1. Haberler
  2. Emek
  3. Türkiye, işçi hakları bakımından en kötü 10 ülkeden biri 

Türkiye, işçi hakları bakımından en kötü 10 ülkeden biri 

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İşçilere yönelik düzenlemeleri ele alan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun Küresel Haklar Endeksi’ne göre, Türkiye işçi hakları açısından dünyadaki en kötü 10 ülke arasında yer aldı.

Sürekli olarak iş cinayetlerinin gündeme geldiği Türkiye’de, uluslararası verilere göre işçi hakları bakımından Türkiye en kötü ülkeler kategorisinde yer aldı. Konu kapsamında elde edilen verilere göre, demokratik değerlerin ve temel hakların pek çok ülkede kötüleştiğine dikkat çekilerek işçiler için en kötü 10 ülkenin Bangladeş, Belarus, Ekvador, Eswatini, Filipinler, Guatemala, Mısır, Myanmar, Tunus ve Türkiye olduğuna dikkat çekildi.

Hazırlanan rapora göre dünya genelinde işçilerin grev hakkı, toplu sözleşme hakkı, sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkı ihlal edildi. İşçilerin adalete erişim hakkının kısıtlandığını vurgulayan ITUC, hakkını arayan işçilerin tutuklandığı ya da gözaltına alındığına, işçilerin şiddete maruz kaldığına dikkat çekti.

Türkiye 2016’dan beri en kötü 10 ülke arasında

Anka’da yer alan habere göre Türkiye, ITUC endeksinde 2016’dan beri dünyada işçi hakları açısından en kötü 10 ülke arasında yer alıyor. Raporda Türkiye ile ilgili şu tespitler yer alıyor:

“Türkiye’de işçilerin hakları ve özgürlükleri yıllardır aralıksız olarak saldırıya uğruyor. Hak ve özgürlükler baskı altına alınıyor, sendikalar ve üyeleri sistematik olarak ve asılsız suçlamalarla kovuşturmaya uğrayarak hedef alınıyor. İşverenler, sendikalaşma girişiminde bulunan işçileri sistematik bir şekilde işten çıkararak sendika düşmanlığı yapmaya devam etti. İşçiler korku ortamında ve sürekli misilleme tehdidi altında birleşmek ve sendika kurmak için mücadele etti.”

Çerkezoğlu: Bu endeks işçilerin onurlu direnişini göstermektedir

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, raporu “Küresel Haklar Endeksi bir kez daha malumu ilan etmiştir. Türkiye’de sendikaya üye olma hakkı, sendika kurma hakkı, toplu sözleşme hakkı ve grev hakkı başta olmak üzere pek çok temel hak saldırı altındadır. Bunun sonucunda milyonlarca işçi düşük maaşlara, kötü çalışma koşullarına, uzun mesai saatlerine, iş kazalarına ve iş cinayetlerine mahkum edilmektedir. Her şeye rağmen on binlerce işçi sendikalaşma ve hakları için mücadele etmeye devam etmektedir. Bu endeks hem hak ihlallerini hem de işçilerin onurlu direnişini göstermektedir” ifadeleriyle değerlendirdi.

Avrupa’da da gerileme var

Endekse göre en iyi bölge olan Avrupa’nın notu 2024 yılında düştü. Bu durum raporda şu ifadelerle yer aldı:

“Son 10 yıl göz önüne alındığında Avrupa’da işçi hakları hızla kötüleşmekte. İşçiler için dünyanın en kötü bölgesi ise Orta Doğu ve Kuzey Afrika. Bu bölgede toplu sözleşme ve sendikaya üye olma hakkı ihlal edilmekte.”

ITUC Genel Sekreteri Luc Triangle ise dünya genelinde işçi haklarında kötüye gidiş olduğuna dikkat çekti. Triangle, rapora ilişkin, “Endeks, iş arkadaşlarının yaşamlarını iyileştirmek ve demokratik hakları savunmak için ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalan cesur işçilerin ve sendikacıların hikayesini anlatıyor” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | _zg_n1
0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye, işçi hakları bakımından en kötü 10 ülkeden biri 
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir