1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van Gölü’ndeki dip çamuru temizliği sürüyor: Eşbaşkanlardan duyarlılık çağrısı

Van Gölü’ndeki dip çamuru temizliği sürüyor: Eşbaşkanlardan duyarlılık çağrısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Gölü’nü kirlilikten arındırmak için başlatılan çalışmalar sürüyor. Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Van Gölü’nün temiz kalması için tüm yurttaşlara çağrıda bulundu.

Van Büyükşehir Belediyesi ekolojik belediyecilik anlayışıyla Van Gölü’nün korunmasına yönelik başlattığı çalışmalar aralıksız devam ediyor. Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün kirlilikten arındırmak için devam eden dip çamuru ve balçık çalışması, 2’nci ve 3’üncü etaplarda da yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın koordinasyonunda sürdürülen temizlik çalışmasında 1 milyon 715 bin metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı. Tuşba ilçesi İskele Mahallesi sahil kısmında başlatılan 1’inci etaptaki çalışmalar tamamlanırken, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İskele 15 Temmuz Parkı arasındaki 2’nci etap ile İpekyolu ilçesi Yaşar Kemal Parkı sahil kısmındaki 3’üncü etapta ise çalışmalar devam ediyor. 100 iş makinesi ve 100 den fazla personel ile yapılan çalışmalarla gölün 14 kilometrelik sahil bandında 5 milyon metreküp dip çamuru çıkartılacak.

Van Gölü'ndeki dip çamuru temizliği sürüyor: Eşbaşkanlardan duyarlılık çağrısı - dip

Eşbaşkanlardan inceleme

 

Balçık ve dip çamuru temizliğinin yapıldığı yerlerde Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan alanda incelemelerde bulundu. Çalışmaları yerinde inceleyen eşbaşkanlara Büyükşehir Belediye Meclisi Çevre Komisyonu üyeleri, Genel Sekreter Yardımcıları ve Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı eşlik etti. Eşbaşkanlar, çalışma yürüten personellere bir araya gelerek özverili çalışmaları için kendilerine teşekkür etti.

 

‘Gölün korunması için hassa olmalıyız’

 

Van Gölü havzasının korunması, temiz kalması ve geleceğe taşınması için Büyükşehir Belediyesi olarak tüm imkanları seferber edeceklerini anlatan Eşbaşkanlar, “Burada yaşayan herkesin dikkatli davranması gerekiyor. Gölün korunması için hassasiyet göstermeleri gerekiyor. Van Büyükşehir Belediyesi olarak kendi sorumluluğumuzdaki alanları ne kadar temizlersek temizleyelim, eğer sahil kenarındaki diğer ilçelerimiz gölü kirletmeyi sürdürürse bu durum gölün tamamını etkileyecek. Hem göldeki canlıları, hem de ekosistemi düşünmeliyiz. Belediye olarak temizliği için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Van Gölü’nü temiz tutmamız lazım” dedi.

Van Gölü'ndeki dip çamuru temizliği sürüyor: Eşbaşkanlardan duyarlılık çağrısı - Van golu dip

‘Kıyımızı temiz hale getireceğiz’

 

Van Gölü’nün korunması amacıyla havzadaki ilçe belediyelerinin tümünün yer alacağı ‘Van Gölü Belediyeler Birliği’ni kurmak için çalışma yürüttüklerini söyleyen Eşbaşkanlar, “Van Gölü havzası koruma eylem planı çerçevesinde, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığımızca çalışma yürütülüyor. Bu çalışmalar kapsamında şuna kadar Gölden 1 milyon 710 bin balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı. Van Gölü’nde büyük bir kirlilik meydana geliyor ve bu kirliliğin ortaya çıkardığı bir koku var maalesef. Ayrıca bir balçık da söz konusu. Bu hem çevre sağlığına, hem insan sağlığına olumsuz derecede etki eden bir durum. Bu açıdan daha önce başlatılan ve çalışmaları hala süren 3 etap şeklinde devam eden dip çamuru temizliği sürecini planlandığı şekilde sürdürüyoruz. Burada da çıkarmayı planladığımız dip çamuru miktarı yaklaşık 2 milyon 700 bin metreküp. Yani toplamda bu 14 kilometrelik kıyı şeridinin projesi tamamlandığında yaklaşık 5 milyon metreküp dip çamuru temizliğini gerçekleştireceğiz ve kıyımızı temiz bir hale getireceğiz” diye konuştu.

 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Gölü’ndeki dip çamuru temizliği sürüyor: Eşbaşkanlardan duyarlılık çağrısı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir