Suriye Bağışçlılar Konferansı’nda belirlenen fondan Suriyeli mültecilere ve sahipliği yapan Türkiye, Lübnan ve Ürdün de yararlanacak.
Uluslararası bağışçılar iç savaştan etkilenerek yoksulluk ve açlığın pençesinde yaşayan Suriyelilere ve ülke dışındaki mültecilere 10,3 milyar dolar yardım taahhüdünde bulundu.
Avrupa Birliği’nin ev sahipliğindeki yıllık toplantıda belirlenen meblağ, Birleşmiş Milletler’in insani yardım çağrısından 800 milyon dolar eksik kaldı.
Bunun sebebinin, en zengin ülkeleri bile ekonomik zorluklara sürükleyen yüksek enflasyon ve Suriye’de 13 yıldır süregelen çözümsüzlük olduğu ifade ediliyor.
Konferansta “Ricam basit: Suriyeli insanlara yardım edin. harcanacak zamanımız yok.” diyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres 11,1 milyar dolar bağış çağrısında bulunmuştu.
MÜLTECİ BARINDIRAN ÜLKELERE DE DESTEK
57 ülke ve 30 uluslararası örgütün katıldığı konferansta belirlenen mali destek, hem ülke içinde, hem de komşu ülkelerde, özellikle de Türkiye, Ürdün ve Lübnan’da yaşayan Suriyeli mülteciler için kullanılacak.
5,7 milyona yakın mülteciyi barındıran ve kendi ekonomik sorunlarıyla boğuşan üç ülke, donun dondurulması halinde mültecilere verdikleri desteğin değişebileceği uyarısında bulundu.
Yaklaşık 1,3 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Ürdün’ün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, mültecilerin yüküyle başa çıkmanın bağışçı devletler ile ev sahibi devletler arasında bir ortaklığa dayandığını belirterek, bağışçıların rollerini oynamamaları halinde ev sahibi devletlerin de aynı şeyi yapmalarının beklenemeyeceğini dile getirdi.
ALMANYA VE AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TAAHHÜTLERİ
Konferansta Almanya 1,05 milyar euro, Avrupa Birliği ise üye ülkelerden bağımsız olarak 560 milyon euro yardım taahhüdünden bulundu.
AB’nin geçen yılki taahhüdü, üye devletlerin bireysel taahhütleriyle birlikte bağışların yüzde 70’inden fazlasını oluşturmuştu.
Suriye’de 2011’de başlayan iç savaş sonucu yaklaşık yarım milyon kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 23 milyon kişi yerlerinden olmuştu.
Kaynak: euronews