Van’da 2016 yılında kurulan ve birçok önemli kültür sanat etkinliğine imza atan Üvercinka Kültür Sanat Merkezi, Üvercinka Akademi ismi ile Van’da 3’üncü kez Uluslararası Festival düzenledi. Üvercinka Akademi sahibi Fatih Taşdemir, “Fiziki olarak kenti sanat kentine dönüştürmenin önünü açmalılar” çağrısında bulundu.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Üvercinka Tiyatro Festivali 18-27 Eylül tarihlerinde 17 tiyatro oyunu ile Van Devlet tiyatro salonunda seyircilerle buluştu. 2016 ve 2019 yıllarında da Üvercinka Van’da festival düzenledi ancak pandemiden kaynaklı festivale ara verilmişti. Bu yıl gerçekleştirilen festivalde 17 oyunun yanı sıra söyleşi ve resim sergisi etkinlikleri de yer aldı. Festival tiyatro eleştirmeni Ragıp Ertuğrul’un anısına düzenlendi. Festival dün Edremit Kent Meydanı’nda müzik şöleni ile son buldu. Burada Serhat News’e konuşan Üvercinka Akademi Sahibi Fatih Taşdemir, şimdiden 4’üncü festival için çalışmalara başlayacaklarını kaydetti.
‘Devletin sanata katkı sunması gerekiyor’
Bu yıl ki festivali Ragıp Ertuğrul anısına yaptıklarını söyleyen Taşdemir, “Çok büyük bir tiyatro adamıydı. Yazar, yönetmen oyuncu. Ragıp’ı erken yaşata kaybettik. Çok güzel bir festival oldu. Festivale diğer ülkelerden de oyunlar geldi. Seyirciler çok güzeldi oyunlar çok güzeldi. Biz çok memnun kaldık. Seyircinin gözlerinde de o ışığı gördük. Katılım çok iyiydi. Van gibi bir yerde 10 gün boyunca toplamda 17 oyun oynamak ve bir o kadar söyleşi, atölye yapmak çok zor bir iş. Ama bize güç veren seyircinin bizi yalnız bırakmaması oldu. Bundan sonra her yıl düzenli festival olacak. Genç ve dinamik bir nüfusu var o nüfusun sanatsal aktivitelere kanalize edilmesi çok önemli. Biz bunu sağlamaya çalışıyoruz. Kentin dinamiklerinin bu işe daha fazla eğilmesini istiyoruz. Fiziki olarak kenti sanat kentine dönüştürmenin önünü açmalılar. Özellikle diğer kamu kurumları ve devletin bu konuda ciddi bir katkı sunması gerekiyor” dedi.
‘Üvercinka Van’da alt yapı oluşturmuş’
Ege Bölge Tiyatrolar Birliği Başkanı Metin Güler’de, İzmir’den gelerek festivali 10 gün boyunca izledi. 10 gün boyunca festivalin dolu dolu geçtiğini söyleyen Güler, Van’da daha fazla özel tiyatro ve sahnenin olduğunu ve bununda kentte tiyatro yapan sanatçıların bir çaba sonucu olduğunu belirtti. Güler, “Seyirciyi kentin yerel tiyatroları değiştirir. Sadece buraya dışarıdan oyun getirir ya da yetişmemiş bir seyirciye festival yaparak kazanamazsınız. Bu anlamda Van’daki bütün özel tiyatroları özellikle de Üvercinka’yı tebrik ediyorum. Çünkü alt yapısı oluşturulmuş. Bir kente festival yapıyor. Bunun onurunu yaşıyor ve yaşatıyor” diye konuştu.
‘Sanat yapan yöneticilerin başarısı’
Güler son olarak Van’da sanatın yasaklamamasının Van’da sanat yapan yöneticilerin başarısı olduğunu ifade ederek şunları dile getirdi:
“Sanatın yasaklanmadığı, sansürlenmediği, sanatçının sahnede ve sahne gerisinde sanata dair bir estetik kaygı içerisinde söylemek istediği her şeyi söyleyebildiği bir ülkede yaşıyor olmanın çok daha aydınlık bir durumun söz konusu olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda dışarıdan bakıldığında festival yapmanın zor sayıldığı bu dönemde festivalin sansürlenmediği, yasaklanmadığı bir şehir olması bakımından ben yöneticileri kutluyorum.”
‘Sanat etkinlikleri Van’da akmalı’
Burdur Sanat Atölyesi adına festivalde yer alan Aytaç Topuz’da, festival kapsamında Nazım Hikmet şiirlerinde ‘Tiyatro öğeler’ adlı söyleşiyi Van Bölge Tiyatro salonunda yaptı. Söyleşiye daha çok tiyatro oyuncuları ve yönetmenlerinin katıldığını söyleyen Topuz, “Van beklediğimden daha çok tiyatroya ilgiliydi. Her gün 2 tane oyun, söyleşiler hepsinin olması güzel bir verimdi. Bu tarz etkinliklerin akması lazım. Van’da özel tiyatroların olması çok güzel dolayısıyla Van’da bir tiyatro kültürü oluşmuş. Tiyatroya gösterilen ilginin kültürel gelişmişlik ile ilgili olduğunu gösteriyor. Çünkü kütüphane kalabalıktı oraya gittiğimizde de bazı zamanlarda günde 5 bin kişinin kütüphaneye gelip gittiğini öğrendik. Dolayısıyla bu açıdan gözlemlerimiz Van halkı açısından çok olumlu” diyerek tiyatro açısından Van’a tam puan verdi.
Serhat News