1. Haberler
  2. Güncel
  3. Türkiye’de 2023 yılında 47 nefret suçu ve olayı tespit edildi

Türkiye’de 2023 yılında 47 nefret suçu ve olayı tespit edildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de 2003 yılında yaşanan nefret suçlarına ilişkin hazırlanan rapora göre, bir yılda en az 47 nefret suçu işlendi. İnanç Özgürlüğü Girişimi, nefret suçlarına karşı mücadele önerilerini de paylaştı.

İnanç Özgürlüğü Girişimi, “Türkiye’de Din, İnanç veya İnançsızlık Temelli Nefret Suçları 2023” raporunu yayınlandı. Raporda, Ocak – Aralık 2023 aralığında din, inanç veya inançsızlıkla bağlantılı 47 nefret suçu veya olayı yaşandığı belirtildi.

Rapora göre, 2023 yılında Hıristiyanlar 22, Yahudiler 14, Aleviler 7, Müslümanlar 4, Ezidiler 2 ve Ateistler bir kez hedef alındı. Rapor, Hristiyanların maruz kaldığı nefret suçlarının bir kısmında Ermeniler, Süryaniler, Rumlar gibi etnik kimliklerin de hedef alındığına dikkat çekti.

Yahudilere yönelik nefret suçlarının 7 Ekim 2023’te başlayan İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıların ardından sıklaştığı, okullarda Nazi sembollerinin kullanıldığı iki ayrı olay yaşandığı da raporlaştırıldı.

Nefret suçlarında artış

Nefret suçlarının Türkiye’nin birçok yerinde farklı şekillerde gerçekleştiği belirtilen raporda tehdit veya tehdit edici davranış, kişilere yönelik şiddet içeren saldırı, ibadet yeri veya mezarlıklara zarar verme, mala veya eşyaya zarar verme, hakaret ve taciz suçlarını barındırdığı ifade edildi. Rapora göre, 2023’te kişilere yönelik şiddet içeren saldırı sayısında ve oranının geçen yıllara göre artış gösterdiği vurgulandı.

İnanç Özgürlüğü Girişimi, Türkiye’deki yasal mevzuat ve uygulamaların nefret suçlarına karşı oldukça yetersiz olduğunu belirtti. Raporda yer alan ifadeler şöyle:

“Nisan 2021 tarihli İnsan Hakları Eylem Planı, bir yıl içinde ayrımcılık ve nefret suçuna ilişkin TCK’de yeni bir düzenleme ile bu suçlara dair veri tabanı ve istatistiklerin iyileştirilmesi hedeflerini içeriyordu. Ancak, Haziran 2024 itibarıyla mevzuatla ilgili herhangi bir değişiklik olmadı. Dolayısıyla, yetkililer ivedilikle kapsamlı bir mevzuat düzenlemesi ve cezasızlık politikalarıyla mücadele için adım atmalı. Veri tabanıyla ilgili çalışmalar doğrultusunda, İçişleri ve Adalet bakanlıkları veri toplama sistemlerinde iyileştirme için çalışmalar yapıldığı aktarılıyor. Fakat, bu çalışmaların niteliği, ne zaman sonuçlanacağı ve etkisi hakkında kamuyla paylaşılan detaylı bilgi yok.”

Öneriler

Raporda, Girişim’in kamu kuruluşları, sivil toplum, gazeteciler ve din ve inanç topluluklarına yönelik bazı somut önerileri de yer aldı. Öneriler şöyle:

“- Kamu yetkilileri nefret suçları ile bütünlüklü mücadele stratejisi geliştirmek amacıyla, alanda uzman kişilerin de dahil olduğu geniş katılımlı ve şeffaf bir süreç yürütmeli.

– Bir kamu kurumu, nefret suçlarını izleme, istatiksel verileri toplama, bu verileri değerlendirme ve kamuoyu ile paylaşma sürecini yürütmek üzere yasal düzenleme ile görevlendirilmeli.

– Politikalar, savunuculuk stratejileri ve nefret suçuyla mücadelede değişim yaratacak araçlar geliştirmek için hem başka kuruluşlarla hem de din veya inanç gruplarıyla işbirliği yapabilir ve konuya dair daha geniş bir savunuculuk yürütmek için koalisyonlar veya platformlar kurabilir.

– Nefret suçu konusunda din veya inanç toplulukları içerisinde farkındalık yükseltme çalışmaları yürütebilir.

– Haberlerde hedef alınan toplulukların seslerinin duyulmasını ve temsil edilmesini sağlayabilir.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’de 2023 yılında 47 nefret suçu ve olayı tespit edildi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir