1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van Gölü’ndeki kuraklık kuşları da etkiledi: ‘Yeni ev’ arıyorlar

Van Gölü’ndeki kuraklık kuşları da etkiledi: ‘Yeni ev’ arıyorlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Gölü’nde, kuraklık nedeniyle çekilme sürerken, yaşam alanları daralan yaban kuşlarının yer değiştirme ihtimali bulunuyor.

Van Gölü‘nde su seviyesini düşüren kuraklık; daha önce göl suları altındaki yüzlerce dönüm arazinin gün yüzüne çıkmasına neden olurken, yaban kuşlarının konaklama alanı olan sazlıkları da kurutuyor.  En belirgin çekilme ise su derinliğinin diğer kıyılara oranla daha az olduğu Erciş ilçesinin sahillerinde gözleniyor. 1841 yılında gölün yükselmesiyle bir bölümü su altında kalan Urartular dönemine ait Erciş Kalesi 8 yıl önce karaya çıkarken, daha önce göl suları altında olan yüzlerce dönüm arazi de yine bu nedenle gün yüzüne çıktı ve birçok kişi, bu bölgeleri tarım alanı olarak kullanmaya başladı.

Van Gölü’ndeki kuraklık kuşları da etkiledi: 'Yeni ev' arıyorlar - van kuslar goc

Bölgede etkili olan kuraklık, yaban kuşların konaklama alanları olan birçok sazlığı da etkilemeye ve kurak alanlar haline dönüşmesine neden oldu. Dikkat çeken çekilmelerden biri de ilçenin Gölağzı Mahallesi’nde yaşanıyor. Daha önce 232 kuş türüne ev sahipliği yapan sazlık kuruyunca burada yaşayan yerel kuş türleri yer değiştirdi. Konaklamak için gelen flamingolar ise şimdilik daha açıkları tercih etmeye başladı.

Van Gölü’ndeki kuraklık kuşları da etkiledi: 'Yeni ev' arıyorlar - van kuslar goc4

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, göldeki çekilmeyle tarım alanına dönüştürülen bölgelerle ilgili uyarılarda bulunurken, yaşam alanları daralan yaban kuşlarının ise yer değiştireceğini söyledi. 

Van Gölü’ndeki kuraklık kuşları da etkiledi: 'Yeni ev' arıyorlar - van kuslar goc1

‘Biyoçeşitlilik azalacaktır’

Aslan, “Sulak alanlar yok olması durumunda, besin zinciri kesileceği için yaban hayatında görmek istediğimiz birçok tür başka yerlere göç etmek zorunda kalacak ve buradaki biyoçeşitlilik azalacaktır” dedi. Aslan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sadece yaban kuşları olarak düşünmemek lazım. Sulak alanlar yok olması durumunda, besin zinciri kesileceği için yaban hayatında görmek istediğimiz birçok tür başka yerlere göç etmek zorunda kalacak ve buradaki biyoçeşitlilik azalacaktır.” (DHA)

Van Gölü’ndeki kuraklık kuşları da etkiledi: 'Yeni ev' arıyorlar - van kuslar goc3

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Gölü’ndeki kuraklık kuşları da etkiledi: ‘Yeni ev’ arıyorlar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir