi davasında gazetecilere verilen cezaların gerekçesinde, mesleki faaliyetler kriminalize edildi ve haberlerle “örgüte moral ve motivasyon verildiği” ileri sürüldü.
26 Haziran 2024
Ankara’da Adalet Bakanlığı önünde tutuklu yakınlarının gerçekleştirdiği eylemde, polis gazetecilerin görev yapmasını darp ederek engelledi.
Olay: Tutuklu yakınları, cezaevlerinde devam eden tutuklu eylemleri ile ilgili olarak Ankara’da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüşme gerçekleştirdikten sonraki gün yine Adalet Bakanlığı önüne gitmek istedi. Polisler, tutsak yakınlarının araçtan inmesine engel oldu. Bu sırada eylemi görüntülemek isteyen polisler, gazetecileri darp ederek görev yapmalarına engel oldu.
26 Haziran 2024
Jinnews Muhabiri Öznur Değer’in yargılanmasında, gazetecinin beraati istendi.
Olay: “Geçinemiyoruz” eyleminde gözaltına alınan, aralarında JinNews muhabiri Öznur Değer’in de olduğu 24 kişinin, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” ve “görevi yaptırmamak için direnmek” iddialarıyla yargılandıkları davanın 11. duruşması, Ankara 18. AsCM’de görüldü. Duruşmada, iddia makamı esas hakkındaki görüşünü sundu. Mütalaada Değer ile birlikte bir kısım sanıkların beraatine, bir kısmının da atılı suçlamadan cezalandırılmalarına karar verilmesi talep edildi. Duruşma, mütalaaya karşı savunmaların yapılması için ertelendi.
26 Haziran 2024
ABD merkezli yayın kuruluşu Vice News muhabirleri Pendlebury ve Jake Hanrahan yargılandı.
Olay: ABD merkezli yayın kuruluşu Vice News için 2014-2015 yıllarında Türkiye’de belgesel çekerken tutuklanan ve ardından sınır dışı edilen muhabirler Philip Pendlebury ve Jake Hanrahan’ın “örgüte yardım” iddiasıyla yargılandığı davanın 20’inci duruşması, Diyarbakır 8. ACM’de görüldü. Mahkeme, önceki oturumlarda gazetecilerin ifadelerinin İngilizceden Türkçye çevrisininin eksik yapıldığı gerekçesiyle ifadelerin tercümesinin yeni bilirkişi tarafından yapılması için Ankara Nöbetçi ACM’ye yazı yazmıştı. Ankara’dan gönderilen yazıda bilirkişinin Diyarbakır 8. ACM tarafından belirlenmesi gerektiği belirtilerek, talimat istemsiz iade edildi. Mahkeme, gazetecilerin savunmalarının yeni bilirkişi tarafından tekrar Türkçeye tercüme edilmesi için İstanbul Nöbetçi ACM’ye yeni talimat yazılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
26 Haziran 2024
A Haber, Takvim ve Sabah gazetelerinin YouTube kanallarının hacklenmesi hakkındaki haberlere erişim engeli getirildi.
Olay: A Haber, Takvim ve Sabah gazetelerinin YouTube kanallarının hacklenmesi hakkındaki haberler, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliğinin 26 Haziran 2024 tarihli ve 2024/5134 sayılı kararıyla erişime engellendi.
27 Haziran 2024
Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Zeynep Durgut beraat etti.
Olay: Şırnak’ta 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne ilişkin açıklama yapmak isteyen kadınlara müdahale eden polisler, aralarında MA muhabiri Zeynep Durgut’un da olduğu 18 kadını darp ederek gözaltına aldı. Kadınlar hakkında “Toplantı, gösteri ve yürüyüş kanunu da muhalefet” iddiasıyla açılan davanın 2. duruşması Şırnak AsCM’de görüldü. Duruşmaya kadınların avukatları katıldı. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada iddia makamı mütalaasını sundu. Savcı, gazeteci Zeynep Durgut’un gazetecilik faaliyetleri kapsamında orada olduğunu belirterek, beraatine karar verilmesi yönünde mütalaa verirken, diğer sanıklar için ceza talep etti. Mahkeme Durgut ve diğer tüm kadınlar hakkında beraat kararı verdi.
27 Haziran 2024
Örgüt propagandası yapmakla suçlanan Elif Akgül beraat etti.
Olay: Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda “örgüt propagandası yaptığı” iddia edilen gazeteci Elif Akgül’ün yargılandığı davanın 2. duruşması, İstanbul 13. ACM’de görüldü. Duruşmadasavcı Akgül’ün “zincirleme örgüt propagandası yapmaktan” hapis cezasıyla cezalandırılması yönünde mütalaasını tekrar etti. Mütalaaya karşı savunmasını yapan Akgül ise paylaşımlarının suç olmadığını ifade ederek, beraat istedi. Üzerine atılı propaganda suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı kanaatine varan mahkeme, Akgül’ün beraatine karar verdi.
27 Haziran 2024
Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenleri Hüseyin Aykol, Zana Bilir Kaya ile gazetenin eski sorumlu müdürü İnan Kızılkaya’nın yargılanmasına devam edildi.
Olay: KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenleri Hüseyin Aykol, Zana Bilir Kaya ile gazetenin eski sorumlu müdürü İnan Kızılkaya ve siyasetçi Hatip Dicle’nin, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama” iddiasıyla yargılandığı davanın 27. duruşması, İstanbul 2. AsCM’de görüldü. Mahkeme önceki kararların ifasının beklenmesine karar vererek oturumu erteledi.
27 Haziran 2024
Artı Gerçek Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz’un yargılanmasına devam edildi.
Olay: Diyarbakır’da 18 gazetecinin soruşturmasını yürüten savcı ve gazeteciler hakkında tutuklama kararı veren Sulh Ceza Hakiminin tayin haberini yayınladığı gerekçesiyle, Artı Gerçek Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz’un “hedef gösterme” iddiasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması, Diyarbakır 5. ACM’de görüldü. Savcı, esas hakkındaki görüşünü hazırlamak için süre talep etti. Topuz’un avukatları savcı görüşünü sunmasının ardından savunmalarını yapacaklarını söyledi. Mahkeme, savcıya talep ettiği süreyi vererek duruşmayı erteledi.
28 Haziran 2024
Şeriatçı görüşleri nedeniyle eleştiri konusu olan profesör Bedri Gencer’in başvurusu üzerine 2.100 değişik mecraya erişim engeli getirildi.
Olay: 2020 Elazığ depreminin ardından, afetleri “zinanın yasal olmasına” ve “çocuk yaşta evliliklerin yasaklanmasına” bağlayan Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Bedri Gencer‘in adının geçtiği 2.100 adet haber ve sosyal medya paylaşımı, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Akyazı Sulh Ceza Hakimliğinin 28 Haziran 2024 tarihli ve 2024/864 sayılı 133 sayfalık kararıyla erişime engellendi ve silinmelerine hükmedildi.”
Serhat News