1. Haberler
  2. Özel
  3. Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı: Meme kanserinde erken teşhis önemli

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı: Meme kanserinde erken teşhis önemli

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Ahmet Koç, meme kanserinin yayılım hızına dikkat çekerek, meme kanserinin dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu vurguladı.

1-31 Ekim “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” her yıl kadınların meme kanserine karşı bilinçlendirme ayı olarak çeşitli seminerler, etkinlikler ve farkındalık açıklamaları ile kutlanmakta. Dünyada her yıl 2 milyon 300 bin kadına meme kanseri tanısı konulmaktadır. Meme kanseri her 8 kadından 1’inde görülürken, bir kadının yaşamı süresince meme kanserine yakalanma riski ise yaklaşık yüzde 13 olarak hesaplanıyor. Öte yandan kadınlarda görülen kanser türlerinin başında da yüzde 25 ile meme kanseri geliyor.

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı: Meme kanserinde erken teşhis önemli - meme kanseri

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Ahmet Koç, meme kanseri verilerine bakıldığında her yıl dünyada 2 milyona yakın kadının meme kanseri ile mücadele ettiğini ve ülkemizde de her yıl 20 bin kadının meme kanserine yakalandığını söylüyor. Bu da her sekiz kadından birinin meme kanserine yakalanma riski olduğunu gösteriyor.

Erken teşhis çok önemli

Koç, meme kanserinin erken dönemde teşhis edilmesi durumunda hastaların yüzde 90’ının iyileşebildiğini fakat hastalığın evrelerinde ilerleme olduğu zaman bu oranın gittikçe düştüğünü söylüyor. Koç, meme kanserinin çok yaygın görülmesinin büyük sorunlara yol açması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü 2004 yılından beri her yıl Ekim ayını meme kanseri farkındalık ayı olarak ilan ettiğini kaydediyor. Koç, Ekim ayı içerisinde meme kanserinin tanımı ve bilinçlendirme açısından; gerek Sağlık Bakanlığı gerek diğer kuruluşların kadınları bilinçlendirmeye çalıştıklarını da belirtiyor.

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı: Meme kanserinde erken teşhis önemli - Adsiz tasarim 1 1

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı bünyesinde olan KETEM kuruluşlarında özellikle 40 yaş ve üstü kadınlara yılda bir kez mamografi yapılarak meme kanseri taramasının yapıldığını ifade eden Koç, “Meme kanserinin en önemli tarama aracı mamografidir” diyor.

Koç, 40 yaşından önce ise kadınların özellikle kendi kendini muayene etme yöntemlerini öğrenmeleri gerektiğinin altını çizerek, “Her ay en az bir kez kendi kendilerini muayene etmeleri, memelerinde kendilerince tespit ettikleri değişiklikleri görünce doktora başvurmaları gerekmektedir” diye kaydediyor.

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı: Meme kanserinde erken teşhis önemli - meme kanseri1

Meme kanserini Genel Cerrahi Uzmanları takip ediyor

Meme hastalıkları ve meme kanserlerinin Genel Cerrahi Poliklinikleri tarafından Genel Cerrahi Uzmanlarınca takip edildiğini belirten Koç, bazı yerlerde hastaların yanlışlıkla Kadın Doğum Polikliniklerine gittiğini söylüyor. Koç, ülkemizde en önemli erken kansere yakalanma teşhis durumunun mamografiler aracılığıyla yapıldığını söyleyerek, “Bunun haricinde 40 yaşından küçük kadınlarda yılda bir kez ultrasonla meme muayenesinin yapılması kanserin erken teşhisinde önemli rol oynamaktadır” diye vurguluyor.

Koç, coğrafi dağılıma bakıldığında Doğu Bölgesi’nde meme kanseri oranlarının daha fazla görüldüğünü vurguladı. Korunma yöntemlerini ise şöyle sıraladı: “Egzersiz, kilo alımının azaltılması, sigara ve alkol benzeri maddelerden uzak durulması gerekiyor.”

Kadınlarda emzirmenin, doğum yapmanın kanseri azalttığı yönünde bulguların olduğunu söyleyen Koç, “Aynı zamanda genetik yapının da yüzde 15 oranında hastalığı artırdığını görmekteyiz. Bu nedenle ailede ve yakın akrabada meme kanseri görülen kadınların düzenli kontrole gitmelerinde meme kanserinin erken yakalanmasında önemli yöntemlerden birisidir” diyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı: Meme kanserinde erken teşhis önemli
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 1 Kasım 2023, 11:47

    […] Van’da 2 bin 308 vaka incelenerek kanser türlerinin haritası çıkarıldı. Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebahattin Çelik ve Muradiye Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Serpil Sevimli Deniz’in yaptığı çalışmayla elde edilen verilerin önleyici hekimlik çalışmalarına katkı sağlaması hedefleniyor. […]

    Cevapla
Erciş Haberleri