Van Valiliği, intihar ettiği öne sürülen Rojin Kabaiş’in isminin Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı hizmet binasına verilmesi yönündeki belediye meclisi kararını reddetti.
Van Büyükşehir Belediye Meclisi DEM Parti ve AKP grubu kadın üyeler, 18 Ekim’deki meclis toplantısında intihar ettiği öne sürülen Rojin Kabaiş’in isminin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı hizmet binasına verilmesini teklif etti. Teklif, belediye meclisince oy birliğiyle kabul edildi. Binaya “Rojin Kabaiş Kadın Yaşam Merkezi” verilmesi yönündeki karar, onaması için gönderildiği Van Valiliği tarafından reddedildi.
Mezopotamya Ajansı’ndan Adnan Bilen’in haberine göre, ret kararında, “İlimiz İpekyolu ilçesi Seyit Fehim Arvasi Mahallesi Erek Dağı Caddesi’nde bulunan Büyükşehir Belediyesi Kadın Hizmetleri Daire Başkanlığı’na bağlı hizmet binasına Rojin Kabaiş Kadın Yaşam Merkezi isminin verilmesine ilişkin belediye meclisinin almış olduğu karar, adres ve numaralamaya ilişkin yönetmeliğin 24’ncü Maddesi’ne uygun olmadığından onaylanmamıştır” denildi.
Redde gerekçe gösterilen madde
Van Valiliğinin ret kararına gerekçe yaptığı maddede, “Belediyeler, sınırları içinde kalan sahayı, 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre uygun sayıda mahalle veya meydan, bulvar, cadde, sokak ve küme evlerden oluşan bölgelere ayırır. Mahalle, sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlerin adları; Anayasa’nın temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata, genel ahlaka aykırı, ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte tespit edilemez. Yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadeler ile çirkin, müstehcen ve gülünç adlar konulamaz” ifadeleri yer alıyor.
Rojin Kabaiş kimdir?
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi olan 21 yaşındaki Rojin Kabaiş, 27 Eylül akşamı kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra bir daha geri dönmedi. Ailesinin kayıp ihbarı üzerine başlatılan arama çalışmalarında Rojin Kabaiş’in cansız bedeni 18 gün sonra Mollakasım sahilinde bulundu. Rojin Kabaiş ile ilgili ön otopsi raporu ise 25 gün sonra bazı basın yayın organlarına sızdırıldı. Raporda, Rojin Kabaiş’in boğulma sonucu hayatını kaybettiği iddia edildi. Ancak hem Van Barosu hem de aile açıklanan raporun gerçeği yansıtmadığına dair açıklamalar yaparak, şüpheli ölümün aydınlatılmasını istedi. Van Barosu yaptığı açıklamada, “Boğulmanın hangi yolla olduğu, ölümün intihar mı yoksa dışarıdan yapılan bir müdahaleyle mi olduğu, yine boğulmanın Van Gölü’nde mi olduğu yoksa göl dışında bir yerde boğulduktan sonra cansız bedenin göl içerisine mi bırakıldığı bilgisi yer almamaktadır” denildi. Baro, söz konusu şüphelerin giderilmesi talebinde bulundu.
Üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen halen bu talepler yerine getirilmedi.
Serhat News