Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. 74 yaşındaki Kılıçdaroğlu 13 yıldır CHP’nin genel başkanlık koltuğunda oturuyor. Tunceli’nin Nazımiye ilçesine bağlı Ballıca köyünde doğan ve yıllarca devlette çalışan, üst düzey görevler yapan Kılıçdaroğlu şimdi 14 Mayıs akşamı Türkiye’nin en üst makamı olan cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmaya aday.
Yedi çocuklu bir ailenin ortanca oğlu. Kemal’in ikizi Adil’den birkaç dakika erken doğunca ortanca çocuk oldu. Ailenin yedi çocuğunun ikisi kız, beşi erkek. Çocukluğunda hayalinin doktor olmak olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şimdi Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. cumhurbaşkanı olmak için yürüyüşe başlıyor.
CHP’li üçüncü cumhurbaşkanı
İlk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal, CHP’nin kurucusu ve ilk genel başkanı idi. İkinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü de CHP’liydi ve zaten o denem tek parti dönemiydi. Çok partili sisteme 1946’da geçildi ve 1950 seçimlerinde CHP cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetti. O günden bugüne kadar cumhurbaşkanı koltuğuna CHP’li kimse oturmadı. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanırsa, Atatürk ve İnönü’den sonra bu koltuğa oturan üçüncü CHP’li olacak.
Aile kökeni
Kemal Kılıçdaroğlu’nun ailesi, Horasan’dan göçüp, Anadolu’ya yerleşen Kureyşan Aşireti’ne mensup. Soyunun ise Oğuzların Bozok kolunun Beğdili boyundan olduğu, Ehlibeyt’e kadar uzanan Seyyid soyundan olabileceği bazı kaynaklarda belirtiliyor. Kılıçdaroğlu, bu konuda 9 Ekim 2018 tarihinde, CHP Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada atalarının İran Horasan’ından Selçuklu zamanında Anadolu’nun Türkleşmesini sağlayan Anadolu erenlerinden olduğunu anlatmıştı. Büyük dedesinin Konya Akşehir’de türbesi olan Seyyid Mahmut Hayrani olduğunu da bu konuşmasında söylemişti. Kılıçdaroğlu, 28 Ocak’ta Konya gezisi sırasında Akşehir’e de gidip, Seyyid Hayrani türbesine de gitti ve burada dua etti.
Anlatılanlara göre, Şah İsmail’le Yavuz Sultan Selim arasındaki savaştan sonra ailenin bir kolu Adıyaman, Malatya ve bir kolu da Dersim’e, Tunceli’ye gidiyor.
Geleneksel aile çocuğu
Kılıçdaroğlu, 2020 yılında katıldığı bir programda annesini sırdaş olarak gördüğünü babasının ise geleneksel yapıya sahip olduğunu şöyle anlatıyor bir söyleşisinde:
“Ben babamın hiçbir çocuğunu kucağına aldığını hatırlamıyorum. Derdimiz varsa babamıza aktarsın diye annemize anlatırdık. Ağabeyim ilk evlendiğinde babamın yanında eşiyle konuşamazdı, diğer kardeşlerim de öyleydi. Evlendikten sonra annem ve babam bize geldi. Eşime babamın yanında bir şey söylemem gerekiyor, nasıl söyleyeceğim diye düşünüyorum. Anneme, ‘Babama söyle, izin versin konuşayım.’ dedim. Babam, ‘Tamam konuşabilir.’ demiş. Bizim ailede ilk kez babasının yanında eşiyle konuşan kişi benim.” kaynak: Medyascope
Serhat News