1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van petrolü ile Vanlılar çöllerin efendisi olabilecek mi?

Van petrolü ile Vanlılar çöllerin efendisi olabilecek mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın bir petrol kenti olabileceğine ilişkin haberler Van’daki yerel ve ulusal medyada yerini aldı. Petrolün çıkacağı tahmin edilen bölgeye de iş makineleri intikal ettirildi. Bu fırsatı kaçırmayan AKP Van milletvekili Kayhan Türkmenoğlu da hemen o bölgeye giderek ayaklarının tozu ile basının karşısına çıktı.

Genelde kamu kurumlarındaki görüşme ve çalışmaları ile basından takip ettiğimiz, hatta seçim çalışmalarını bile kamu kurumlarında yürüten Kayhan bey bu kez taktik değiştirerek sahaya çıktı! Hem de toz toprak demeden, kavurucu sıcakları dinlemeden, Van’a dimdik inen güneş ışınlarının insanı perişan eden etkisini bir kenara bırakarak, kafasına şapka dahi takmadan açık sahada basının karşısına çıktı! Hem de arkadaki iş makinelerinin yaratabileceği tehlikeleri hiçe sayarak!

O an tüm Vanlılarda duygular tavan yaptı! Sadece o kadar da değil, hayallerimiz de umutlarımız da ayyuka çıktı. Artık petrolümüz olacak, çöllerde ultra lüks araçlar ile tozu dumana katacak, çıtalara tasma takıp çölün kavurucu sıcaklığında gezdireceğiz!

Peki bunlar mümkün mü, hiç sanmıyorum, çünkü çölümüz yok!!!

Ama olsun, önemli olan petrolümüzün çıkmasıdır! Çünkü samimi olarak söylemek gerekirse ekmek ve su gibi petrole ihtiyacımız var!

Neden mi?

Çünkü Van’da tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi. Eskiden neredeyse tüm Ortadoğu’nun canlı hayvan ihtiyacını Van karşılarken, şimdilerde kendi ihtiyaçlarını bile  doğru düzgün karşılayamıyor.

Et ve süt üretiminde ülkenin hatırı sayılır kentlerinden birisi iken, neredeyse ete ve süte hasret kaldık.

Eskiden Kundura Fabrikamız vardı, son derece kaliteli ayakkabılar üretiliyordu, katakulliye getirilerek kapatıldı.

Yüniplik Fabrikamız vardı, o da gitti! Van Et vardı, halen de var, ancak Vanlıların elinden alındı!

Ülkenin ilk on ekonomisinden birisiydik, son sıraya demir attık, bizimle boy ölçüşemeyecek kimi illerin ilçeleri bile bize nanik yapıyor!

Sınır ticaretimiz vardı, o da ekmek kapısı olmaktan çıktı. Gelen İranlı turistler var, “Ahlakımızı bozuyorlar” diyen tuzu kuru bir kesim gelmemeleri için ellerinden geleni yapıyor!

Hal böyle olurken, Vanlıların elinde kalan tek şey, batı illerine giderek en ağır işlerde çalışmak, Allah kaza bela nasip etmezse çalışarak ailesini geçindirmeye çalışmaktır! Ama o iş de mayınlı tarlada yürümek gibi, ne zaman kimin cenazesinin geleceği pek belli olmuyor!

Velhasıl Vanlılar için sadece ekmek değil, iş de artık aslanın midesinde!

İşte tam da bu noktada Van petrolü büyük bir önem taşıyor! Bunun için Kayhan beye verdiği müjde ve mücadeleden dolayı teşekkür ediyoruz!

Aslında AKP’nin diğer Van vekili Burhan Kayatürk de oraya gidecekti. En nihayetinde petrolün arandığı yer onun memleketi, doğup büyüdüğü topraklar! Fakat çok mühim bir meseleden dolayı Kazakistan’daydı muhtemelen! Malumunuz, Burhan bey Kazakistan’da çok çok büyük bir AVM açıyormuş!

Bak bu da çok önemli! Bir Vanlının taa Kazakistan’a gidip, büyüklüğünü bile kafamızın alamayacağı bir AVM açması bizleri ne kadar da gururlandırdı!

Ama biz yine de Van petrolüne dönelim!

Van ekonomisi dibe vururken, istihdamda en son sırada yer alırken, gelir kapılarımız bir bir kapanırken, petrol ilaç gibi gelecek!

Fakat tam da bu noktada kafamızı fena halde kurcalayan birkaç tane soru var! Bunlardan bir iki tanesi sıralayıp sayın vekillere soracak olursak….

Kayhan bey, Van’dan çıkacak olan petrolün Vanlılar ve Van için büyük bir artıya dönüşmesini sağlayabilecek mi?

Ya da şöyle diyelim, Van’dan çıkacak petrolden elde edilecek gelirin en azından belli bir kısmının Vanlılara verilmesi mümkün olabilecek mi?

Elbette ki hayır! Bunun için birkaç ilden çıkartılan maden ve petrole bakmak yeterli…

Örneğin, Hakkari’de çıkan madenler Hakkarilileri zenginleştirmiyor.

Örneğin, Batman’da çıkan petrol Batmanlıları zenginleştirmiyor! Örneğin, Şırnak’ta çıkan petrol Şırnaklılar tarafından görülmüyor!

Olur da Van’dan petrol çıkarsa, muhtemelen biz de petrolü göremeyeceğiz!

Kim bilir belki de farklı olur, refah düzeyimiz artar, kent konforumuz tavan yapar! Açıkçası elimizde bunun için dua etmekten başka seçenek de yok!

Ancak “Görünen köy kılavuz istemez” derler! Vanlıların uçak krizi malumunuz. Bundan dolayı feryatları arşa ulaşırken, Kayhan bey ve Burhan bey tüm uğraşlara rağmen tek bir uçak bile Van’a getiremediler!

Ama şu kadarını söyleyelim; Van petrolünün en azından bir kısmının Vanlılara aktarılmasını sağlamaları Kayhan beyi de Burhan beyi de tek kelime ile cennetlik yapar!

Hadi sayın vekiller, tüm inancımızla cennetlik olmanızı diliyoruz…

Serhat News

Tepki Ver | mutlu1
1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van petrolü ile Vanlılar çöllerin efendisi olabilecek mi?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar

    Elinİ köylerimizden çekin doyumsuzlar

    Cevapla